Naravno da svi mrzimo grip i prehlade i baš tada nam ne dozvoljavaju da jedemo sladoled. A šta ako vam ponudimo baš sladoled protiv prehlade i gripa? Evo kako da ga napravite.
Deca će biti oduševljena – prehlađeni su, a nude im sladoled – ne može bolje. Ideju smo pronašli na sajtu The-Ice-Cream-Maker. Koristite sojinu pavlaku (možete je naći u našim marketina među posnim pavlakama), zdravi đumbir i ruzmarin, koji ima antibakterijska svojstva. Zanimljivo je da se u receptu među sastojcima nalazi i čili paprika, ali možete je sasvim slobodno izbaciti, ako sladoled pravite za decu ili ako vi ne volite ljuto-slatke kombinacije.
Sastojci:
1 kašika ruzmarina
1 kašika sveže narendanog korena đumbira (1 do 2 kriške korena)
250 ml sojine pavlake
1 manja čili papričica, bez semenki, naseckana (ali nije obavezno)
1 štapić vanile ili 1 kašičica ekstrakta vanile
2/3 šolje meda
1 jaje, poželjno organsko
Sok od jednog limuna
Ruzmarin i đumbir umotajte u komadić gaze i zavežite dobro. Ovu vrećicu stavite u šerpicu u koju ste prethodno usuli sojinu pavlaku. Dodajte malo čilija (ako koristite). Rasecite štapić vanile i stavite semenke u kremu, takođe. Zagrejavajte na šporetu na srednjoj temperaturi dok smesa ne postane vruća.
Skinite sve sa šporeta i procedite u drugu posudu kroz gazu. Posebno umutite jaje, pa lagano spojite sa proceđenom kremom od sojine pavlake. Vratite na šporet i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se smesa ne zgusne.
sladoled gripa2U posudici pomešajte med i sok od limuna. U tu posudicu, preko gaze, sipajte zgusnutu smesu. Znači, morate je još jednom procediti kroz gazu. Pomešajte sve dobro da se smesa sjedini sa medom i sokom. Ostavite da se dobro ohladi. (Ako koristite ekstrakt vanile umesto štapića, tek ga sada dodajete). Kada se ohladila na sobnoj temeraturi, stavite smesu u frižider na sat vremena, pa posle sve zamrznite u mašini za sladoled ili u zamrzivaču.
Služite u posudici napravljenoj od kore limuna, kao na slici i sačekajte da se malo otopi. Želimo vam brzo ozdravljenje!
(lifepressmagazin/pixabay)
#Grip, #PREHLADA, #Sladoled #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар