четвртак, 2. септембар 2021.

Zelena, žuta ili smeđa, koja banana je najbolja za zdravlje?


Ovo popularno voće jede se u gotovo svim zemljama sveta. Banane su izvor bitnih vitamina i minerala, a sadrže i korisna vlakna i malu količinu proteina i masti. One su odličan su izvor antioksidansa, kao što su dopamin i katehin.









Banane se beru zelene jer im treba vremena da doputuju do zemalja u kojima će pronaći svoje kupce.

Njihova kora može se vrlo brzo kretati od čvrste zelene preko žarko žute, žute s mrljama do smeđe.

U prodavnicama možete pronaći banane koje su zelene, žute, ali i one s tamnim pegama ili potpuno smeđe, a koje su najbolje za vas, odlučite sami.

Zašto su zrele banane zdrave?

Zrele žute banane su imaju veliku energetsku vrednost, pa nisu prikladne za dijabetičare. Banane koje duže stoje imaju gnjeckav, skrobast ukus i gube određenu količinu mikronutrijenata. Isto tako, imaju visok nivo prirodnog šećera i antioksidansa, lako se vare i sadrže supstance koje jačaju imunitet.

Šta je sa zelenim bananama?

Zelene nedozrele banane bogate su hranjivim sastojcima, sadrže skrob i imaju nizak nivo šećera. Odličan su izvor kalijuma, vitamina B6 i vitamina C, pa omogućavaju bolje upijanje hranjivih materija. Za razliku od zrelih banana, one su prikladne za dijabetičare i pomažu u gubitku telesne težine.

Evo zašto su banane zdrave!

I zelena i zrela banana imaju prednosti kada se konzumiraju umereno. Razlika je u osobi koja ih jede. Zelene banane bolje su ljude koji pate od dijabetesa tipa 2 ili nekoga ko pokušava da izbegne višak šećera. Isto tako, ako radite na gubitku težine ili izgradnji mišića, onda biste se trebali da se držite zelenih banana, piše Centarzdravlja.hr.

Žuta banana, s druge strane, idealan je izvor energije i može poslužiti kao odličan obrok pre i nakon treninga. A ne treba zanemariti ni jačanje imuniteta kao glavnu prednost zrele banane.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Centarzdravlja.hr



#Banana #SAVETI #SmeđaBanana #ZelenaBanana #ŽutaBanana #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар