понедељак, 29. март 2021.

Uštedite novac uz efikasnije korišćenje kućnih aparata

Ako sa nervozom otvarate svaki prispeli račun za struju, onda će vas obradovati činjenica da samo malim promenama vaših navika u upotrebi kućnih uređaja možete značajno uticati na smanjenje novčane sume koju mesečno izdvajate za račune. 






Donosimo vam nekoliko korisnih saveta kako da efikasnije koristite kućne aparate, i na taj način smanjite potrošnju vode i struje, uštedite i dopunite kućni budžet! 

Štedljive navike - kako da prepolovite svoje račune?


Da li ste znali da čak 20% ukupne potrošnje električne energije zavisi od toga kako i koliko koristite kućne aparate? Jednostavne promene navika na dnevnom nivou mogu vam pomoći da uštedite u domaćinstvu, ali i da utičete na smanjenje štetnih efekata po životno okruženje i date svoj doprinos zaštiti životne sredine. 

Štednja počinje u kupatilu - Prvo savladajte upotrebu najvećih kućnih potrošača


Rečenica koju često možemo čuti  u jednom domaćinstvu : Uključi bojler!  Usvojeno je pogrešno uverenje da bojler treba da bude stalno uključen, jer tada navodno troši manje električne energije. Istina je da je potrošnja manja ako bojler uključujemo samo u periodu jeftine struje. Zato - isključite bojler i započnite svoju štednju u kupatilu! Važno je usvojiti naviku isključivanja bojlera i zbog bezbednosti. Ukoliko bojler radi i danju i noću, stvara se mogućnost da svi ili neki njegovi sigurnosni elementi otkažu. 

Drugi veći potrošač u kupatilu je mašina za pranje veša. Uključujte je samo kada je bubanj dovoljno pun, ali ne i prepun, jer preopterećenje otežava njen rad i utiče na efikasnost pranja. Trudite se da uključujte ciklus pranja hladnom vodom (30-40 stepeni) kada god je to moguće. 

I vaši uređaju mogu biti saveznici u uštedi! Danas se na tržištu potrošačima nude modeli sa štedljivim eko programima za manje zaprljan veš i posebnim pametnim funkcijama koje utiču na potrošnju. Candy mašina za pranje i sušenje veša, na primer, poseduje senzor težine veša KG Detector, koji automatski smanjuje potrošnju struje, vode i vremena pranja prema količini veša u mašini. Ako imate i mašinu za sušenje veša, uvek je podešavajte na najmanju potrebnu temperaturu, redovno čistite filter na sušaču i proveravajte da li je ventilacija dobro usmerena.

Uz predanu primenu ovih saveta, računi će biti zatno manji. Međutim, ni najefikasniji saveti i ustaljene navike neće imati pun efekat ukoliko uređaji koje koristite nisu ispravni! 

[caption id="attachment_223091" align="alignnone" width="1920"]Uštedite novac uz efikasnije korišćenje kućnih aparata Foto: Promo[/caption]

Obavezno proverite ispravnost vaših uređaja


Kućni uređaji vremenom mogu povećati svoju potrošnju, pa treba povremeno proveriti njihovu ispravnost. Kod rashladnih uređaja, na primer, obavezno proverite dihtovanje vrata i da li se pojavljuju naslage leda. Takve frižidere ili zamrzivače redovno otapajte, jer debljina leda ne sme da bude veća od 6 mm. Što je deblji zid leda, to uređaj troši više struje, a led zauzima i dodatno mesto, čime se smanjuje cirkulacija hladnog vazduha u komori. 

Ako vam je ipak potreba nov uređaj, dobro se raspitajte o karakteristikama aparata koji kupujete, i obavezno potražite energetski efikasne modele sa A energetskom oznakom. 

Uključujte uređaje u periodu jeftine struje


Zlatni savet koji će vam smanjiti račun za struju jeste da uključujete uređaje u periodu jeftine struje. Ovo ne znači da morate da usisavate noću, uostalom to se ni vašim komšijama ne bi svidelo. Jednostavno, organizujte se tako da svi uređaji koji mogu da rade bez vašeg nadzora rade u periodu jeftine tarife. 

Ne morate ni da ostajete budni čekajući zelenu zonu da biste napunili mašinu za veš ili stavili suđe u sudomašinu. Mnogi proizođači, kao što je Candy sudopera, nude modele koji imaju odloženi start pranja, što vam omogućava da unapred isprogramirate početak rada vaše mašine. 

Počnite da koristite tajmere, ali i prednosti moderne tehnologije koje su omogućile povezivanje smart telefona sa smart kućnim aparatima, što znači da u bilo kom trenutku i sa bilo kog mesta možete aktivirati ili prekinuti rad vaših kućnih aparata.  

[caption id="attachment_223090" align="alignnone" width="920"]Uštedite novac uz efikasnije korišćenje kućnih aparata Foto: Promo[/caption]

Isključujte uređaje koje ne koristite


Ustaljena loša navika kod ljudi je da kućne uređaje poput televizora, računara, štampača, muzičkih stubova, drže uključne i kada ih ne koriste. Uključeni aparati, koristili ih ili ne, troše i dalje električnu energiju. Zato isključite uređaje koje ne koristite! Ako ne možete da se rešite ove navike, proverite barem da li ovakva kućna elektronika poseduje "standby" ili "sleep" način rada. 

Takođe, ako baš ne morate svakog dana koristiti računar, pređite na korišćenje laptopa. Laptopovi troše manje električne energije od klasičnih desktop računara. Ali, nemojte zaboraviti da isključite i punjač iz utičnice, onda kada je uređaj napunjen. I neisključeni punjači bez uređaja koje pune, troše struju

Uložite u energetski efikasne kućne uređaje 

Sve ima svoj vek trajanja, pa tako i kućni uređaji. Mnogim korisnicima se dešava da posle nekoliko godina rada uređaji počnu da, troše više energije za pokretanje i rad, a tada i ovi saveti nemaju pun efekat. Ako razmišljate o zameni bele tehnike u domaćinstvu, onda je pametno preduhitriti nepotrebnu potrošnju kupovinom energetski efikasnih aparata. Ovi uređaji traju duže, troše manje struje, i doprinose očuvanju životne sredine. 

Na nalepnici aparata potražite oznaku A koja ukazuje na najbolje karakteristike energetske efikasnosti i rada, a G na najgore karakteristike uređaja. Razlika u ceni između uređaja energetske klase A i energetske klase A+++ iznosi do nekoliko hiljada dinara, ali ušteda koja se godišnje ostvaruje je značajna. 

Da li biste mogli da zamislite vaš život bez frižidera, veš mašine, laptopa i šporeta? Štednja ne mora da znači da treba da se odreknete upotrebe kućnih uređaja. Kupovinom energetski efikasnih aparata, pravilnim korišćenjem uređaja i njihovim uključivanjem u periodu jeftine struje, možemo sačuvati kućni budžet, ali i doprineti očuvanju planete. Na vama je samo da se svakodnevno pridržavate saveta iz ovog teksta.

Foto: Promo

Izvor: PRessSerbia

#CandyMašinaZaPranjeISušenjeVeša #CandySudopera #EfikasnijeKorišćenjeKućnihAparata #KućniUređaji #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар