Grožđice kao i grožđe sadrže resveratrol - polifenol koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno delovanje, a ujedno smanjuje i holesterol.
Suvo grožđe nastaje sušenjem grožđa i to je celovita i zdrava namirnica koja ima niz lekovitih svojstava.
Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima.
Bile su obavezne na brodu Kristofora Kolumba, davale su energiju Robertu E. Peariju tokom pohoda na Severni Pol, astronautu Skotu Karpenteru u svemiru 1962. godine, te vojsci generala Hanibala kod prelaska preko Alpa.
Danas je najviše cenjene zbog prijatnog ukusa i povoljne cene, a odlična su zamena za slatkiše. Najpopularnije su u pripremi kolača, te imaju brojna lekovita svojstva.
Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim delovanjem
Suvo grožđe je odličan izvor energije te sadrži djetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svežeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcijuma, železa, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.
100 grama grožđica sadrži: 299 kalorija; 79,8 grama ugljikohidrata; 3 grama proteina; 0,5 grama masti; 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe).
Zašto uvek treba da imate lavandu u kući: magična i lekovita biljka protiv bolesti i nervozeZašto uvek treba da imate lavandu u kući: magična i lekovita biljka protiv bolesti i nervoze
Lavanda ima umirujuće dejstvo, odlična je za negu kože i lepotu, ali je i savršeno prirodno sredstvo za lečenje brojnih…
Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i holesterola, smanjuju rizik od raka debelog creva, te poboljšavaju probavu.
Grožđice su idealne za sportiste kojima je potrebna energija.
Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svima. Kao i drugo sušeno voće, idealne su za konzumaciju u hladnim mesecima kada organizmu pomažu da nadoknadi potrebne vitamine i minerale. Grožđice sadrže i značajnu količinu železa koje direktno pomaže u lečenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih ćelija, dok viši udeo bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.
Deluju antiupalno i antikancerogeno
Grožđice kao i grožđe sadrže resveratrol - polifenol koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno delovanje, a ujedno smanjuje i holesterol. Studije potvrđuju da resveratrol pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog creva i prostate, koronarne bolesti srca, degenerativne bolesti živaca, Alchajmerove bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija.
Smanjuje i rizik od moždanog udara. To čini tako da smanjuje aktivnost angiotenzina (hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska u krvnim sudovima), a podstiče proizvodnju dušičnog oksida koji opušta krvne sudove.
Tamnije sorte grožđica posebno obiluju antocijaninima - antioksidansima koji štite od alergija, upala i tumora.
Čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova
Redovna konzumacija grožđica povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog pritiska. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za to, ali najsnažnije delovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma - 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalijuma. Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i krvnog pritiska.
Regulišu šećer u krvi
U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove inzulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i regulišu njegov nivo, što je od velikog značaja za obolele od oba tipa dijabetesa.
Grožđice pomažu u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daju osećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.
Štite zdravlje očiju
Zbog udela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida. One štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte. U njima je prisutan i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave katarakte i noćnog slepila.
Smanjuju kiselost organizma
Acidoza - kiselost organizma - može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obe kiselosti je želudac. Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutarnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose, bolesti srca, tumora i raka. Kalijum i magnezijum iz grožđica su vrlo delotvorni u neutraliziranju kiselina u želučanom soku i regulisanju kiselosti organizma.
Čuvaju zube i kosti
Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma. Naročito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno deluje na zglobove i kosti. Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi. Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i lomljenja. Sprečava rast bakterija Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, glavnih krivaca za karijes.
Zaboravili smo koliko je ova biljka lekovita: evo koja oboljenja sprečava i kako se priprema ječamZaboravili smo koliko je ova biljka lekovita: evo koja oboljenja sprečava i kako se priprema ječam
Ječmena sluz koja nastaje prilikom kuvanja oljuštenog zrna vredna je dijetalna hrana za one koji pate od bolesti grla i želuca, a…
Recept protiv bolova
Prelijte svetle grožđice votkom ili rakijom i prekrijte ih gazom. Ostavite najmanje sedam dana dok alkohol potpuno ne ispari. Nakon toga držite ih u vlažnoj posudi i jedite devet bobica dnevno.
Štite zdravlje očiju
Zbog udela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida. One štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte. U njima je prisutan i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave katarakte i noćnog slepila.
Smanjuju kiselost organizma
Acidoza - kiselost organizma - može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obe kiselosti je želudac. Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutarnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose, bolesti srca, tumora i raka. Kalijum i magnezijum iz grožđica su vrlo delotvorni u neutraliziranju kiselina u želučanom soku i regulisanju kiselosti organizma.
Čuvaju zube i kosti
Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma. Naročito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno deluje na zglobove i kosti. Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi. Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i lomljenja. Sprečava rast bakterija Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis, glavnih krivaca za karijes.
Recept protiv bolova
Prelijte svetle grožđice votkom ili rakijom i prekrijte ih gazom. Ostavite najmanje sedam dana dok alkohol potpuno ne ispari. Nakon toga držite ih u vlažnoj posudi i jedite devet bobica dnevno.
(sensa/pixabay)
#Grožđice #PressSerbia #RajskoVoće #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар