петак, 22. април 2022.

KOMPLETAN MENI ZA VELIKI PETAK: Čorba, glavno jelo, salata i kolač se spremaju za ČAS POSLA

Ako su vam dosadili klasični jelovnici tokom posta probajte ove recepte koje preporučuju vrsni kuvari






Tradicionalno se pred Vaskrs na Veliki Petak posti i uglavnom se na trpezi nalazi riba, paradajz čorba i krompir salata uz pitu od jabuka.

Ako su vam dosadili ovi stari recepti i želite da probate nešto drugo što nije grilovana riba isprobajte ova jednostavna jela koja vam neće oduzeti mnogo vremena i moćićete natenane da uživate u dekorisanju uskršnjih jaja.

Iskoristite proleće i to što na pijacama imamo mnoštvo povrća, pored toga što je jednostavno za pripremu, odlično je za zdravlje.

Sastojci:

  • 2 crna luka

  • 1/2 praziluka

  • 1/2 paškanata

  • 2 krompira

  • 1 šargarepa

  • 2 čena belog luka

  • 1 kašika ulja

  • so

  • biljni začin

  • biber


Priprema:

Iseckajte crni luk i propržite na ulju dok ne porumeni, potom dodajte sito seckano povrće: praziluk, paškanat, krompir i šargarepu. Nalijte vodom dok ne ogrezne i dodajte začine. Kada povrće smeška u belnderu ga izmiksajte do željene gustine.

Vitaminska salata Sastojci: mladi crni luk zelena salata šargarepa rotkvice crvena paprika

Vitaminska salata

Sastojci:
mladi crni luk
zelena salata
šargarepa
rotkvice
crvena paprika

Priprema:

Iseckajte mladi crni luk, i beli i zeleni deo, potom izrendajte dve veće šargarepe i celu vezu rotkivca. Papriku isecite na žilijen i sve to umešajte u zelenu salatu koju ste prethodno dobro oprali i isekli na manje delove. Napravite preliv od maslinovog ulja, sirćeta, soli i bibera pa prelijte preko salate.

recept dana

Posne sarmice od zelja

Sastojci:

  • Glavica crnog luka

  • 4 kašike ulja

  • 1 kašika tucane paprike

  • 30 listova zelja

  • 300 g pirinča

  • 2 kašike pečenog susama

  • Čen belog luka

  • Kašičica soli

  • Biber po želji


Priprema: 

Ispržite sitno iseckani crni luk i kada porumeni dodajte tucanu papriku. Potom operite pirinač i prelijte ga sa dve šoljice vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu.

Zatim dodajte začine, susam i sitno iseckani beli luk. U listove zelja koje ste prethodno prelili prvo vrelom pa hladnom vodom stavljati nadev i uvijati sarmice. Potom sve sarmice poređajte u šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte oko pola sata. Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice…

Priprema: Ispržite sitno iseckani crni luk i kada porumeni dodajte tucanu papriku. Potom operite pirinač i prelijte ga sa dve šoljice vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu. Zatim dodajte začine, susam i sitno iseckani beli luk. U listove zelja koje ste prethodno prelili prvo vrelom pa hladnom vodom stavljati nadev i uvijati sarmice. Potom sve sarmice poređajte u šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte oko pola sata. Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice…

Posni kolač

Sastojci:

  • šolja šećera

  • 3 šolje brašna

  • kesica praška za pecivo

  • ½ šolje ulja

  • Šolja i po vode

  • 3 kašike džema od kajsije

  • glazura od čokolade


Priprema:

 Dok se rerna greje na 200 stepeni umešajte sve sastojke u jednoj posudi varjačom ili kašikom. Podmazati pleh uljem i posuti brašnom ili prezlama. Sipati u pleh i peći 20-ak minuta.

Kada je kolač ispečen premažite ga džemom, a možete posuti melevnim orasima ili ako preferirate rastopljenom čokoladom.

kolač

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

#PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар