петак, 31. јануар 2020.

Ne verujte u stereotipe o Japankama!

Širom sveta Japanke su poznate po svom lepom tenu, zanosnom, ali diskretnom osmehu, šarmu i umerenosti. Ali budući da su nam Japan, njegovi stanovnici i njihovi običaji i dalje daleki, postoje i neka stereotipna uverenja o njima koja nemaju uvek veze sa realnošću. Ipak, ne treba da verujete  u stereotipe o Japankama.






 

Sajt LiveJapan je sastavio listu najčešćih predrasuda i utisaka koje stranci imaju o stanovnicama Japana i otkrio da li su oni tačni ili ne. Sajt je za potrebe ovog istraživanja anketirao Japanke starosti između 20 i 40 godina.

Predrasuda 1: Japanke počinju da se šminkaju još u osnovnoj školi

Neobično, ali istinito. Većina ispitanih Japanki objasnila je da šminku koristi od detinjstva. Mnoge su priznale da laganu šminku za oči i usne koriste od petog-šestog razreda osnovne škole. Ovo posebno važi za mlađu generaciju koja je sada u dvadesetim godinama.

Predrasuda 2: Japanke uvek izgledaju savršeno. Mora da uvek i svuda idu našminkane

Da. Većina Japanki priznala je da kad god izlazi iz kuće nosi bar osnovnu šminku na licu, mada ima ih onih koje to ne rade. Ipak, važno je napomenuti da Japanke tonirane kreme za lice često ne nose samo zbog lepote, već i kako bi svoju kožu zaštitite od štetnog sunčevog zračenja. Zbog toga japanske turiste uvek možete prepoznati po tome što nose šešire sa velikim obodom, naočare za sunce, odeću sa dugim rukavima, pa čak i rukavice i suncobrane.

Predrasuda 3: Japanke su sjajne kuvarice i spremaju samo zdravu hranu. Zato su tako vitke

Ovo je nekada bilo istina, a danas važi za neke, ruralne delove Japana. Međutim, u gradovima je situacija veoma komplikovana. Japanke puno vremena provode na poslu i nemaju vremena za kuvanje. Zato najčešće obeduju po restoranima ili kupuju gotove obroke za podgrevanje. Mnoge su u tridesetim godinama još uvek neudate, a često i dalje žive sa roditeljima, pa je logično da su njihove mame glavne u kuhinji.

Predrasuda 4: Japanke stalno nose karirane mini-suknje, čak i zimi kada je hladno!

Sve ispitane Japanke složile su se oko odgovora na ovu predrasudu. „Ne, ne nosimo mini-suknje zimi kada je hladno.“ Ipak, većina ih se prisetila da je u detinjstvu nosila karirane suknje, jer je to obavezna uniforma za devojčice u školama. Uz smeh, mnoge su konstatovale da nakon školskih dana nisu više nosile ovaj odevni predmet.

Predrasuda 5: Žene u Japanu moraju da se udaju do 30. godine.

U prošlosti, očekivalo se da se devojke u Japanu udaju mlade. Kao domaćice, one bi vodile računa o mužu, deci i domaćinstvu. Danas mnoge Japanke zbog karijere žrtvuju privatni život, plašeći se da će morati da uzmu bilo kakvo odsustvo radi trudnoće ili porođaja. U tridesetim godinama ne samo da nemaju porodicu, već mnoge nemaju vremena za bilo kakvu romantičnu vezu.

Predrasuda 6: Žene su izložene diskriminaciji u japanskom društvu

Nažalost, iako moderno u mnogim svojim aspektima, japansko društvo je i dalje u svojoj srži patrijarhalno. Žene su proteklih nekoliko decenija značajno napredovale i uspele da poboljšaju svoj položaj. Ipak, i dalje su izložene diskriminaciji. Ovo je tabu tema o kojoj se ne priča javno. Mnoge dame koje su odgovarale na pitanja sajta LiveJapan priznale su da na poslu ne osećaju diskriminaciju iz prostog razloga što rade u većinski ženskim kolektivima. Sa druge strane, jedna ispitanica je direktno navela da kompanija u kojoj radi smatra da su žene slabi radnici i da su teške za saradnju, zbog čega preferira da zapošljava muškarce. Druga je podelila svoje iskustvo iz firme koja ju je zbog atraktivnog izgleda terala da izvodi muške klijente na večeru, što je za nju bilo ponižavajuće.

(travelmagazine/pixabay)

#Predrasude #PressSerbia #StereotipiOJapankama #ŽeneUJapanu #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар