Čajevi i mešavine čajeva su od davnina poznati kao jako delotvorni na naš organizam, koji ne samo daumiruju i leče prehladu, već i mnoge druge tegobe. Čaj od matičnjaka i sam matičnjak (limunova trava) je poznat ljudskoj kulturi još iz vremena starih Grka. Potiče iz porodica nana, a često se i naziva pčelinjak, pčelinja trava, pčelinja metvica, pčelinja ljubica itd. Može se uzgajati i u saksijama, jer ima miris limuna, sve dok ne procveta, kada gubi miris.
Biljka se još koristi u vidu čaja, vina, začina, sirćeta, kapi, kupki i obloga. Njen ekstrakt deluje umirujuće, antivirusno i antibakterijski i od njega se može praviti liker.
U vezi sa čajem od matičnjaka on ima vrlo široku primenu i koristi se za regulisanje pojedinih tegoba od kojih su najčešće anksioznost, napetost, probavni trakt, menstrualni bolovi i sl.
Čaj od matičnjaka pomaže u:
- Oslobođanju od stresa
- Delotvoran je kod osoba koje pate od anksioznosti
- Boboljšava kognitivne funkcije
- Olakšava nesanicu
- Pomaže kod menstrualnih bolova
- Lek je protiv glavobolje
- Ublažava mučninu
- I kod mnogo drugih tegoba
Recept za čaj
Priprema se vrlo jednostavno tako što jednu supenu kašiku čaja prelijete sa 200ml vruće vode i ostavite tako 10-15 minuta, nakon čega čaj procedite i spreman je za konzumiranje. On ima svetliju boju, blag ukus koji dosta podseća na limun. Čaj možete konzumirati i u kontinuitetu, ali za takvu vrstu korišćenja – posavetujte se sa stručnim licem.
(stvarukusa/pixabay)
#PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар