понедељак, 4. фебруар 2019.

"KOŠTANA" PONOVO NA SCENI Jug Radivojević režira operu u Narodnom pozorištu

Premijera opere "Koštana" Petra Konjevića u režiji Juga Radivojevića je 6. aprila, najavila je Ivana Vujić, upravnica nacionalnog teatra.






Premijera opere "Koštana" Petra Konjevića u režiji Juga Radivojevića je 6. aprila, najavila je Ivana Vujić, upravnica nacionalnog teatra.

Potom je napomenula da će opera u toku godine imati i niz drugih aktivnosti, da će vratiti, odnosno iznova ustanoviti matine - operu za najmlađe a bariton Miodrag D. Jovanović je govoreći o procesu rada, između ostalog, rekao:

- Petar Konjević je po mnogima najznačajniji srpski kompozitor. Opera "Koštana" spada među najbolja operska dela srpskih kompozitora. Tekst drame Borisava Stankovića u najvećoj meri čini i libreto opere. "Koštana" je počela svoj scenski život kao komad sa pevanjem popularnih pesma, koje je Konjević osavremenio modernim muzičkim jezikom. Uspeo je da sve narodne motive i teme obradi, sprovede, ukomponuje u jedan i danas savremen muzički jezik. Opera "Koštana" je delo koje je obeležilo našu istoriju, deluje jako kompleksno i raduje me što se posle 60 godina vraća na scenu Narodnog pozorišta - kazao je Jovanović, dodajući da za sve te godine "notni materijal nije sređen" te je to poseban izazov u njihovom radu.

Operom "Koštana" diriguje Ana Zorana Brajović, a uz Jovanovića koji će se naći u ulozi Mitketa, na sceni Narodnog pozorišta nastupiće Nenad Jakovljević (Hadži Toma), Nataša Jović Trivić (Kata), Dejan Maksimović (Stojan), Nataša Rašić (Vaska), Aleksandra Angelov (Salče)...

Foto: Print Screen

Izvor: PRessSerbia/Blic

 

#April #JugRadivojević #Koštana #NarodnoPozorište #Opera #Premijera #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар