среда, 28. новембар 2018.

Preukusna musaka na grčki način

Kremasti ručak koji nestaje za tili čas iz tanjira.






Sastojci:

  • 1,5 kg krompira

  • 600 g mlevenog mesa

  • 1 glavica luka

  • 1 češanj belog luka

  • 1,5 dcl paradajz soka

  • 1 šoljica pirinča

  • 1 kocka za supu

  • 1/4 kašikice kurkuma začina

  • 1 veći lovorov list

  • sveži timijan

  • so, biber

  • oko 2 dcl vode

  • ulje


Sastojci za bešamel:

  • 1 kašika maslaca

  • 1 kašika ulja

  • 1 srednja glavica luka

  • 1 češanj belog luka

  • 2 kašike brašna

  • 6 dcl mleka

  • oko 100 g tvrdog sira tipa edamer

  • 1 jaje

  • so, biber


[caption id="attachment_112647" align="aligncenter" width="1000"]Preukusna musaka na grčki način Foto: Profimedia[/caption]

Priprema

Krompir oguliti, iseći na kolutove srednje debljine i propržiti u dosta vrelog ulja.. Ne treba peći da bude kao čips, tek da omekša i dobije malo boju. Izvaditi na kuhinjski papir da se upije višak masnoće. Peći na dva puta.

Priprema mesa

Izdinstati sitno sečen luk i beli luk desetak minuta pa dodati meso. Dodati odmah i sve začine i paradajz sok, dinstati oko 15 minuta pa dodati i pirinač, zaliti vodom, kuvati još desetak minuta dok se ne dobije saft bez mnogo tečnosti pa ostaviti poklopljeno dok ne napravite bešamel.

Priprema bešamela

Na maslacu i ulju izdinstati sitno sečen luk i beli luk, dodati brašno, izmešati pa zaliti sa toplim mlekom. Dodati so i biber i kuvati nekoliko minuta dok se blago ne zgusne, skloniti sa vatre pa umešati rendani sir i razmućeno jaje.

U malo podmazanu tepsiju ređati pola krompira, posoliti i pobiberiti, staviti preko nekoliko kašika bešamela, rasporediti smesu od mesa i pirinča, ponovo staviti nekoliko kašika bešamela. Staviti i preostali krompir, posoliti i pobiberiti i preliti bešamelom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220 steni oko 40 minuta.

Sve grčke musake se prave sa bešamelom, ali retko ko stavlja u bešamel  luk i beli luk.

 

Probajte fantastično je!

 

#GrčkiNačin #Musaka #RECEPTI #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар