недеља, 3. април 2022.

Ne rizikujte – ovo su znaci da se ne krećete dovoljno!


Gubitak mišićne mase, poznat i kao sarkopenija, normalan je deo starenja. Procenjeno je da nakon tridesete godine svaku deceniju izgubimo 3% do 5% naše mišićne mase, a naročito je zabrinjavajuće što ponekad i sami ubrzavamo ovaj proces zbog toga što se ne krećemo dovoljno. Ovo su znaci da se ne krećete dovoljno!






 

Manja mišićna masa znači, između ostalog, manju snagu, lošije fizičke performanse i umanjenu sposobnost za kretanje. Ona takođe dovodi do rasta masnih naslaga u telu i svih zdravstvenih problema povezanih s tim.

Zbog svega navedenog važno je da budemo aktivni u svim periodima svog života, a posebno kada uđemo u njegovu četvrtu deceniju. Naravno, to ne znači da je potrebno da imate ruke kao Kris Hemsvort, trbušnjake kao Leni Kravic i leđa kao Dvejn Džonson.

Za zdraviji život je dovoljno da samo povremeno vežbate, ali da ste svakodnevno u pokretu, makar to značilo da odete u kratke šetnje, ako već nemate neki drugi razlog da izađete iz kuće.

Sledeća četiri znaka vam mogu pokazati da bi bilo poželjno da ste više u pokretu:

1. Vaš procenat telesne masti prelazi 15% u slučaju da ste muškarac i 24% u slučaju da ste žena;

2. Tokom dana vam ponestaje energije za obavljanje svakodnevnih poslova, iako ste ih ranije završavali bez mnogo muke;

3. Niste u stanju istrčati 2,5 km bez pauze;



4. Ne možete da uradite nijedan sklek.

Ako imate solidnu izdržljivost, istrčavanje 2,5 km, makar najsporijim tempom, ne bi trebalo da vam predstavlja problem. U slučaju da vam to ne polazi za rukom, vreme je da poboljšate svoju fizičku spremu. Isti zaključak važi i ako je za vas jedan sklek nemoguća misija.

Dakle, da li vam telo govori da bi trebalo više da se krećete? Znate šta vam je činiti ako ste se prepoznali u pobrojanim znakovima. Možete odmah početi sa vežbanjem ili bar sa dužom šetnjom za početak, ako je prošlo dosta vremena od vašeg poslednjeg treninga.

(citymagazine/pixabay)



#Kretanje #NeKrećeteSeDovoljno #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар