среда, 1. септембар 2021.

Kako isplanirati terensku avanturu džipom?

Želite da pođete u avanturu van asfalta? Imate džip ili još bolje, planirate da ga kupite? Trebalo bi da znate ovih nekoliko stvari pre nego što uopšte počnete sa planiranjem izleta.






Kako isplanirati terensku avanturu džipom?

Srbija je prelepa zemlja, naročito njena priroda. Mnogo je fantastičnih prirodnih fenomena koji su nam slabo poznati. Neke od njih smo otkrili po prvi put prošle godine jer su granice bile zatvorene usled razbuktavanja pandemije. Ovo je savšena prilika da dalje istražujete teško pristupačne terene u ‘’netaknutoj prirodi’’.

Prvo što vam je potrebno je odgovarajuće vozilo, a džipovi su planetarno poznati kao najbolji izbor za sve ljubitelje vožnje po nepristupačnim terenima, pa i putovanja po skrivenim prirodnim oazama. U nastavku teksta saznajte koje su sve stavke bitne za organizovanje jedne ovakve avanture.

Terenska avantura je vožnja van asfalta, ne van puta


Mnogi sigurno misle da je terenska vožnja u stvari vožnja po livadama, brdima i gorama, a to zapravo nije uopšte slučaj. Pogon 4x4 vam neće pomoći ako se vozilo ošteti. Vožnja van staza je gotovo nemoguća pa čak i za najteže džipove to može biti izazov. Zato je najbolje rešenje za sve vrste džipova tokom putovanja da ih vozite na preporučen način - ovako ćete biti mnogo sigurniji da tokom puta neće doći do neželjenog kvara ili zastoja.

Ovo ne znači da će vožnja po zemljanim stazama ili makadamu biti mačiji kašalj. Na mnogim stazama ćete naići na prepreke koje se teško prelaze, a nekad i ne mogu da se pređu. I baš zbog toga što vam 4x4 omogućava da sa lakoćom prelazite velike razdaljine, vrlo brzo se možete naći zaglavljeni daleko od pomoći na putu i verovatno bez signala na mobilnoj mreži. Dakle - prvi savet je svakako da vozite po putu, a ne po bilo kom neuređenom terenu.

Kako odabrati najbolje vozilo?


Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor, jer zavisi od konkretne potrebe. Sigurno vam ne treba neki jak Wrangler za odlazak na kampovanje pored seoskog puta. Ako ste početnik bolje potražite neki jeftiniji model koji, ako i oštetite pri vežbanju i navikavanju na terenske rute, neće biti toliko stresno.

Ukoliko već imate vozilo pogodno za terensku vožnju, to je super, ali budite iskreni pri proceni njegovog stanja i kompatibilnosti za određene puteve i rute. Birajte staze za koje ste sigurni da možete bezbedno preći i uvek se držite u granicama bezbedne vožnje. Za početak isprobajte zemljane staze sa neravninama, a kasnije ćete moći prevazići i blato i kamenite terene za koje će vam verovatno trebati i jače vozilo.

Koja oprema je potrebna?


Komponente automobila koje su najosetljivije i najizloženije oštećenjima, a ujedno i jedne od najbitnijih su gume. Gume će biti najčešće oštećene, ali i predstavljaju jedan od najvažnijih delova. Za početak uzmite što bolje gume, koje će teže pucati. Dobre gume će vam uštedeti i vreme i novac, i obezbediće vam ugodniju vožnju. Pored guma, svakako su potrebni set za krpljenje guma, kompresor za gume i dizalica.

Pored opreme za auto koja još može podrazumevati gurtne, šekle, radio stanicu itd. treba obezbediti i opremu za vas. Voda, hrana, šator i kompletna oprema za kampovanje će vam i te kako trebati. Ukoliko vodite i psa sa sobom to podrazumeva i opremu za njega. Naravno, izračunajte koliko vam goriva otprilike treba, pa i njega obezbedite.

Kako izabrati destinacije i rute?


Istražite na internetu sve moguće izvore. Budite realni pri proceni performansi vašeg automobila i gledajte da vežbate i stičete iskustvo u sigurnim zonama. Za početak možete birati neke ravničarske i brdske predele, a kasnije prelaziti i na planinske. Vremenom ćete postajati iskusniji i upoznatiji sa izazovima koje sa sobom nosi terenska vožnja.

U društvu je veća udobnost, ali i odgovornost, posebno u kritičnim situacijama i teškim vremenskim uslovima.Topla preporuka je da se učlanite u neko off road udruženje i da u startu budete uz nekog iskusnijeg ko će umeti da vam pomogne, ali i da vas nauči novim stvarima i podeli svoje iskustvo sa vama.

Ne zaboravite da uživate


Budite oprezni, ali pre svega uživajte. Pođite u avanturu sa prijateljima, ponesite neke zanimljive rekvizite, napravite lepe fotografije i video snimke, spremite ukusnu hranu, ne zaboravite da je to cilj. Ozbiljnost situacije treba uvek imati u vidu, ali cilj svega je da se lepo provedete, a ne da budete opterećeni organizacijom.

Nikako ne preporučujemo početnicima takmičarski stav, sa unapred zacrtanim prolaznim vremenom ili bilo šta slično. Čuvajte sebe i svoje vozilo i osetite slobodu u novom svetu koji se otvara pred vama. Srećan put!

 

PRessSerbia

#Džip #TerenskaVožnja #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар