Najlepši i najmekši kolač koji će vas osvojiti pa ćete ga stalno praviti. Jeftin i jednostavan za pripremu, od džema koji je vama omiljen.
Sastojci i priprema:
Testo:
– 4 jaja
– 200 g šećera (ne smanjujte jer kolač nije jako sladak)
– 200 ml vode
– 150 ml ulja
– 200 g brašna
– 4 kašike kakao praha
– pola kesice praška za pecivo
– 4 kašike pekmeza/marmelade koje imate (ako stavite od šljiva kolač će biti tamniji)
Fil:
– 6 kašika pekmeza po izboru
– 300 g kisele pavlake (veći procenat masnoće)
Glazura:
– 150 g čokolade za kolače (ili mlečna)
– 100 ml slatke pavlake
– 50 gr margarina ili maslaca
Ova glazura ne puca dok se seče i ne odvaja se od kolača.
Umesto nje možete rastopiti samo čokoladu sa margarinom ili uljem.
Uključite rernu na 180 stepeni, pripremite najveću tepsiju (od rerne), ako imate kupovnu marmeladu jako gustu rastopite u rerni, mikrotalasnoj ili teglu držite u vreloj vodi.
Umutite četiri belanca sa šećerom da bude penasto, polako dodajte i žumanca i nastavite mutiti.
Posebno izmešajte kakao, brašno, prašak za pecivo. U umućena jaja dodajte vodu i ulje, brašno sa kakaom. Izmešajte varjačom i na kraju dodajte i četiri kašike pekmeza. Odmah istresite u tepsiju sa pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 – 30 minuta.
Ostavite da se hladi.
Presecite po pola da dobijete dve manje kore.
Filujte na manjoj tepsiji ili tacni.
Na koru namažite četiri kašike pekmeza, pavlaku koju ste malo promešali, stavite drugu koru i potom u tanjem sloju namažite još dve kašike pekmeza.
Prelijte glazurom. Prokuvajte sve sastojke za glazuru ili kao i ja stavite u vruću rernu u kojoj se pekao kolač i dok se kora hladi i glazura će biti spremna.
Kolač ostavite u frižideru da se stegne, isecite i uživajte u savršenom ukusu.
(stvar ukusa)
#Kakao #Kolač #Pavlaka #Pekmez #Poslastica #RECEPTI #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар