Ukoliko želite da tvrdi komad mesa ili povrća transformišete u ukusan i mekan zalogaj koji se topi u ustima rešenje se krije u adekvatnoj termičkoj obradi - spremajte ih na niskoj temperaturi duže vremena i to u nekoj aromatičnoj tekućini.
Ova metoda je idealna za tvrđe, jeftinije komade mesa sa puno vezivnog tkiva kod kog se kolagen tokom produžene termičke obrade na nižim temperaturama razgradi u želatin.
Juneća rebra, svinjski vrat ili plećka, jagnjeća kolenica i lopatica samo su neki od dobrih primera za takve komade mesa. Na isti način se može omekšati i dodati nova dimenzija ukusa i "tvrđem" povrću poput kupusa, karfiola, šargarepe ili artičoka, ali trebalo bi da imate na umu da zahtevaju kraću termičku obradu od mesa.
Kako da meso bude što ukusnije i mekše?
Ako želite da pojačate ukus jelu, komad mesa prvo dobro začinite sa svih strana, a po mogućstvu ga možete i marinirati i držati u frižideru noć pre stavljanja u zagrejani lonac.
Meso pustite da odstoji na sobnoj temperaturi pa ga prepržite na visokoj temperaturi sa svake strane po par minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju, odnosno dok se ne karamelizuje. Izvadite meso iz lonca pa na preostaloj masnoći propržite luk, beli luk, celer i šargarepu koji će jelu dati slatkoću i sočnost. Za to vam treba oko 10 minuta. Dodajte pire od paradajza i uz mešanje dopustite da se termički obradi sa drugim sastojcima oko tri do četiri minuta. Smanjite temperaturu, vratite meso u lonac, pa ga podlijte tekućinom po želji –kremom za kuvanje, crnim ili belim vinom ili voćnim sokom od narandže.
Poklopljeni lonac možete ostaviti na laganoj temperaturi još nekih 30 minuta.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs
#KomadiMesa #Kuhinja #PripremaMesa #SAVETI #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар