недеља, 31. јул 2022.

6 napitaka koji menjaju kafu

6 napitaka koji menjaju kafu - razbudiće vas, podići energiju, bez kofeinskog šoka!






 

Koliko god da je omiljena, kafa neretko ima neželjene nuspojave poput problema sa varenjem, lupanja srca, povišenog pritiska, teskobe, nesanice... Neumereno pijenje kafe dovodi do kofeinskog kraha – svojevrsnog začaranog kruga u kome nakon privremenog podizanja energije sledi pad praćen umorom, glavoboljom i nervozom.

S druge strane, postoji niz ukusnih zamena za kafu koje pružaju osećaj poleta i budnosti, sličan onome nakon ispijanja kafe, ali bez nuspojava, piše Ivana Vodogažec za magazin Sensa.

1.Najcenjenija tradicionalna alternativa ka je napitak od mlevenog korena cikorije, lekovite biljke koja procišcuje i jača organizam, a pritom posebno blagotvorno deluje na sistem za varenje i bešiku. Cikorija ima ukus slican kafi, ali ne sadrži kofein. Tradicionalne beskofeinske alternative su i one na bazi prženih žitarica poput ječma, ovsa i raži, koje se cčesto obogacuju cikorijom. Takozvana kafa od žitarica nudi se i u verzijama bez glutena.

2.Među zamenama za kafu preporučuje se i prah sirovog kakaoa, bogat antioksidansima, mineralima i aminokiselinama važnim za normalno funkcionisanje organizma i mentalnu bistrinu.

3. Umesto kafe sve se više koristi prah korena make, drevne južnoamericke superbiljke za izdržljivost i vitalnost. Maka važi za jedinstvenu bombu vitamina C i najraznovrsnijih minerala, proteina i aminokiselina. Kao zamena za kafu posebno je popularna mešavina zvana makaćino, u kojoj je maka obogacena kakaom i prirodnim šecerom poput onoga od kokosa. Premda je maka izuzetno hvaljena, sa njom ne valja preterivati – u vodu, sok ili smuti dovoljno je staviti malu kolicinu praha, pridržavajući se uputstava proizvođača.

4.Manje doze dovoljne su i u primeni praha od bobica guarane, još jedne južnoameričke biljke sa kultnim statusom podizača organizma. Ona sadrži aktivni sastojak guaranin, koji je gotovo identicčan kofeinu, ali znatno se sporije apsorbuje u krvotok, pa pruža duži i ujednaceniji osecaj povišene energije.

5.Kao zamena za kafu često se preporučuje i visokokvalitetni zeleni čaj, koji, doduše, sadrži kofein, ali u znatno manjoj kolicini nego kafa. Dodatni je plus to što se kofein iz zelenog čaja u organizmu lakše razgrauje, a deluje postojanije nego kofein iz kafe.

6.Razbuđujući učinak, i to bez kofeina, imaju čajevi od đumbira, nane i korena maslačka koji se inače može samleti i pripremiti kao kafa. Osim što ti napici daju osecaj svežine i bistrine, blagotvorni su za varenje i imunitet.

(Sensa/pixabay)

#BezKofeina, #ZemaneZaKafu #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар