четвртак, 29. јул 2021.

Srbi je od davnina koriste kao lek, a pomaže kod ovih 6 problema: Evo zašto svaki dan treba da pojedete bar 1 šljivu

Postoji niz blagodeti koje šljive imaju na naš organizam, saznajte koje su.









Šljiva je odavno poznata kao veoma korisna namirnica za organizam. Sladak i sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu ishranu.


Postoji mnogo vrsta šljiva, a sve su one bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma. Evo kako uttiču na zdravlje čitavog organizma.

Štite srce

Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i smanjuje rizik od moždanog udara.

Pomažu kod probave

Suve šljive su kao stvorene da pomažu crevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u sveže prokuvanu vodu, ohladite i spremite u zatvorenu posudu u frižider.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći u kontroli regulisanja nivoa šećera u krvi i smanjiti rizik od tipa 2 dijabetesa.

Pomažu kostima

100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva) povećava gustoću kostiju u kičmi i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

Samo 3 do 4 suve šljive dnevno mogu da pomognu u neutralizaciji ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje.

Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu da pomognu u smanjenju rizika od bolesti oka.

(stvarukus/pixabay)

#LEK #Šljive #VOĆE #Zdravlje #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар