среда, 1. септембар 2021.

KORAK ISPRED SVIH! OVO JE MINISTARKA KOJA SE TRUDI DA SRBIJA ZABLISTA!

VIŠE OD 500 LOKALITETA U SRBIJI NA KOJIMA SE DECENIJAMA UNAZAD TALOŽIO OTPAD I KOJI SU USLED LJUDSKOG NEMARA PRETVORENI U DIVLJE DEPONIJE I  LEGLA ZARAZE, KONAČNO ĆE BITI ČISTI I TO ZAHVALJUJUĆI MINISTARSTVU ZAŠTITE ŽIVOTNE NA ČIJEM JE ČELU IRENA VUJOVIĆ




Ministarka je krajem avgusta potpisala ugovore sa predstavnicima 43 grada i opštine u Srbiji o sufinasiranju projekata uklanjana đubreta i čišćenja deponija.

-Ovo je jedna od najvećih akcija čišćenja koju ćemo sprovesti u narednom periodu. Prema procenama, u Srbiji ima oko 3.500 smetlišta i divljih deponija, a mi ćemo u septembru očistiti 500, što je dobar početak. Važno je da podižemo svest građana i da zajedno čuvamo očišćene lokacije kako se ne bi dešavalo da ih iznova čistimo. Zamolila sam jedinice lokalne samouprave da pojačaju kontrolu, a ministarstvo će, gde je potrebno, obezbediti video nadzor na očišćenim lokacijama. Kontrola će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki posao za čistiju budućnost – poručila je ministarka Vujović povodom velike akcije čišćenja Srbija.



Tokom decenija iza nas smeće se samo taložilo, a ministarstva i pojedinci na njihovom čelu koji su bili zaduženi za rešavanje problema divljih deponija bili su aktivni samo i isključivo na papiru i sve sa završavalo upravo mrtvim slovom ma papiru. Smeće se gomilalo, a tek tokom poslednjih nekloliko godina došlo je do blagog pomaka u rešavanju ovog problema. Zabrinjavajući su i podaci međuanarodnih organizacija koje se bave očuvanjem životne sredine. Naime, nedeljno u sebe unesemo oko pet grama plastike - proporcionalno jednoj kreditnoj kartici, a najveći izvor mikroplastike koju unosimo je voda, podaci su Svetske organizacije za prirodu. Naše nesortirano đubre mahom ide na jednu od opštinskih deponija, a po podacima iz Strategije upravljanja otpadom svaki stanovnik Srbije proizvede godišnje oko 318 kilograma smeća.

Taj otpad uglavnom ne prolazi ni kroz kakav tretman pre odlaganja - ostaci hrane, organski otpad, plastika, karton, kućna hemija, i ko zna šta sve ne - samo se sruči u zemlju.


Svetlo na kraju tunela je Ministarstvo zaštite životne sredine na čijem je čelu Irena Vujović. Ministarka i ceo njen tim danoćno rade na projektima koji brzim koracima oslobađaju našu zemlju od zagađenja, i upravo tokom njenog mandata pokrenute su najveće akcije čišćenja Srbije među kojima će se svakako naći i projekat čija realizacija sledi u narednim danima.


PRESSSERBIA.COM





#IRENAVUJOVIĆ #MinistarstvoZaZaštituŽivotneSredine #OčistimoSrbiju #Pressserbia #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар