петак, 26. март 2021.

RECEPT DANA: Toskana piletina

Ovako pripremljena piletina najbolje se slaže sa kus kusom ili kuvanim pirinčem.






Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

4 pileća filea

1 veliko jaje

3 kašike brašna

pola kašičice soli

četvrtinu kašičice bibera

1 kašičica origana

1 kašičica majčine dušice

1 kašičica začinske paprike

Za sos:

4 kašike maslinovog ulja

1 veliki crni ili ljubičasti luk (može i 4 veze mladog)

1-2 crvene paprike

2 čena belog luka

1 kašičica origana

1 kašičica začinske paprike

150 g sušenog paradajza

1 kašika paradajz pirea

1 dcl vina

250 ml pilećeg bujona

100 ml neutralne pavlake

40-50 g parmezana

četvrtinu kašičice bibera

120 g bebi spanaća

Za dekoraciju: 

1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna

Priprema:

U jednom tanjiru umutite jaje, a u drugom pomešajte brašno sa začinima. Belo meso uvaljajte u jaja, pa u brašno i pržite u zagrejanom ulju nekih 10 minuta s vremena na vreme okrećući meso. Zatim pleh obložite pek papirom, poređajte piletinu i pecite 150 minuta na 180°C.

Za sos:

U istom tiganju gde ste pržili pile sipajte maslinovo ulje, pa propržite luk koji ste isekli na trake. Lagano mešajte dok luk ne postane staklast, pa dodajte origano, začinsku papriku, seckan beli luk, paradajz pire, sušeni paradajz i papriku isečenu na trake. Kuvajte nekih dva minuta i lagano mešajte. Dodajte belo vino i kuvajte dok ne uvri uz konstantno mešanje. Zatim dodajte bujon i pobiberite. Pojačajte temperaturu da sos proključa, pa smanjite i krčkajte još pet minuta. Sipajte pavlaku i parmezan, promešajte, pa dodajte spanać i mešajte. Kada je spanać gotovo, dodajte meso sa svim sokom i krčajte još tri minuta. Ukrasite peršunom.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ DIREKTNO

#Piletina #PredlogZaGlavnoJelo #RECEPTDANA #ToskanaPiletina #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар