Peršun nije samo ukras, već prava lekovita biljka vredna pažnje.
Peršun je prava riznica zdravlja, koja se krije u njegovom korenu i listovima. Pomaže u lečenju mnogih bolesti: od upale prostate, do oticanja nogu, reumatizma, kostobolje, debljine, angine pektoris....
U starom Egiptu peršunom su lečili bubrege i mokraćne puteve.
Tradicionalna medicina čaj od peršuna preporučuje kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročišćavanje morkaćnih puteva, ali i za lečenje gastritisa.
Pošto se zna da efikasno ispira bakterije iz urinarnog trakta, dobro je došao u slučaju infekcije mokraćnih organa, kao i nakon operacije prostate radi bržeg oporavka. Često ulazi u sastav čajeva za lečenje žutice i drugih komplikacija nastalih usled problema sa jetrom.
Čaj od peršunaČaj od peršuna priprema se tako što se koren peršuna (oko 15 grama) nasecka na kockice, ubaci u 2 dl ključale vode i prokuva oko 5 minuta. Cedi se tek posle 15-tak minuta a da bi mogao da ispolji sve svoje lekovite moći potrebno je piti 2-3 šolje u toku dana.
Listovi peršuna su izvrstan izvor
C vitamina pa je dobro jesti ih i u svežem obliku. Odlično se uklapaju uz supe, čorbe, bareni krompir i mnoga jela sa mesom. Ovaj zeleniš podstiče varenje
, stimuliše izlučivanje otrovnih materija, osvežava dah, tako da efikasno prikriva čak i miris belog luka
.Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas
#Čaj #ČajOdPeršuna #LečenjeBolesti #Zdravlje #PRessSerbia #PRessSrbija
Нема коментара:
Постави коментар