уторак, 9. март 2021.

Ovih 6 simptoma su ključni u razlikovanju KORONE I ALERGIJE!

Stiže nam proleće, kada biljke cvetaju i ispuštaju polen u vazduh – što znači da je pred nama sezona alergije









Stav struke po pitanju vakcinisanja osoba sa alergijom, kaže doktorka, prilagođen je svakom pacijentu pojedinačno u skladu sa njegovim opštim stanjem, stanjem imunog sistema, anamnestičkim podacima i kliničkim nalazom.

Vakcinacija uz konsultaciju s lekarom

– Prisustvo virusa, samim tim i mogućnost infekcije, nije kontraindikacija za terapiju alergija, koju u svakom slučaju treba da ordinira lekar. Takođe, osobe s alergijama ne treba da prekidaju uzimanje svoje terapije zbog vakcinacije protiv kovida-19, čak i ako koriste kortikosteroide, ali obavezna je konsultacija s lekarom pre vakcinacije – kaže doktorka.

Osobe s težim alergijskim stanjima takođe treba da se posavetuju sa lekarom o vakcinaciji i izboru vakcina.

– Osobe sa alergijama, a koje su preležale kovid-19, ukoliko imaju prirodni, stečeni imunitet (određeni nivo IgG) mogu da se posavetuju sa lekarom i odlože vakcinaciju. U svakom slučaju, bez obzira na pandemiju, sezonska alergijska stanja treba tretirati u skladu sa kliničkom slikom, jer posle godinu dana lekari imaju dovoljno znanja i iskustva da razlikuju virusnu infekciju i alergijska stanja.

Stav je da može svaka vakcina

Stav Britanskog društva za alergiju i kliničku imunologiju o imunizaciji protiv zaraznih bolesti je sledeći: oni koji imaju alergije, uključujući anafilaksiju (tešku alergijsku reakciju), na hranu, lek, vakcinu ili ubod insekata mogu da prime bilo koju vakcinu protiv kovida-19, sve dok nisu alergični na bilo koju komponentu (pomoćnu supstancu) vakcine. U tom slučaju traži se alternativa, a vakcinaciji se prilazi sa povećanom obazrivošću.

Simptomi alergija i kovida-19, razlike i sličnosti

1. Simptomi alergije se smanjuju uzimanjem lekova za alergiju, a simptomi kovida ne.

2. Kod alergije je prisutan svrab nosa i očiju, a svrab nije simptom virusne bolesti.

3. Osobe sa alergijama nemaju temperaturu, kod kovida je groznica često prisutna.

4. Kod alergijskih stanja je moguća glavobolja zbog posledičnog sinuzitisa, ali nema bolova u mišićima kao kod kovida.

5. Osobe sa alergijama mogu takođe imati astmu, koja može izazvati kašalj, otežano disanje, stezanje u grudima praćeno piskavim tonovima – kovid-19 ne izaziva takav nalaz na plućima.

6. Gubitak mirisa i ukusa koji nastaje naglo karakterističan je za kovid, ali kod dugotrajnih alergija, preterane upotrebe sprejeva za nos, atrofičnog rinitisa takođe može doći do gubitka čula mirisa, ali ne i ukusa.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas




#Alergija #KoronaVirus #Simptomi #Zdravlje #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар