Ko bi rekao...
Da li znate da voće može da uzrokuje bolesti jetre? Ove namirnice koju preporučuju svi dijetolozi i lekari i koje se generalno smatraju zdravom, sadrže ugljene hidrate, glukozu i fruktozu.
Upravo tu leži opasnost. Ako se konzumiraju u velikim količinama, ovo poslednje može da dovede do bolesti masne jetre (nealkoholne).
- Na primer, jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza - rekla je nutricionistkinja Eli Kriger.
Ona je i objasnila da se glukoza reguliše insulinom, nakon čega se pretvara u zalihe energije i masti. Evo šta se zapravo dešava: kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre.
Pa tako, način da se ovo spreči i na neki naučin neutrališe negativno svojstvo voće jeste da se konzumira sa drugom hranom. Proteini će pomoći da se spreči oboljenje jetre.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas
#MasnaJetra #SAVETI #VOĆE #Zdravlje #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар