недеља, 28. јун 2020.

Azuki pasulj je dobar izbor za varenje!

Azuki pasulj je mahunarka poreklom iz Kine. Koristi se kao hrana pogodna za varenje, ali i kao lek. Povoljno utiče na rad srca, tankog creva i pankreasa, učestvuje u prevenciji dijabetesa i jača kosti. Zbog svog slatkastog ukusa postala je omiljena namirnica za vreme novogodišnjih praznika u Aziji, a vremenom su je u potrazi za zdravom hranom prihvatili i ostali kontinenti.






 

Najznačajnija prednost azuki pasulja je njegova sposobnost da pomaže u mršavljenju i da upravlja dijabetesom. Azuki pasulj optimizira probavu. Bogat je visoko kvalitetnim vlaknima pa stimuliše kretanje hrane kroz digestivni trakt i omogućava nesmetani unos hranljivih materija. Vlakna pomažu u eliminaciji tegobe zatvora, proliva, nadimanja, kao i ozbiljnih stanja poput raka debelog creva.
Prevencija i upravljanje dijabetesom

Dijetetska vlakna u Azuki pasulju imaju i ulogu regulisanja aktivnosti insulina kako bi nivo šećera u krvi ostao normalan. Ovakva vrsta namirnica  može sprečiti pojavu dijabetesa ili bar upravljati njegovim simptomima.
Regulisanje telesne težine

Sadržaj vlakana, proteina i niskog procenta masti čini azuki pasulj odličnim za apetit, i za osećaj sitosti. Efikasan je za poboljšanje i ubrzavanje metabolizma, dobar je izvor energije i utiče na psihičku stabilnost.
Pomoć kod kardiovaskularni problema

Kalijum i magnezijum, i u kombinaciji sa dijetetskim vlaknima u azuki pasulju predstavljaju odličan kardiovaskularni podsticaj. Kalijum opušta krvne sudove i povećava protok krvi pri čemu smanjuje krvni pritisak i pritisak na srce. Ovo je odlična namirnica koja smanjuje šansu za razvoj ateroskleroze i štiti od srčanih i moždanih udara.
Proteinska snaga za vegetarijance

Značajna količina proteina u azuki pasulju je ključni element ishrane, posebno kod vegana ili vegetarijanaca koji ne dobijaju proteine iz životinjskih izvora.Proteini naše telo snadbevaju esencijalnim amino kiselinama i na taj način učestvuju u stvaranju novih ćelija, tkiva i organa ili ubrzavaju njihov oporavak. Ishrana bogata azuki pasuljem zbog visokog sadržaja proteina pruža energetski izvor za kompletan organizam.
Prevencija osteoporoze

Ako želite na vreme da sprečite osteoporozu i gubitak koštane mase u poznim godinama, redovno konzumirajte azuki pasulj. Bogatstvo minerala poput cinka, bakra i magnezijuma u ishrani značajno utiče na snagu kostiju i sprečava demineralizaciju.

Savet: Azuki pasulj treba postepeno uvoditi u ishranu, posebno ne u većim količinama kada izaziva probleme sa gasovima.

(zdravisimo/pinterest)

#AzukiPasulj #Mahunarke #Varenje #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар