Krastavac ne sadrđi masti ni holesterol što ga čini jednom od najzdravijih namirnica. Nezamenljiv je kako dođu topli dani, a preporučuje se u ishrani tokom cele godine.
Krastavac ima samo 15 kalorija na 100 grada, a njegova kora je savršen izbor vlakna koji reguliše probavu i pomaže prilikom topljenja masti.
Predstavljamo vam četiri odlične, lagane i osvežavajuće salate od krastavca koje će se pojesti za tren oka.
Punjeni krastavci
Sastojci:
1 krastavac
1 krem sir sa ukusom belog luka
Suvi vrat
crne masline
Priprema:
Isecite krastavac uzdužno tako da ostane 2/3 krastavca. Odstanite krajeve krastavca.
Izdubite krastavac kašičicom,a zatim ga osušite salvetom. Najbolje je da ostavite salvetu da stoji malo u krastavcu,kako bi upila svu tečnost. Izdubljeni krastavac napunite sirom, a zatim ga isecite na kolutove.
Svaki kolut ukrasite tračicama suvog vrata i maslinom, ubodite ih čačkalicom za koktele i servirajte.
Egipatska salata
Sastojci:
2 krastavca
2 kom mladog luka
170 grama feta sira
maslinovo ulje
limunov sok
naseckana nana
Priprema:
Krastavac oprati i iseći na kocke, kao i feta sir. Mladi luk očistiti i naseckati.. Sve pomešati i dodati iseckanu nanu, maslinovo ulje, limunov sok - pa sve lepo umešati kašikom.
Sjediniti sve sastojke i poslužiti.
Tarator
Sastojci:
3 kisela krastavca
5-6 čenova belog luka
1 časa pavlake
1 sup.kašika senfa
150-200 grama majoneza
Priprema:
Na najsitnije izrendati krastavce, dobro ocediti od soka, pa na to narendati beli luk. Izmešati i dodati pavlaku, majonez, senf i seckan peršunov list. Sjediniti sve i sos držati u frižideru do služenja.
Tzatziki salata
Sastojci:
Jedan veći krastavac
160 grama grčkog jogurta
Kašika maslinovog ulja
Dve kašičice mirođije
Kašičica i po limunovog soka
Jedno veće čeno belog luka
Četvrtina kašičice soli
Priprema:
Najpre izrendajte krastavac, a zatim ga pritisnite između ruku, kako biste iscedili višak vode.
Tako isceđen, krastavac prebacite u posudu, pa dodajte jogurt, maslinovo ulje, mirođiju, so, luk, limunov sok, promešajte i ostavite da odstoji oko pet minuta. Probajte salatu, pa po želji dodajte još začina, limunovog soka ili soli.
Ovu salatu možete da jedete odmah ili da je najpre ostavite da se ohladi u frižideru. Ako je držite u frižideru, biće sasvim ukusna za jelo naredna četiri dana.
Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ DIREKTNO
#KrastavacSalate #RECEPT #RECEPTDANA #Salate #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар