Cvekla je povrće bogato blagotvornim dejstvima na zdravlje i organizam. Njeno bogatstvo mineralima, ugljeni hidratima, mastima i belančevinama čini je zdravom i čestom namirnicom. Takođe, bogata je i vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta.
Cvekla pozitivno deluje na zdravlje organizma kod malokrvnih osoba i dece. Ovo povrće se priprema i konzumira lako, a najčešće se kuva ili kiseli. Često se jede i sirova, uglavnom rendana, kao dodatak salati.
Odavno je poznata i kao lekovita biljka koja se koristila u domaćinstvu ali i u savremenoj medicini. Osnovna primena cvekle je u suzbijanju pojave tumora i lečenju leukemije. Zatim, koristi se u lečenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripa u početnom stadijumu. Reguliše nizak krvni pritisak, povoljno utiče na nerve i rad mozga, a pospešuje i rad želuca, creva i žuči.
Cvekla obiluje vitaminima A, C i B te gvožđem, bakrom, magnezijumom i kalijumom. Poznata je zbog svog blagotvornog uticaja na srce, krvne sudove, jetru i ceo probavni sistem, te kao prirodno sredstvo koje štiti od raka.
Lekovita svojstva cvekle:
poboljšava funkciju jetre
podiže nivo hemoglobina
smanjuje upale
pomaže prevenciji kancera
detoksikuje organizam
sprečava demenciju
snižava krvni pritisak
leči artritis
štiti organizam od slobodnih radikala
jača imunitet
Kombinacija sa drugim namirnicima
U kombinaciji sa celerom i šargarepom, cvekla je još zdravija. Natrijum hlorid (so) povećava krvni pritisak, ali prirodni natrijum iz celera ne deluje na povećanje, već naprotiv, on snižava pritisak. Možete da pijete sok samo od celera, a možete i da ga pomešate sa šargarepom i cveklom.
Recept:
U blenderu iscedite sok od 3 lista celera i jedne manje šargarepe
Sok od cvekle dodajte postepeno u ovu kombinaciju
Zdravija je sirova
Mnogima je najukusnija kuvana cvekla, pa ipak, najzdravija je ukoliko nije termički obrađena. Termičkom obradom dužom od 15 minuta ona gubi svoje nutritivne vrednosti, a njih nije malo.
Pored vitamina C sadrži redak vitamin B12, kao i gotovo sve minerale – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor...
(stil)
#CVEKLA #CveklaKaoLek #POVRĆE #PressSerbia #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар