недеља, 3. јул 2022.

RECEPT DANA: MEKIKE za 10 minuta

Mekike su, kažu, tradicionalno balkansko, a pre svega, srpsko, bugarsko i makedonsko jelo. Nekada davno pravile su se sedam dana posle rođenja deteta, jer se verovalo da će mu život u tom slučaju biti lep i mek. 





Kao i sve na Balkanu, i mekike se prave na mnogo načina, i svi narodi imaju ‒ najbolji recept. Ovaj koji vam predstavljamo apsolutno je najjednostavniji od svih.


Sastojci:

- 500ml mleka
- 1 kvasac
- 1 pecivo
- 4 jaja
- 1 kašika soli
- 200ml jogurt
- 1kg/400g brašna

Priprema

Stavite brašno, jaja, pecivo, jogurt, so i mleko sa kvasecom i zamesite testo (kao za kiflice) da nije tvrdo. Dobro ga umesite i stavite u veću vanglu koju ste prethodno namazali uljem.

Prekrijete testo sa najlon folijom (samo jednu stranu namažite uljem) da vam se testo ne lepi na najlonu i stavite ga u frižider. Ovako spremno testo stoji i do 7 dana u frižideru.

Kad poželite da pržite, izvadite testo i rukama pravite mekike (razvlačite prstima što tanje korice). U posudu u kojoj przite stavlja se malo ulja i ostavljate da se zagreje. Ako vam je ostalo testa, vratite ga u frižider.

Možete ih jesti slane ili slatke, sve po ukusu i želji.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ DIREKTNO

#MEKIKEZa10Minuta #RECEPTDANA #RECEPTI #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар