Krompir "ne trpi" niske temperature, kao ni jedno voće.
Ne važi pravilo za svaku namirnicu da se mora čuvati u frižideru kako bi joj se produžio rok trajanja. To je i slučaj sa krompirom, koji treba odložiti na tamnom i hladnomm mestu, koje ima protok vazduha.
Ukoliko se pak krompir ostavi u frižideru, promeniće mu se ukus.
Skrob iz krompira, usled hladnoće, brže se pretvara u šećer, pa će tako ukus samog krompira koji je čuvan u frižideru biti slađi, a krompir će biti tvrđi.
Ipak, to nije jedino pravilo u vezi sa odlaganjem ove, mnogima omiljene, namirnice.
Krompir se brže kvari ako se stavi pored jabuka
Prema mišljenju stručnjaka, jabuke emituju visok nivo gasa etilena, što dovodi do preranog kvarenja krompira. Ne reaguje samo krompir tako na jabuke: isto će se dogoditi i sa bananama, kivijem, mangom ili dinjom.
"Zrelo voće i povrće emituje više etilena. Ako se pored njih nalaze određene namirnice, gas će uticati na njihovo sazrevanje“, kažu stručnjaci.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ MAGAZIN NOVOSTI
#ČuvanjeHrane #KROMPIR #OdlaganjeHrane #SAVETI #VOĆE #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар