Tako je lako...
Najbolji način da započnete radni dan je uz šolju toplog čaja, jer tako ćete poboljšati rad srca, regulisati pritisak, pa i dijabetes tipa 2.
U narodnoj medicini čaj je već dokazani hiljadugodišnji lek, ali postavlja se pitanje da li čaj u nekim prilikama može biti zamena za vodu, da li može da obezbedi dovoljne količine tečnosti za telo? Posebno zbog činjenice što pojedine vrste čaja sadrže znatne količine kofeina koji je jak diuretik.
Većina ljudi je hronično dehidrirana
Ukoliko tražite način da poboljšate zdravlje, najjednostavniji je se pobrinete da vaše telo bude dobro hidrirano, da mu obezbedite dovoljno tečnosti. Održavanje odgovarajuće temperature tela i dobra zaštita zglobova su mogući, samo ako u toku dana pijemo dovoljne količine vode, navode stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Neka istraživanja, s druge strane, pokazuju, da je većina osoba hronično blago dehidrirana.
Mnogi ljudi i nisu sigurni, koliko bi vode trebalo da popiju u toku jednog dana. Američka Nacionalna akademije nauka, inženjerstva i medicine preporučuje ženama oko 2,7 litara tečnosti dnevno, a muškarcima oko 3,7 litara na dan. Važno je napomenuti da 20 odsto vode unesemo putem hrane, što onda znači, da bi žene trebalo da piju oko 2,2 litara, a muškarci oko 3 litara vode dnevno.
Čaj i dehidracija
Prirodna i bez kalorija, voda je najbolje piće na svetu, ali odmah iza nje je čaj. Stručnjaci tvrde da redovno konzumiranje čaja smanjuje rizik od srčanih oboljenja, raka i dijabetesa. Čajevi poput kamilice, nane ili šipka više se smatraju biljnim napicima nego čajevima i u principu ne sadrže kofein. S druge strane, zeleni,crni, beli čaj… sadrže kofein koji je i blagi diuretik i koji tera telo da izbacuje tečnost. Usled ove činjenice, veruje se da čajevi sa kofeinom mogu usloviti dehidraciju.
Voda ili čaj?
Čaj sa kofeinom može imati blagi diuretički efekat, koji je ipak, kako tvrde stručnjaci, minimalan. Neka istraživanja pokazuju da kofein teško može delovati kao diuretik. Bezbedni ste, ako unosite do 500 miligrama kofeina dnevno. Stručnjaci Mayo klinike, navode da je mala verovatnoća da će neko u toku jednog dana, samo putem čaja, uneti veće količine kofeina. To je moguće, baš ako preterate s čajem i popijete od 11 do 18 šolji ovog napitka.
Čaj je niskokalorično piće. Zeleni čaj, crni čaj i crni čaj bez kofeina sadrže samo dve kalorije po šolji. U čaju u tragovima ima i vitamina i minerala, antioksidanta, tvrdi istraživanje objavljeno u junu 2017. u časopisu British Journal of Pharmacology. Naravno, misli se na običan čaj, a ne onaj sa mnogo slatkih dodataka, kao što su med, šećer, šlag, mleko…
S druge strane hladni industrijski čajevi, koji se prodaju u plastičnim flašama, prepuni su šećera. Neka od tih pića se prave od ušećerenog sirupa sa ukusom čaja i prave su kalorijske bombe, a pojedine vrste sadrže 240 kalorija i 42 grama šećera. Mnogo bolji izbor je običan zeleni čaj, sa dodatkom malo meda i limuna.
Šta čaj čini dobrim izborom?
Pre svega, čaj mora da se sprema sa vodom. Iako kofein u nekom čajevima ima blagi diuretički efekat, relativno niske koncentracije kofeina, neće imati veliki uticaj na nivo hidratacije. Stručnjaci tvrde da su neke vrste čaja bez kofeina, kao i voda, podjednako dobar način da snabdete telo tečnošću.
Čaj ili kafa
Kada je u pitanju hidratacija, čaj je apsolutni pobednik u odnosu na kafu, koja je uglavnom bogata kofeinom. Stručnjaci Mayo klinike tvrde da kafa bez kofeina, kao i čaj bez kofeina mogu u podjednako dobroj meri da hidriraju telo.
Vrste čajeva
Na tržištu je mnogo različitih vrsta čajeva. Svaka sorta sadrži različitu količinu kofeina. Vreme natapanja čaja takođe utiče na količinu kofeina. Čaj koji se duže kuva ili je duže preliven toplom vodom, sadržaće više kofeina.
Crni čaj, na primer, sadrži oko 47 mg kofeina u jednoj šolji, s druge strane mnogo manji nivo kofeina je u zelenom čaju – oko 28 mg kofeina u jednoj šolji. Beli čaj je negde u sredini, sa oko 32 do 37 mg kofeina, po šolji.
Biljni čajevi koji se tehnički ne prave od listova čaja, već od suvog cveća, lišća, semena ili korena prirodno su bez kofeina. Kada je u pitanju hidratacija, računaju se isto kao i šolja vode. Čajevi bez kofeina prave se od listova čaja, ali im se uklanja kofein. Proizvod je skoro potpuno bez kofeina, ima ga oko 2 mg po šolji, prema izveštajima klinike Mayo.
Zdravstvene prednosti čaja
Skoro sve vrste čajeva imaju dosta prednosti. Zeleni čaj je bogat izvor flavonoida, a redovna konzumacija ove vrste čaja, dovodi se u vezu sa zdravstvenim prednostima, kao što su smanjenje krvnog pritiska, holesterola i nivoa triglicerida. Rezultati studije iz oktobra 2020. objavljene u časopisu "Open Diabetes Research and Care", tvrde da upotreba zelenog čaja, u kombinaciji sa kafom, može pomoći regulaciju dijabetesa tipa 2.
Neka ranije istraživanja sugerišu da ispijanje crnog čaja može biti od pomoći u smanjenju sistolnog (gornjeg) i dijastolnog (donjeg) krvnog pritiska. Rezultati studije iz decembra 2017. objavljene u časopisu Food Quality and Preference, sugerišu da ispijanje čaja, može, čak, pomoći u poboljšanju kreativnosti. Ovo se, ipak, ne može sa sigurnošću tvrditi, potrebno je uraditi još istraživanja koja bi došla do istog zaključka.
Mali saveti za uživanje i zdravlje
Dobro je započeti i završiti dan šoljicom čaja. Ipak, pazite na dodatke koje koristite uz čaj, posebno na one kalorične, sa dosta šećera i masti. Bilo bi najbolje, ako možete da ih preskočite, ili svedete na najmanju meru. Kada kupujete hladan čaj, obavezno proverite njegovu kalorijsku i nutritivnu vrednost. Najbolji izbor je malo meda, limuna ili cimeta u mlak, nikako vruć čaj. Osim toga, potencijalne zdravstvene koristi čaja nikako se ne mogu zanemariti.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas
#Čaj #Holesterol #KrvniPritisak #NAPITAK #Zdravlje #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар