Napravite domaći kečap i zauvek ćete zaboraviti na kupovni - prirodan ukus bez aditiva i konzervansa će vas potpuno oduševiti!
Sastojci:
5 kg zrelog paradajza,
2-3 grančice celerovog lišća,
40 g šećera,
1 dl vinskog sirćeta,
2 dl ulja,
3 lista lorbera,
5 ljutih papričica, po želji,
1 kašika soli.
Priprema:
Operite, posušite kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckajte lišće celera. Operite i vrlo sitno iseckajte ljute papričice. Operite paradajz, pa ga oljuštite i sameljite u blenderu. Ukoliko imate mašinu za pravljenje soka od paradajza, koja prilikom mlevenja odvaja ljuske od ploda, upotrebite nju.
Sok od paradajza stavite u veću šerpu, pa ga zagrejte do ključanja, a zatim smanjite temperaturu na tiho kuvanje. Dodajte seckan celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvajte koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije češće. Proverite da li je kečap dovoljno slan, pa dosolite ukoliko je potrebno.
Čiste tegle stavite pola sata pre završetka kuvanja kečapa na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C. Kada je kečap gotov, vadite jednu po jednu teglu iz rerne i punite ih, pa poklopite, a ispod svakog poklopca staviti komad celofana. Tegle uvite u staru ćebad i ostavite da se hlade naredna dva dana. Nakon toga tegle stavite na mračno i hladno mesto.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ DIREKTNO
#DomaćiKečapBezAditiva, #RECEPTDANA, #RECEPTI #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар