Narod je nekad od ranog jutra prskao vodom stoku kako bi bila zdrava, a čobani su pleli cveće i ovim vencima kitili stoku
Petrovdan je veliki pravoslavni praznik kojim se, na dan Svetog Petra i Pavla završava Petrovdanski post. On se obeležava na dan 12. jula, koji se smatra i jednim od prelomnih datuma u godini.
Za ovaj praznik se vezuju brojna verovanja. Narod je nekad od ranog jutra prskao vodom stoku kako bi bila zdrava, a čobani su pleli cveće i ovim vencima kitili stoku.
U nekim krajevima Srbije se guli kora sa prutova divlje trešnje ili breze. Na vrhu se ona ukovrdža pri guljenju, pa kad se osuši, može da gori kao baklja. Njih u narodu zovu "lile" i pale ih na Petrovdan.
Veruje se da do Petrovdana ne treba jesti jabuke, a negde kažu da ih možete jesti, ali ne smete da ih sečete nožem. Smatra se da se, poštovanjem ovih običaja, privlače zdravlje i sreća u kuću.
Zbog toga i domaćice na ovaj praznik prave pitu od jabuka "petrovača".
Potrebno je 500 gr tankih kora i 1,5 kg jabuka, griz, šećer ulje i cimet. Za svaki "prut" treba uzeti po tri kore, svaku poprskati uljem i posuti šećerom. Na treću koru stavljati rendane jabuke, posuti sa malo griza i šećera, pa uviti i staviti u podmazan pleh. Namazati uljem i peći na temperaturi od 200-220C stepeni, dok ne dobije zlatnu boju.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ Espreso
#Crkva, #Običaji, #Petrovdan, #Vera #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар