понедељак, 8. август 2022.

NAPRAVITE SAMI ČUDESNO MLEKO ZA DUGOVEČNOST: Leči mnoge zdravstvene tegobe

Zbog bogatstva hranjivih materija i probioticima postao je kod mnogih popularniji i od jogurta






Kefir je fermentiran napitak koji podseća na jogurt, a bogat je hranljivim materijama i probioticima.

Prema određenim navodima ovaj napitak je star više od 1000 godina, a poreklom je s Kavkaza.

Navodno ga je lokalno stanovništvo Kavkaza, poznato po dugovečnosti i dobrom zdravlju, slučajno otkrilo dok su nosili sveže mleko u svojim kožnim kesicama.

Kefir se proizvodi fermentacijom "kefirnih" zrna, koja podećaju na minijaturni karfiol. Ta zrna se sastoje od kazeinskih i želatinoznih kolonija mikroorganizama koji se simbiotski uzgajaju. Dominantna mikroflora su Saccharomyces kefir, Torula kefir, Lactobacillus caucasicus, Leuconostoc i mliječni streptokok koji se koristi u prehrambenoj industriji, a prisutan je i kvasac. Ponekad se i kulturu kefira naziva i tibetanskim ili kefirnim gljivama, ali kefir nije gljiva, već prirodni starter, odnosno zrnca.

Podaci o energetskim vrednostima

Koliko kalorija možete očekivati na 175 mL kefira:


ugljeni hiidrati: 5 - 7 g

masnoće: 3 - 6 g (u zavisnosti od korišćenog mleka )

proteini: 4 g

kalcijum: 10 % RDI

osfor: 15 % RDIvitamin B12: 12 % RDI

magnezijum: 3 % RDI

Dobrobiti kefira za zdravlje

Jedan od razloga zbog čega je kefir poslednjih godina sve popularnijii su zdravstvene dobrobiti. SadržI puno hranjivih sastojaka, proteina, B vitamina, kalija i kalcijuma.

Kalcijum jača kosti, protein gradi jake mišiće, a kalijum je važan za zdravlje srca, prenosi Medical News Today.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

#KEFIR, #Mleko, #Zdravlje, #Žena #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар