петак, 31. јануар 2020.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila VANREDNU SITUACIJU zbog KORONAVIRUSA

Na sinoćnem sastanku Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je vanrednu situaciju zbog koronavirusa na svetskom nivou.






Broj obolelih od koronavirusa na globalnom nivou u poslednjih nedelju dana povećan je više od deset puta, što je bio razlog da SZO proglasi vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije sastao se danas, treći put ove nedelje, da bi procenio da li sada novi koronavirus koji se širi iz Kine predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Stručnjaci su potvrdili da zaraza ima razmere Vanredne zdravstvene situacije od međunarodnog značaja (PHEIC) i donela preporuke kakve bi trebalo dati za upravljanje situacijom.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja "vanredni događaj", što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Ova odluka takođe nameće zemljama strožije kriterijume u prijavljivanju slučajeva zaraze, prenosi AP.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je odluku nakon sastanka sa odborom za vanredne situacije SZO, nezavisnim panelom stručnjaka, usled sve većeg broja dokaza o širenju virusa u 18 zemalja, prenosi Rojters.

"Glavni razlog za ovo proglašenje nije ono što se dešava u Kini nego u drugim zemljama", rekao je Gebrejesus na konferenciji za štampu u Ženevi.

On je dodao da postoji zabrinutost da će se virus širiti u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemom.

KORONAVIRUS može da napadne ceo SVET!

Takođe, generalni direktor SZO je opisao koronavirus kao epidemiju bez presedana, koja je naišla na odgovor bez presedana i pohvalio Kinu da je preduzela izuzetne mere da zaustavi širenje virusa, preneo je BBC.

Gebrejesus je naglasio da se ZSO protivi bilo kakvim merama ili ograničenjima putovanja u Kini ili trgovine sa tom zemljom.

Broj žrtava virusa u Kini porastao je na 170, a SZO je saopštila da je 98 slučajeva zabeleženo u 18 zemalja van Kine, ali da nema žrtava. Takođe, broj zaraženih pacijenata porastao je na 7.711.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Srbija preduzela sve mere da novi koronavirus ne stigne u našu zemlju, ali da neće biti alarmantna situacija ukoliko se pojavi neki pacijent.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Tanjug

#Epidemija #KoronaVirus #SvetskaZdravstvenaOrganizacija #SZO #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар