четвртак, 3. јун 2021.

RECEPT DANA: Mladi krompirići na tri načina

Mladi krompirići sadrže malo kalorija, a bogati su vlaknima pa mogu da igraju važnu ulogu u zdravoj ishrani i gubitku suvišnih kilograma.






Krompir organizmu obezbeđuje potrebnu energiju koja nam je neophodna tokom držanja dijeta, a pošto je bogat ugljenim hidratima potpomaže telesne reakcije kao što su pokreti, razmišljanje i probava.

Međutim nije svako majstor za pržene mladih krompirića, zato vam i prezentujemo tri fantastična recepta, za mlade krompiriće, sa kojima ćete oduševiti ukućane.

Mladi krompir u umaku

Sastojci

10-12 srednje velikih mladih krompirića
100g slanine
2 kašičice maslaca
1 kašičica brašna
200ml pavlake za kuhanje
400ml vode
1 kašičica vegete
1 svežanj peršuna
1 snop vlasca
2 čena beog luka
malo bibera

Priprema

Krompir dobro operite i kuvajte - oko 30 minuta. Slaninu isecite na kockice i pržite na maslacu. U isti pleh stavite kašiku brašna i napravite kremastu smesu.

Dodati vodu u kojoj je rastvorena kašika vegete. Kuvajte nekoliko minuta da voda malo ispari, dodajte biber. Sitno iseckati peršun i vlasac i dodati sve u sos. Dodajemo i beli luk koji smo seckali.

Na kraju dodajte pavlaku za kuvanje, sve izmešajte i kratko kuvajte. Krompir prelijte sosom i pečenom slaninom.

Sastojci

500g mladog krompira
150g suve slanine
250g mladog graška
4 struka mladog luka
2 čena belog luka
malo iseckane sitno, mirođija i peršun
po ukusu morska so i sveže samleveni biber

Priprema

U manju šerpicu staviti grašak, sipati vode i kuvati ga samo da baci nekoliko ključeva - grašak je mlad i ne treba ga mnogo kuvati - ocediti od vode i ostaviti sa strane.

U drugu šerpu spati vodu, dodati mlade krompiriće, koje ste oprali i izribali sa četkicom, malo soli i kuvati dok ne omekšaju. Šargarepu kratko kuvati, tek toliko da omekša. Ocediti i ostaviti krompir i šargarepu sa strane.

U veći i dublji tiganj staviti suvu slaninu, isečenu na komadiće i ispržiti je, ali ne potpuno, dodati skuvani mladi krompir i njega pržiti zajedno sa slaninom, ako je potrebno, dodati malo ulja da vam krompirići porumene. Dodati mladi luk i beli luk, koji ste isekli na krupnije komade i propržiti sve zajedno, dok luk ne omekša a beli luk zamiriše.

Na kraju dodati grašak i šargarepu i propržiti vrlo kratko, veoma pažljivo promešati da ne izgnječite grašak. Začiniti po ukusu sa morskom solju i sveže samlevenim biberom, dodati sitno iseckanu mirođiju i peršun i poslužiti toplo.

Mladi krompir pečen u brašnu i soli

Sastojci

10 mladih krompirića/iste veličine otprilike
2 kašičice brašna
2 kašičice soli

Nadev

2 kašičice maslaca
2-3 kašičice krem sira
1/2 kašičice naseckanog peršuna
1/2 kašičice naseckanog vlašca
1 belo luk
so, biber

Priprema

Nadev napravite tako što ćete pomešati sve sastojke za punjenje i staviti ih u frižider, pre toga naravno pokušajte da vidite da li vam se sviđa ukus.

Krompir operite dobro, ne treba ga sušiti.

U posudu stavite brašno i so, promešajte i dobro uvaljajte krompir u ovu smešu. Stavite krompir u kalup za pečenje u koji ste prethodno postavili papir za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200C, 45 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo - ako čačkalica lako prolazi, gotovo je.

Izvadite krompir na dasku i poslužite sa nadevom.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ DIREKTNO

#Krompirići #MladiKrompir #PredlogRaRučak #RECEPTDANA #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар