субота, 30. јул 2022.

RECEPT DANA: Domaći kečap bez aditiva

Napravite domaći kečap i zauvek ćete zaboraviti na kupovni - prirodan ukus bez aditiva i konzervansa će vas potpuno oduševiti!






Sastojci:

5 kg zrelog paradajza,

2-3 grančice celerovog lišća,

40 g šećera,

1 dl vinskog sirćeta,

2 dl ulja,

3 lista lorbera,

5 ljutih papričica, po želji,

1 kašika soli.

Priprema:

Operite, posušite kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckajte lišće celera. Operite i vrlo sitno iseckajte ljute papričice. Operite paradajz, pa ga oljuštite i sameljite u blenderu. Ukoliko imate mašinu za pravljenje soka od paradajza, koja prilikom mlevenja odvaja ljuske od ploda, upotrebite nju.

Sok od paradajza stavite u veću šerpu, pa ga zagrejte do ključanja, a zatim smanjite temperaturu na tiho kuvanje. Dodajte seckan celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvajte koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije češće. Proverite da li je kečap dovoljno slan, pa dosolite ukoliko je potrebno.

Čiste tegle stavite pola sata pre završetka kuvanja kečapa na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C. Kada je kečap gotov, vadite jednu po jednu teglu iz rerne i punite ih, pa poklopite, a ispod svakog poklopca staviti komad celofana. Tegle uvite u staru ćebad i ostavite da se hlade naredna dva dana. Nakon toga tegle stavite na mračno i hladno mesto.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ DIREKTNO

#DomaćiKečapBezAditiva, #RECEPTDANA, #RECEPTI #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар