понедељак, 31. мај 2021.

RECEPT DANA: Domaće pecivo

Obradujte svoje najmilije domaćim pecivom.






Sastojci:

2 jajeta
1 čaša jogurta (180-200 ml)
1 prašak za pecivo
200 g sira (može i više 300-350)
450-500 g brašna (T400 meko)
1 kašičica soli

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte jogurt i prašak za pecivo. Promešajte, pa dodajte izdrobljeni sir, postepeno brašno i so. Umesite testo koje se ne lepi za ruke.

Premesite testo na pobrašnjenoj površini i razvucite na debljinu oko 5 milimetra. Isecite na pravouganike, a svaki pravougaonik zasecite na četri mesta. Pržite u ulju koje ste prethodno dobro zagrejali. Vadite na ubrus.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ DIREKTNO

#DomaćePecivo #PredlogZaJelo #RECEPTDANA #ŠupljikavoTesto #PRessSerbia #PRessSrbija

DNEVNI HOROSKOP: HOROSKOP ZA 1.jun 2021.

Ovo je vaš dnevni horoskop za  1.jun 2021.godine






Dnevni horoskop:

OVAN

POSAO: Možete da se nadate pozitivnom ishodu kada je u pitanju poslovna situacija o kojoj se brinete trenutno. Iako vam se sada ne čini tako, problemi će se rešiti.

LJUBAV: Kada je u pitanju ljubav, lako možete da šarmirate osobu koja vam se dopada. Povoljan je period za vezu sa Lavom. Vas dvoje možete biti jako odbar par.

ZDRAVLJE: Bolovi u grlu koji vas muče mogu biti manjeg inteziteta, ali ipak posetite lekara.

BIK

POSAO: Dolazi vam očekivani priliv novca tako da ne biste trebali da imate nikakve brige ili nedoumice na ovom polju. Pred vama su pozitivne okolnosti i osećaj bezbrižnosti.

LJUBAV: Pored voljene osobe imate sve ono što vam je potrebno i zadovoljni ste svojim emotivnim životom. Ne planirate da pravite nikakve promene na ovom planu.

ZDRAVLJE: Povedite računa o zubima. Posetite stomatologa radi redovne kontrole.

BLIZANCI

POSAO: Potrudite se da poboljšate svoj stav prema saradnicima, ako želite da imate pozitivnu radnu atmosferu. Važno je da se vi u kontaktu sa njima postavite na pravi način.

LJUBAV: Važno vam je da voljena osoba ozbiljno shvati neke vaše primedbe... Ne želite da stvarate dodatnu tenziju. Uskoro ćete uspeti da napravite bolju atmosferu u vašem odnosu.

ZDRAVLJE: Moguća je glavobolja. Ipak, osim toga ne biste trebali da imate veće tegobe.

RAK

POSAO: Ukoliko planirate putovanje, očekuje vas veoma povoljan dan. Pred vama je šansa da ostvarite poslovni uspeh. Možete da računate na pozitivan ishod posla.

LJUBAV: Dopada vam se osoba koja je veoma zavodljiva i senzualna. Očekuje vas šansa da se zbližite sa njom. Pokažite joj da ste zainteresovani za nešto više od komunikacije.

ZDRAVLJE: Dobro se osećate u svojoj koži. Ne očekuju vas nikakve smetnje i problemi.

LAV

POSAO: Pred vama je dan u kom nećete imati mnogo poslovnih obaveza, samim tim nećete biti ni pod stresom. Možete da se opustite i da uživate u slobodnom vremenu.

LJUBAV: Možete da očekujete zanimljivu priliku za emotivna dešavanja sa osobom sa kojom već neko vreme održavate komunikaciju. Ona će napraviti prvi korak ka vama.

ZDRAVLJE: Prijala bi vam masaža i opuštanje. Pored toga, obratite pažnju na oči.

DEVICA

POSAO: Očekuju vas jako važna dešavanja na poslovnom planu. Današnji dan vam može predstavljati značajnu prekretnicu. Od vaših odluka dosta toga zavisi.

LJUBAV: Možete da se nadate ozbiljnom predlogu od strane vašeg partnera. Ipak, konačna odluka je na vama. Dajte sebi vremena da o svemu jako dobro razmislite.

ZDRAVLJE: Manji problemi sa leđima su mogući, pa nemojte da podižete težak teret.

VAGA

POSAO: Imaćete priliku da ostvarite nove poslovne poduhvate o kojima ste duže vreme razmišljali. Samo je važno da se fokusirate na stvari koje su vam prioritet.

LJUBAV: Možete da očekujete zanimljivu komunikaciju sa osobom koja se nalazi u vašem bliskom okruženju. Pred vama je povoljan period za flert.

ZDRAVLJE: Bavite se sportom! Važno je da održavate dobru kondiciju i da budete maksimalno aktivni.

ŠKORPIJA

POSAO: Možete da se nadate da će vam neki dug biti vraćen ili da ćete imati neki manji finansijski dobitak. U svakom slučaju vam dolazi zanimljiv dan.

LJUBAV: Iako ste u prvo vreme imali manjih problema sa ljubomorom, konačno stičete više poverenja u svog partnera. Vaša ljubav će iz dana u dan biti sve jača i jača.

ZDRAVLJE: Povedite računa kada je u pitanju krvotok. Ako primetite neke tegobe, javite se svom lekaru radi kontrole.

STRELAC

POSAO: Povoljan je dan za prezentaciju vaših planova, ako ste tako nešto već pripremali. Možete da očekujete pohvale i aplauze od strane javnosti ili šireg okruženja.

LJUBAV: Možete da se nadate tome da će vam partner biti maksimalno posvećen i da ćete od njega dobiti puno pažnje i ljubavi. Ukoliko ste slobodni, udvara vam se Vaga.

ZDRAVLJE: Povedite računa o unosu tečnosti, važno je da vam organizam ne dehidrira.

JARAC

POSAO: Očekuje vas dan tokom kog ćete biti veoma zauzeti brojnim poslovnim obavezama. Vi volite da radite i nije vam problem da budete posvećeni sve dok očekujete dobru zaradu.

LJUBAV: Ne biste trebali da imate velike promene na emotivnom polju. Za sada ste nekako pasivni. Odgovara vam da budete sami i da provodite vreme sa prijateljima.

ZDRAVLJE: Moguće je da vam je želudac osetljiv, pa povedite računa o ishrani.

VODOLIJA

POSAO: Možete da očekujete pozitivnu atmosferu za sklapanje nove poslovne saradnje sa osobom koja vam može doneti sreću. Potrudite se da ostavite što bolji utisak.

LJUBAV: Zračite pozitivnom energijom i delujete veoma privlačno osobama suprotnog pola. Pred vama je dan u kom možete imati brojna nova poznanstva i prilike za flert.

ZDRAVLJE: Izbegavajte bilo koji vid poroka, potrudite se da održite svoje telo i um čistim.

RIBE

POSAO: Do vas mogu doći neke veoma lepe vesti tokom današnjeg dana. Možete da se nadate pozitivnoj atmosferi na poslu. Zajedno sa svojim kolegama ćete proslaviti uspeh.

LJUBAV: Srešćete se sa osobom koja vam može doneti dosta novih i lepih emocija. Period zaljubljivanja počinje! Konačno osećate leptiriće u stomaku i srećni ste.

ZDRAVLJE: Proverite krvnu sliku za svaki slučaj iako ne biste trebali da imate neke veće probleme.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Glossy

 

#DnevniHoroskop #Horoskop #HoroskopZaDanas #PRessSerbia #PRessSrbija

Vremenska prognoza za 1.jun

Vremenska prognoza za 1.jun:Najniža temperatura od 7 do 12, najviša od 16 do 19 stepeni.






Na severu promenljivo oblačno i suvo sa dužim sunčanim intervalima, u ostalom delu umereno do potpuno oblačno, sveže, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima koji će ponegde biti praćeni grmljavinom.

Vetar slab i umeren, severni i severozapadni.

Najniža temperatura od 7 do 12, najviša od 16 do 19 stepeni.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ RTS

#PROGNOZA #PrognozaZaBeograd #PrognozaZaSrbiju #VremenskaPrognoza #PRessSerbia #PRessSrbija

Ovo su današnje NASLOVNE STRANE

Ovo su naslovne strane novina za 01. jun




OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE













Foto:printscreen

PRessSerbia




#DanasnjaStampa #DnevneNovine #NanjnovijeVesti #NaslovneStrane #News #Srbija #SrbijaVesti #Vesti #PRessSerbia #PRessSrbija

Ovo je grad pčela u Evropi, ima preko 6000 košnica!

Sa svojim parkovima, cvetnim gredicama i rascvetalim krošnjama drveća, Beč je savršeno stanište za pčele koje tokom cele godine mogu naći dovoljno hrane. 






 

Grad pčela u Evropi je angažovao 700 pčelara koji imaju pune ruke posla jer brinu o 6.000 košnica. Iznad bečkih ulica i zelenih površina leti oko 200 miliona pčela.

Carica Marija Terezija je osnovala prvu pčelarsku školu u Beču 1769. godine. Glavni pčelar i rektor škole je bio Anton Janša i u čast njegovog rođendana, 20. maj se obeležava kao Svetski dan pčela.

U samom gradu živi 456 različitih vrsta pčela koje naseljavaju najneverovatnija i veoma istaknuta mesta. Košnice se nalaze na Istorijskom muzeju, Opštoj bolnici, u parku i na krovu Gradske kuće, Univerziteta, državne opere i kovnice novca.

Pčele su zauzele i krovove bečkih hotela kao što su „Interkontinental“, „Daniel“ i „Vien“. Košnica ima čak i na bečkom centralnom groblju a med se poklanja u humanitarne svrhe.

U zoološkom vrtu u Šenbrunu postoji jedinstven pčelinjak. Posetioci mogu da posmatraju oko 100.000 pčela u zatvorenim ali pristupačnim saćima.

Kroz staklene prozore i specijalne rupe za špijuniranje, posetioci posmatraju živahno dešavanje u košnici.

Bečki javni prevoznik Viener Linien namerava da do leta 2022. godine naseli na svoje zelene površine 80 pčelinjih društava, sa dva miliona pčela, i time unapredi biološku raznolikost u gradu.

Grad Beč se već dosta dugo zalaže za zaštitu pčela koje su sve više ugrožene. Bečka administracija daje podršku ekološkoj poljoprivredi i čuvanjem zelenih livada i parkova kako bi pčele imale dovoljno hrane.

Zbog njih se stanovnicima savetuje da na svojim balkonima i u baštama sade poljsko cveće i začinsko bilje, a sve je prisutnije i ozelenjavanje fasada širom grada.

(24sedam.rs/pixabay)

#GradPčela #Pčele #PRessSerbia #PRessSrbija

8 koraka do uspešnog YouTube kanala!

Da li ste znali da ćete, ako upitate nekog klinca šta želi da bude kada poraste, verovatno tri puta češće čuti odgovor YouTuber nego astronaut? Kosmos se nekada smatrao najpoželjnijim radnim mestom među decom, ali ga je sada potisnula mnogima omiljena platforma za deljenje i gledanje snimaka. 






 

Ako i sami želite da se oprobate u YouTube vodama, morate imati u vidu konkurenciju od čak 37.000.000 drugih kanala. Svakog minuta doda se više od 500 časova video-zapisa. Otkrivamo vam osam jednostavnih koraka da baš vaših manje-više petnaest minuta bude vredno nečijeg likea, sharea i subscribea koji će vam u budućnosti doneti slavu i zaradu.

1. Kreirajte Brand Account 

Razmišljajte unapred. Iako tokom ukucavanja podataka za pravljenje YouTube kanala verovatno nećete razmišljati o cilju da se nađete među kanalima koji okupljaju više od milion pratilaca, Brand Account će vam značiti u budućnosti, kako se vaš biznis bude razvijao.

Zašto ne lični nalog? Pre svega zato što ćete u tom slučaju biti upisani pod svojim imenom i prezimenom i samo ćete vi moći da mu pristupite, dok Brand Account omogućava istovremeno logovanje više osoba, pa ćete u budućnosti moći da dodelite pristup i svojim saradnicima. Dodatni razlog je to što će vam mejlovi od gledalaca i potencijalnih klijenata stizati u privatno poštansko sanduče, koje verovatno niste namenili biznisu, te bitne poruke mogu da se zagube među informacijama o dostavi hrane i njuzleterima.

2. Zapitajte se ko je vaša ciljna grupa

U zavisnosti od toga kakav sadržaj planirate da prezentujete na svom kanalu, odredite ciljnu grupu i istražite njene navike. U slučaju da ste tinejdžer i da su vam snimci o tome kako zavitlavate svoje društvo, verovatno će vas pratiti vaši vršnjaci, te bi trebalo da imate u vidu da oni više vole kraće videe. 

3. Zapitajte se ko je vaša konkurencija

Ne libite se da pogledate rad svojih konkurenata. Možda ste šopingholičarka – vaši videi bi to i pokazivali, ali ste se našli u čudu zbog devojke slične vama koja je od videa „Nećete verovati šta sam kupila ZA 2.000€ U ZARI/H&M-U/MANGU” prešla na video „Za 2.000 DINARA U SECOND HAND PRODAVNICI kupila sam 15 ARTIKALA”. Ovo je posledica toga što je poslednjih godina gledanje sadržaja fokusiranog na kupovinu i pronalaženje dobre polovne garderobe skočilo čak deset puta, a ona je to prepoznala.

Potrudite se da i sami ispratite modu. 

4. NAJVAŽNIJA BIZNIS LEKCIJA YOUTUBERA – privucite pažnju gledalaca jakim naslovima i dobrom thumbnail sličicom (NOT A CLICKBAIT)

Tražeći video po svojoj meri, gledaoci najčešće letimično prelete naslove i thumbnail sličice. Da bi pokrenuli baš vaš klip, morate da ih zavedete na prvi pogled. Džabe ste izvodili najkomplikovanije trikove na skejtu ako u naslovu napišete „Vožnja skejta”, a kao thumbnail sličicu stavite mutan isečak iz snimka na kome se vide ostali skejteri kako sede na tribinama. Umesto toga predlažemo „NAJKOMPLIKOVANIJI trikovi na skejtu u TRI LAKA POTEZA”, koji ćete ilustrovati fotkom sebe u fascinantnom flipu, nekim pop-art vizuelnim elementima i natpisom „NISAM PAO”, koji možete da dodate u jednostavnom online programu Canva.

Ključne reči i optimizacija bitne su i za naslovljavanje videa i takođe će doprineti većem broju klikova.

5. Izgradite prepoznatljiv identitet

Ukoliko ste već kreirali Brand Account, onda u skladu s tim posmatrajte sebe i svoj sadržaj kao brend. Zavijte se u prepoznatljivo ruho. Napišite opis kanala u sekciji „About” kako bi gledaoci znali šta da očekuju od vas. Dodajte ikonicu visoke rezolucije. Za baner iskoristite ilustraciju kojom ćete poželeti dobrodošlicu posetiocima i informisati ih kojim danima i u koje vreme kačite nove videe. Na ovom mestu možete zakačiti i linkove ka svojim profilima na ostalim društvenim mrežama. Implementirajte jedinstveni trailer pre svakog videa. Ispišite informativne opise klipova u kojima ćete ispromovisati ostale načine na koje gledaoci mogu da stupe u kontakt s vama. Organizujte sadržaj u play liste sa adekvatnim nazivima. Linkujte stare povezane snimke ili svoj sajt u frameove. Pozovite publiku da se pretplati na vaš kanal.

6. Odrešite kesu da biste je napunili – reklamirajte se

YouTube oglašavanje predstavlja efikasan način da doprete do novih osoba. Targetirajte one za koje verujete da bi bili zainteresovani za vaš sadržaj.

7. Snimajte videe u saradnji s vama sličnim YouTuberima za svoj, ali i njihove kanale

Tim bolje ukoliko su oni već ostvareni i proslavljeni.

YouTuberi na tuđim kanalima obično gostuju pod krinkom druženja, ali zapravo i domaćini i gosti na taj način osvajaju „nova tržišta”. Verovatno ste primetili da se takvi videi obično snimaju u dva dela – prvi je, na primer, kod Nenada i tiče se toga kako se postavljaju solarni paneli, a drugi kod Miše i odnosi se na izbor pravog panela u 5 koraka. Tako se Nenadovi pratioci upoznaju s Mišom, a Mišini s Nenadom, i ako im se učine interesantnim, počnu da ih prate. 

8. Analizirajte i prilagođavajte se

Kako vaš kanal bude kvalitativno i kvantitativno rastao, moći ćete da izmerite svoj uspeh na osnovu analitike. Zaključićete da li ste bili u pravu kada ste na početku pretpostavili ko će vas gledati, kao i kada su vaši gledaoci najaktivniji, s kojih uređaja vas prate i koji tip videa najbolje prolazi kod njih, što će vam biti značajno za osmišljavanje budućeg sadržaja. Uz brojke, osvrnite se i na komentare koje dobijate. Posmatrajte ih kao opisne ocene i konstruktivnu kritiku. Pored sopstvenih rezultata, trebalo bi da zavirite i u dešavanja na svetskoj YouTube sceni.

Integracijom sopstvenog napretka i planetarnih trendova, ali i eksperimentisanjem i izlaženjem iz tih okvira, oblikovaćete idealnu marketinšku strategiju za svoj kanal.

(edukacija.rs/pixabay)

#Kanal #SAVETI #Uspeh #YouTuber #PRessSerbia #PRessSrbija

Šta je kolagen i kako utiče na kožu?

Šta je kolagen i kako utiče na kožu? Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstinu, takođe se nalazi i u mišićima, ligamentima, tetivama, kostima. Čini čak 40% svih proteina u našem telu.






 

U koži ga stvaraju fibroblasti, ćelije koje su smeštene u trećem sloju kože (dermu) a koje su odgovorne i za stvaranje elastina i hijalurona.

Aktivacija fibroblasta vodi većoj produkciji kolagena, a ove ćelije se mogu stimulisati mehanički kao i hemijski.

Nakon perioda adolescencije proizvodnja kolagena opada za 1 do 1,5% svake godine pa je od dvadesete do osamdesete godine produkcija manja za čak 67%. U periodu postmenopauze kod žena gubitak kolagena raste na 2,1% godišnje.

Sa gubitkom kolagena koža postaje tanja, izborana, manje elastična, suva.

Postoji nekoliko načina da se gubitak kolagena uspori a na prvom mestu je suplementacija.

Sprovedene su mnogobrojne studije o uticaju određenih suplemenata na usporavanje starenja.

Unošenje kolagen peptida kao suplementa omogućava da on putuje do svake ćelije i olakšava fibroblastima sintetizu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Sa druge strane unošenje kolagen peptida smanjuje aktivnost enzima koji razlažu kolagen i oštećuju fibroblaste. Posledica tog procesa je bolja hidratacija kože kao i redukcija bora. Rezultati suplementacije vidljivi su za 4 nedelje od početka terapije a na žalost nestaju vrlo brzo po ukidanju unošenja kolagen peptida.

Astaxanthin, betakaroten, vitamin D3, Ceramidi, Vitamin B3 i B6, vitamin C , koenzim Q10 značajno pomažu u stimulaciji proizvodnje kolagena. Svaka supstanca koja je snažan antioksidans smanjuje efekat oksidativnog stresa.

Oksidativni stres je proces oslobađanja slobodnih radikala nastao uticajima iz spoljne sredine. Sve navedene supstance mogu se koristiti i u kremama ali je tada njihovo dejstvo nešto slabije.

Hidrolizovan kolagen kao i navedeni antioksidansi u crevima su izloženi jakoj kiselini i enzimima. Prolaze kroz proces hidrolizacije odnosno usitnjavanja kako bi krvotokom mogli da dođu do ćelija.

Zna se da svega 10% unetog kolagena do ćelija stiže kao hidrolizovan kolagen a 90% prelazi u aminokiseline. Kada se upotrebljava tečni kolagen za resorpciju je potrebno 20 minuta a kada se upotrebljava čvrst nekoliko sati. Aminokiseline i hodrolizovani kolagen snažno stimulišu fibroblaste na produkciju novog kolagena.

Kolagen u kremama nema uticaja na fibroblaste pa je diskutabilno kakav uticaj ima na produkciju kolagena u koži.

(dominomagazin/pixabay)

#Kolagen #Koza #PRessSerbia #PRessSrbija

Žarko Laušević sekirom povređen na snimanju!

Glumac Žarko Laušević (61) se navodno povredio se na snimanju filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda", i to sekirom. Kadrovi za film snimali su se u selu Nemenikuće nadomak Kosmaja.






Žarku je navodno tokom jedne od scena na setu, slučajno ispala sekira i rasekla nogu i venu, a odmah mu je ukazana lekarska pomoć, prenose mediji.

Kadrovi za film "Heroji Halijarda" snimali su se u selu Nemenikuće nadomak Kosmaja, a u nastavku snimanja Lauševiću su pomagale kolege i saradnici, jer je danima imao bolove zbog rane na stopalu.

"Žarko Laušević je prema scenariju trebalo da zamahne sekirom iznad glave sve do poda i nekako se dogodilo da mu u punom zamahu ona isklizne iz ruku i da mu direktno sečivom padne na kožni opanak, koji je sastavni deo njegovog kostima. Iako je opanak bio od relativno čvrstog materijala, vrh sekire ga je presekao, pa se napravila duboka posekotina od nekoliko centimentara na gornjem delu stopala. Krvi je bilo na sve strane, iskreno da vam kažem, svi smo se uplašili, jer smo pomislili da je povreda ozbiljna. Žarku nije bilo svejedno, ali se trudio da ne paniči. Doktor koji je non-stop na setu sa glumcima je brzo reagovao, pa je brzo zaustavio krvarenje, a potom je morao dobro da dezinfikuje ranu da ne bi došlo do infekcije", prenosi Blic.

"Iako Lauš ne igra glavnu ulogu u ovom ratnom filmu, Bajiću je dragocen kao veliki umetnik koji je decenijama zbog lične tragedije bio odsutan iz kinematografije. On se najviše uplašio zbog njegove povrede, mislio je da će Žarko da ima ozbiljne posledice i da će da upropasti stopalo. Doktor koji je bio na setu je posle ukazane prve pomoći tražio da se Lauševiću noga snimi da bi bio siguran da u stopalu nema unutrašnjih povreda i preloma. Sve je, srećom, prošlo kako treba, pa se Žarko vrlo brzo vratio na set i nastavio da snima".

Radoš Bajić se takođe oglasio za medije kako bi prokomentarisao ovaj slučaj.

"Povrede na setu se dešavaju, to je normalna stvar. Lauš je snimao neke scene, nešto je zakucavao, ali se nije ništa strašno desilo. Imamo tim lekara koji je uvek sa nama na snimanjima i sve je prošlo kako treba", rekao je Bajić.

#Film #Glumac #Povreda #Snimanje #ŽarkoLaušević #PRessSerbia #PRessSrbija

Žarko Laušević sekirom povređen na snimanju!

Glumac Žarko Laušević (61) se navodno povredio se na snimanju filma Radoša Bajića "Heroji Halijarda", i to sekirom. Kadrovi za film snimali su se u selu Nemenikuće nadomak Kosmaja.






Žarku je navodno tokom jedne od scena na setu, slučajno ispala sekira i rasekla nogu i venu, a odmah mu je ukazana lekarska pomoć, prenose mediji.

Kadrovi za film "Heroji Halijarda" snimali su se u selu Nemenikuće nadomak Kosmaja, a u nastavku snimanja Lauševiću su pomagale kolege i saradnici, jer je danima imao bolove zbog rane na stopalu.

"Žarko Laušević je prema scenariju trebalo da zamahne sekirom iznad glave sve do poda i nekako se dogodilo da mu u punom zamahu ona isklizne iz ruku i da mu direktno sečivom padne na kožni opanak, koji je sastavni deo njegovog kostima. Iako je opanak bio od relativno čvrstog materijala, vrh sekire ga je presekao, pa se napravila duboka posekotina od nekoliko centimentara na gornjem delu stopala. Krvi je bilo na sve strane, iskreno da vam kažem, svi smo se uplašili, jer smo pomislili da je povreda ozbiljna. Žarku nije bilo svejedno, ali se trudio da ne paniči. Doktor koji je non-stop na setu sa glumcima je brzo reagovao, pa je brzo zaustavio krvarenje, a potom je morao dobro da dezinfikuje ranu da ne bi došlo do infekcije", prenosi Blic.

"Iako Lauš ne igra glavnu ulogu u ovom ratnom filmu, Bajiću je dragocen kao veliki umetnik koji je decenijama zbog lične tragedije bio odsutan iz kinematografije. On se najviše uplašio zbog njegove povrede, mislio je da će Žarko da ima ozbiljne posledice i da će da upropasti stopalo. Doktor koji je bio na setu je posle ukazane prve pomoći tražio da se Lauševiću noga snimi da bi bio siguran da u stopalu nema unutrašnjih povreda i preloma. Sve je, srećom, prošlo kako treba, pa se Žarko vrlo brzo vratio na set i nastavio da snima".

Radoš Bajić se takođe oglasio za medije kako bi prokomentarisao ovaj slučaj.

"Povrede na setu se dešavaju, to je normalna stvar. Lauš je snimao neke scene, nešto je zakucavao, ali se nije ništa strašno desilo. Imamo tim lekara koji je uvek sa nama na snimanjima i sve je prošlo kako treba", rekao je Bajić.

#Film #Glumac #Povreda #Snimanje #ŽarkoLaušević #PRessSerbia #PRessSrbija

HTELA SAM DA IŠČUPAM KOSU S GLAVE: Anastasija otkrila kako je Ceca nervirala tokom snimanja novih pesama

Pevačica Anastasija Ražnatović otkrila je detalje vezane za njene nove pesme i šta joj je govorila majka Ceca Ražnatović.






Pevačica je otkrila da joj je majka tokom snimanja davala mnogobrojne savete, te i da ju je više puta vraćala u studio.

- Vrlo dobro znam kako je to kada uđeš u studio i kada te neko konstantno vraća i kaže: "Ovako, ovako, nije dobro, ponovo". I znam koliko to nervira, nemoj da se istresaš na meni, ja to radim za tvoje dobro - govorila joj je Ceca, priča Anastasija.

- I onda kad smo ušli i kada me je vratila jedno 150 puta, mislim da sam htela da isčupam kosu s glave. Ali sam se setila toga da ne bi trebalo da se nerviram i samo sam popustila i izdržala do kraja to maltretiranje - dodala je Anastasija kroz smeh u emisiji "Popodne sa Stevanom".

#AnastasijaRaznatovic #CecaRaznatovic #Pevacica #PRessSerbia #PRessSrbija

Milica Mitrović uputila emotivnu rođendansku čestitku suprugu Željku

Vlasnik i direktor televizije “Pink” Željko Mitrović proslavlja danas svoj 54. rođendan.






Njegova supruga Milica uputila mu je emotivnu čestitku putem svog naloga na društvenoj mreži Instagram.

Naime, direktorka zabavnog programa na ružičastoj televiziji napravila je video klip sačinjen od njihovih najemotivnijih porodičnih trenutaka i napisala:

– Ljubavi, srećan ti rođendan! Volim te najviše na celom svetu!

Podsetimo, Milica i Željko na večnu ljubav zakleli su se 1995. godine, a tokom skladnog braka dobili su ćerke Kristinu i Andreu.



 










Погледајте ову објаву у апликацији Instagram























 

Објава коју дели Milica Mitrovic (@milica.mitrovic.pink)






#Cestitka #MilicaMitrovic #Rođendan #ZeljkoMitrovic #PRessSerbia #PRessSrbija

Romana Panić iskreno o zatvorskim danima u Australiji

Pevačica Romana Panić prošle godine bila je uhapšena i osuđena u Australiji nakon što je sa partnerom Filipom M. (40) postavila uređaje za snimanje na tri bankomata u Brizbejnu, a zatim kopirala podatke i bankovne kartice.






Romana je za ovo krivično delo osuđena na 12 meseci zatvorske kazne, a zbog dobrog vladanja puštena je ranije i potom se vratila u Srbiju.

Četrdesetšestogodišnja Romana dugo nije želela da govori o zatvorskim danima u Australiji, a sada je otkrila da joj nisu bili teški i da je to za nju bila važna lekcija:

– Konkretno, to što mi se dogodilo u Australiji i što sam dospela u zatvor posle mesec dana boravka tamo sebi sam objasnila time da me je Bog na taj način sklonio od nečeg goreg. Uvek od goreg postoji gore. Nikada ne znamo šta nam je to Bog sa tim najgorim pripremio. Sebe sam tako sačuvala. Najbitnije je ostati zdrav i normalan, što sam uspela. To jeste bila lekcija, ali idem dalje. Nemam razlog da se pravdam, samo mi je bilo žao kada sam videla toliko osuđivanja. Mene ljudi kad upoznaju, shvate da nije trebalo tako da me osuđuju – izjavila je Romana za magazin “Glorija” i dodala da joj se ružne slike iz Australije ne vraćaju:

– Ne vraćaju mi se slike u negativnom kontekstu. To je iz razloga što sam u zatvoru doživela katarzu. Taj osećaj da si na kraju sveta, da si sam i u takvoj situaciji. Moja briga je tada bila da se nekome od članova moje porodice nešto ne desi. Da to ne prime toliko tragično, da ne dožive neki zdravstveni problem. Shvatila sam da me je Bog sačuvao i spasao. Tokom boravka u zatvoru očistila sam se od loših energija, ljudi, telefona… Kad sam se vratila kući, osetila sam se sveže, moćno, spremna na nove pobede – dodala je pevačica koja tvrdi da je tokom svojih zatvorskih dana često mislila na glumca Žarka Lauševića, ali i da su joj najteže padali tišina i noć u australijskoj kazneno-popravnoj ustanovi:

– Da. Jeste, to je najgore, tišina i noć, ali ne mogu se uslovi u Australiji porediti sa uslovima u drugim zemljama. Tamo je to na toliko visokom nivou da ste smešteni sami u sobi u kojoj imate sve i niko vas ne dira. Vi tamo niste samo u četiri zida, već gledate filmove, odmarate se, izlazite u prirodu gde šetate. Ogromna je razlika. Kada sam doživela peh u Australiji, često sam pomišljala na Lauševića. Njemu i meni neke stvari su morale da se dese – zaključila je Romana.

#Pevacica #RomanaPanic #PRessSerbia #PRessSrbija

NEMA PRAVO NIKOGA PSIHIČKI ILI FIZIČKI DA UGROŽAVA! POGREŠIO JE: David se oglasio nakon diskvalifikacije takmičara Zvezda Granda!

Ivan Rajić, učesnik, ali i jedan od favorita u "Zvezdama Granda", diskvalifikovan je iz ovog takmičenja jer nije pristao da sa "Grand" produkcijom potpiše ugovor o saradnji na devet godina.






[caption id="attachment_230785" align="alignnone" width="1000"]NEMA PRAVO NIKOGA PSIHIČKI ILI FIZIČKI DA UGROŽAVA! POGREŠIO JE: David se oglasio nakon diskvalifikacije takmičara Zvezda Granda! Foto: Printscreen/TV Prva[/caption]

Đorđe David smatra da je mladi pevač napravio grešku, a ovaj svoj stav je i objasnio.

"Svako ima pravo da se u okviru ovog takmičenja ponaša u granicama pristojnosti. Nema pravo nikoga psihički ili fizički da ugrožava, negov je stav bio takav, mislim da on ima ozbiljnu budućnost, ali smatram da je pogrešio. Kao neko ko je u roku toliko godina koliko jesam, a sad sam ušao i u ovaj predivan cirkus koji se zove "Zvezde Granda", mislim da je pogrešio jer ono što ti "Zvezde Granda" pružaju kad su u pitanju mediji na Balkanu i kad je u pitanju dijaspora svih naroda i narodnosti one bivše velike zemlje, ne može da ti ponudi nijedna diskografska kuća, osim Granda", rekao je Đorđe David.

Inače, Rajić se nakon diskvalifikacije obratio svojim pratiocima na Instagramu.

Izvor: PressSerbia/Blic

#ĐorđeDavid #IvanRajić #ZvezdeGranda #PRessSerbia #PRessSrbija

CECIN DEČKO ATRAKCIJA! Bogdan ne može da prođe ulicom, svi bi da se slikaju s njim, a evo šta je on uradio

Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović već nekoliko meseci unazad uživa u ljubavi sa biznismenom Bogdanom Srejovićem, koji je privukao veliku pažnju kako time što se zabavlja sa jednom od najvećih zvezda u regionu, tako i svojim izgledom. Zato nije čudno da ima već svoje fanove.






[caption id="attachment_230776" align="alignnone" width="1000"]CECIN DEČKO ATRAKCIJA! Bogdan ne može da prođe ulicom, svi bi da se slikaju s njim, a evo šta je on uradio Foto: ATA Images[/caption]

Cecin dečko nije mogao da prođe elitnim delom grada "Beograd na vodi" gde su ga prolaznici zaustavljali kako bi se slikali sa njim.

Bogdan je u prvi mah izgledao iznenađen što su ga prepoznali i tražili da naprave fotografiju, ali je drage volje pristao da ljudima koji su ga zaustavili izađe u susret i napravi nekoliko fotki.

[caption id="attachment_230777" align="alignnone" width="1000"]CECIN DEČKO ATRAKCIJA! Bogdan ne može da prođe ulicom, svi bi da se slikaju s njim, a evo šta je on uradio Foto: ATA Images[/caption]

Izvor: PressSerbia/Pink.rs

#BogdanSrejović #Ceca #Dečko #PRessSerbia #PRessSrbija

NE BIH MOGLA DA RADIM U KANCELARIJI OD 9 DO 17: Anđelina radi samo ono u čemu uživa

Anđela Vujović Anđelina do sada je ostavila veliki trag na muzičkoj sceni.






Sada je pevačica priznala da sebe ne vidi u poslovima koji podrazumevaju radno vreme.

"Mogu sebe da vidim u poslu koji je kreativan, sve što se stvara, mene i radi i puni mi energiju. Tako da mi to nije teško. Ne bih mogla da radim neki posao u kancelariji, od devet do pet i da mi svaki dan bude isti i da ustajem ranije. To ne bih mogla, ali u ovome što radim, zaista uživam", istakla je pevačica u emisiji "DeToxic" i dodala, čime bi se bavila, a da to nije pevanje.

"Sigurno nekom umetnošću, ne znam, recimo dizajnom, to sam studirala."

#Angelina #Pevacica #Zanimanje #PRessSerbia #PRessSrbija

ŠOK ISPOVEST SEKE ALEKSIĆ! "Tata je tukao mamu, brat ga je udarao po glavi da je spasi" - jeziva priča srpske pevačice

Pevačica Svetlana Seka Aleksić progovorila o traumi iz detinjstva






Pevačica Seka Aleksić otkrila je da je njen pokojni otac bio alkoholičar i da je tukao njenu majku.

Pevačica je prvi put progovorila o trauma iz detinjstva i opisala trenutak kada je njen brat, koji je tada bio dete, udarao oca po glavi kako bi spasao majku.

"Jednom kada je otac nasrnuo na majku, moj brat je skočio na njega. Uzeo je prvo što mu se našlo pri ruci i udarao ga po glavi dok se nije sklonio sa majke. To su strašne, sresne situacije. Te slike se nikada ne brišu", rekla je Seka i otkrila da su se nakon toga njeni roditelji razveli.

"Živela sam sa roditeljima i bratom u Zvorniku sve do početka rata. Pre nego što smo izbegli iz Bosne, mama i tata su se razveli, to je za mene bilo veoma teško. Odrasla sam preko noći. Brat i ja smo pripali mami. Tata je bio pažljiv prema bratu i meni, ali je mnogo pio i u tom stanju je pravio dosta neprijatnosti u kući. Zbog toga su se i razveli. Otac bi bio mnogo srećniji čovek da njegovim životom nije zagospodario alkohol. Majka nikada o njemu nije govorila ružno, iako je bilo toliko situacija kada je za to imala razloga", rekla je pevačica i dodala da je živela na rubu egzistencije.

"Te 1992. godoine izbegli smo u Banju Koviljaču gde sam završila četvrti razred osnovne škole. Ne volim da se sećam tog perioda, bio je ispunjen velikom nemaštinom. Živeli smo godinama u sobi koju nam je škola dala na korišćenje, spavali smo na strunjačama. Nismo imali ni šporet, komšije su znale nešto da skuvaju i donesu. Po sedam dana smo jeli samo pasulj. Posle smo dobili šporet na poklon i bili smo jako srećni", rekla je Seka u emisiji "Preživeli".

#Detinjstvo #Ispovest #Pevacica #SekaAleksic #PRessSerbia #PRessSrbija

Krizni štab: Kafići i restorani radiće do ponoći

Radno vreme kafića i restorana produženo je do ponoći sa sadašnja 22 sata, odlučio je Krizni štab. Novo radno vreme počeće da se primenjuje od sutra.






To je novinarima potvrdio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Bioskopi će, po novoj odluci, raditi i posle 23 sata. Dozvoljava se, takođe, i radno vreme trafika do 00 do 24 sata.

Ove informacije javnosti je saopštila ministarka Darija Kisić.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa održana je od 14 sati u Palati Srbija. Glavno pitanje je upravo bilo da li će dr Kon i struka uslišiti molbe ekonomskog dela Štaba i dozvoliti duže radno vreme kafića i restorana.

#KrizniŠtab #Mere #PRessSerbia #PRessSrbija

8 prirodnih afrodizijaka za žene!

Kada govorimo o afrodizijacima, najpre nam na pamet padnu oni namenjeni muškarcima. Dame, tu su i prirodni afrodizijaci za vas.






 

Ovih 8 namirnica će poboljšati vašu seksualnu želju.

Spanać

Spanać može da se kupi u prodavnicama tokom cele godine, što mu omogućava da bude jedan od najkvalitetnijih i najmoćnijih afrodizijaka. Spanać sadrži mnogo magnezijuma, što povećava protok krvi, i ujedno doprinosi brzoj uzbuđenosti.

Crveno vino

Crveno vino je jak afrodizijak, čak je potvrđeno i naučnim istraživanjem. Žene koje su pile jednu do dve čaše vina povećale su svoju seksualnu želju u poređenju sa onim ženama koje nisu pile ni jednu čašu.

Losos

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje su uglavnom dobre za zdravlje. Osim toga, konzumiranje lososa povećava nivo dopamina u mozgu.

Čokolada

Tamna čokolada sadrži flavonoide, koji smanjuju stres i opuštaju krvne sudove, a takođe ima blagotvorno dejstvo na seksualnu želju.

Badem

Badem promoviše uzbuđenje kod žena. Badem sadrži selen, cink, a takođe i vitamin E, koji je uključen u formiranje seksualne želje.

Kafa

Kofein ne samo da podiže raspoloženje i energiju, već i pomaže u povećanju nivoa dopamina u mozgu, što pozitivno utiče na želju i uživanje.

Med

Med reguliše nivo hormona i azotnog oksida u telu, što povećava protok krvi tokom uzbuđenja.

Avokado

Avokado, poput lososa i oraha, bogat je omega-3 zasićenim mastima, a zahvaljujući njima naši krvni sudovi postaju elastični. Ovo, s druge strane, poboljšava protok krvi u svim organima,  pa i polnim.

(inzena.rs/pixabay)

#AfrodizijaciZaŽene #PrirodniAfrodizijaci #PRessSerbia #PRessSrbija

Marko Arnautović : Zatrešću mrežu Partizana na Marakani!

Reprezentativac Austrije rekao kada sebe vidi u Zvezdinom dresu, šta su mu želje i kako je porodica Arnautović navijači opredeljena.






Lepo je juče izgledalo, gotovo bajkovito! Pozadi Aleksandar Dragović, drugi Aleksandar Kolarov na levom beku, u sredini Nenad Krstičić, a napred Aleksandar Prijović i Marko Arnautović.

Lepo je juče izgledalo, gotovo bajkovito! Pozadi Aleksandar Dragović, drugi Aleksandar Kolarov na levom beku, u sredini Nenad Krstičić, a napred Aleksandar Prijović i Marko Arnautović.

Poslednji u nizu asova, austrijski reprezentativac, ipak, neće ovog leta stići na Marakanu. Planovi se ne poklapaju. Obaveze se prema kineskom Šangaju su takve da ne dozvoljavaju promenu klupskih boja, a čak i kada bi ona bila moguća, iskusni napadač  kaže da bi još nekoliko sezona voleo da igra na najvišem nivou u jednoj od najjačih evropskih liga.

Naravno, dres Zvezde ostaje želja, ali i za njeno ostvarenje Arnautović vidi da postoji dovoljno vremena. Jednog dana bi voleo da zaigra u crveno-belom i da na Marakani postigne gol protiv Partizana.



 










Погледајте ову објаву у апликацији Instagram























 

Објава коју дели Marko Arnautovic (@m.arnautovic7)






U petak ste bili glavna sportska vest dana u Srbiji? Da li dolazite u Crvenu zvezdu?

– Već dva dana me zovu prijatelji i neki bivši saigrači i svi me pitaju da li prelazim u Crvenu zvezdu. Nažalost, to nije istina i trenutno nema ništa od toga, jer imam ugovor u Kini. Ako bih i napustio Kinu u ovom trenutku, onda bih sigurno otišao još jednom u neku jaku evropsku ligu. Još uvek osećam da sam u top formi, zdrav sam, mogu da igram protiv najboljih fudbalera sveta, a što se tiče Crvene zvezde, ona ostaje moj omiljeni klub u Srbiji. Sada se neće desiti moj transfer, ali niko ne zna šta se može dogoditi za tri ili četiri godine – rekao je Arnautović.

Foto: Printscreen

Izvor: PRessSerbia/24sedam

#CrvenaZvezda #Fudbal #MarkoArnautović #PRessSerbia #PRessSrbija

SLOVENIJA popustila mere za ulazak u zemlju!

Ulazak u Sloveniju od danas je olakšan za decu s pratnjom, koja više ne trebaju test na koronavirus, a od danas se pri ulasku u zemlju priznaju i rezultati testiranja iz nekih država izvan Evropske unije.






Granični organi od danas kao dokaz priznaju negativne PCR testove izvedene u Srbiji, Kanadi, Rusiji, Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama izvan EU, a u slučaju Turske ako je reč o dolascima u avionskom prometu.

Bez testa ili određivanja karantina granicu od nedelje mogu prelaziti deca starosti do 15 godina ako dolaze u organizovanoj skupini u pratnji.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 135 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je dvoje obolelih od kovida 19.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Index.hr

#Granice #NoveMere #PopuštanjeMera #Slovenija #PRessSerbia #PRessSrbija

Ovih 8 stvari o vašoj vezi se ne tiču nikoga!

Drugi će uvek želeti da znaju što više o vama i vašoj vezi, ali trebalo bi da znate da nemate apsolutno nikakvu obavezu da date odgovor na sledećih osam pitanja, bez obzira na to ko ih postavlja.






- Zašto ne provodite praznike zajedno? Zvuči kao trik pitanje? Ako neko sugeriše da nešto nije u redu zbog toga što vi i partner niste u mogućnosti da zajedno provedete sve praznike, onda nema potrebe da bilo koga zadovoljavate odgovorom.

- Kada ćete se venčati? To je vaša i samo vaša stvar. Na kraju, to će vas i pitati samo oni koji su već u braku (iz nama neobjašnjivog razloga).

- Koliko on zarađuje? Apsolutno nema potrebe da to otkrivate prijateljima, a ni porodici. Ako žele, neka njega pitaju. Na kraju, on da je hteo da to znaju verovatno bi im i rekao do sada.

- Da li se često svađate? Ovo je zaista privatna, intimna stvar. Svaki par se svađa (neki više, a neki manje) i to je sasvim normalno. Učestalost vaših nesuglasica samo je vaša stvar i ničija više.

- Hoćete li živeti zajedno pre braka? Osim ako niste skroz otvoreni s porodicom i prijateljima (što znači, osim ako im uvek govorite sve što se dešava u vašoj vezi) najbolje je da ne pričate o zajedničkom životu s partnerom dok se to zaista i ne desi. Svako će imati svoje mišljenje o datoj temi.

- Šta vam se ne sviđa kod njega? To je razgovor koji bi trebalo da obavite s partnerom. Razgovor u kom treba da mu date do znanja da vam kod njega ne odgovaraju određene stvari. Ako o tome pričate sa (ne)dobronamernim znatiželjnicima, stvari veoma lako mogu da se izvuku iz konteksta.

- Koliko ćete potrošiti na venčanje? Ako planirate da se venčate i ako prijatelji i porodica ne snose troškove venčanja, onda i nema potrebe da im obelodanite cifru koju ćete potrošiti za taj svečani događaj. Vaš dan, vaš novčanik, vaša pravila.

- Kada ćete imati decu? Ako ste se nedavno venčali, to će vas sigurno svi pitati. Nemojte osećati potrebu da date odgovor (bez obzira na to koliko puta će vam postaviti pomenuto pitanje), piše minimagazin.info.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ minimagazin.info

#Ljubav #SAVETI #Vencanje #Veza #Zivot #PRessSerbia #PRessSrbija

TREBA DA ZAKOPA DUBLJE PO SEBI DA NAPRAVI PESMU! Bebi Dol otkrila šta misli o BEKVALČEVOJ, a onda se NATAŠA pojavila u emisji

Bebi Dol gošća je večerašnjeg izdanja emisije Sceniranje na Kurir televiziji i tom prilikom govorila je o Nataši Bekvalac. 






- Ona je jako simpatična, jako ambiciozna, žao mi je što na primer, ušla je u neku serijsku proizvodnju, nema pesmu koja bi bila dovoljno nalik njoj, da to bude dovoljno. Da vi čujete prva dva tona i da znate da je to ona. Pričam o pesmama koje prestanu da budu hitovi. Hitovi su nešto drugo. Ona je velika zvezda, mislim da treba da dublje zakopa po sebi i svojoj okolini, mislim da bi se i ona složila. Nema nikakve malicioznosti i kritičnosti. Jedna njena pesma "Laži me, laži me" liči na Brazil - govorila je Bebi.

Potom se Nataša obratila Bebi, kroz prilog iznenađenja:

[caption id="attachment_222927" align="alignnone" width="1000"]TREBA DA ZAKOPA DUBLJE PO SEBI DA NAPRAVI PESMU! Bebi Dol otkrila šta misli o BEKVALČEVOJ, a onda se NATAŠA pojavila u emisji Foto: Printscreen/Instagram[/caption]

- Bebi je moj muzički idol, obeležila je deo mog života, za mene nije bilo druge osim nje. Ona je muzičar, umetnik, uvek je išla ispred svog vremena, mnogo je volim i poštujem - rekla je Nataša.

- Imala sam prilike da se upoznamo, na njenom koncertu, bila sam ja njoj iznenađenje i ona meni. - uzvratila je Bebi komplimente.

Foto: Printscreen

Izvor: PRessSerbia/Kurir

#BEBIDOL #Emisija #NatasaBekvalac #TV #PRessSerbia #PRessSrbija

Na današnji dan okupajte se TRI PUTA hladnom vodom, evo i zašto!

Pravoslavna crkva danas slavi svetog mučenika Teodota Ankirskog sa sedam devojaka mučenica.








#CrvenoSlovo #MučenikTeodot #Običaji #Pravoslavlje #Verovanja #PRessSerbia #PRessSrbija

POGINUO LEGENDARNI TARZAN: Sa njim je U STRAVIČNOJ nesreći umrla i njegova supruga!

Megapopularni glumac Džo Lara (58) poginuo je u stravičnoj avionskoj nesreći.






Proslavljeni "Tarzan" je bio sa suprugom Gven u privatnom avionu, a pored njih je poginulo još 5 osoba.



 










Погледајте ову објаву у апликацији Instagram























 

Објава коју дели Gwen Shamblin Lara (@gwenshamblinlara)






Kako su saopštili na konferenciji za štampu, avion se srušio u jezero blizu Nešvila, negde oko 11 časova ujutru veoma brzo nakon što je poleteo sa "Smirna" aerodroma kod "Palm bič-a" na Folidi.

Nacionalna bezbedonosna organizacija Floride je odmah započela istragu o uzroku nesreće.

Supruga slavnog glumca Gven bavila se fitnesom i planom i programom ishrane za mršavljenje i pravilnu dijetu, kojom je pomagala mnogim ljudima i bila je veoma uspešna u tome.

Džo je rođen u San Dijegu u Kaliforniji, a proslavio se u filmu "Tarzan" po kojem su ga svi prepoznavali.

Džo i njegova supruga Gven su imali zajednički Jutjub kanal, koji je bio po principu rijaliti programa, a glavni učesnici su bili upravo njih dvoje.

Oni su snimali svoju svakodnevnicu i govorili o svom odnosu i ljubavi otvoreno.

Pored slavnog "Tarzana" Džo će ostati upamćen po mnogim ulogama, a samo neke od njih su u filmovima: "American Cyborg", "Steel Warrior 1993", "Steel Frontier", "Warhead", "Armstrong and Doomsdayer"...

Foto: Printscreen

Izvor: PRessSerbia/Srbija Danas

#Avion #Džo Lara #Nesreca #Tarzan #PRessSerbia #PRessSrbija

PET savršenih trikova naših baka za lepotu

5 savršenih trikova naših baka za lepotu: Sve imate u kuhinji i sve radi






Prirodna kozmetika pomaže, posebno ako se sami malo pomučite i poslužite se trikovima naših baka. Ovo je pet proverenih.

Med i mleko za nežnu kožu

- Savršeni sastojci za negu tela su med i mleko, a možete ih koristiti za skoro sve tipove kože jer joj vraćaju vlažnost i elastičnost. Proizvodi za čišćenje kože često joj oduzimaju vlažnost, naročito ako sadrže alkohol, zato koristite one na bazi mleka i meda. Med sadrži supstance koje na kožu deluju kao lekovita hrana, i sardži enzime i aminokiseline koje ublažavaju upale i čiste problematičnu kožu.

Brzo i lako do belih zuba

Ako na zubima imate tamne fleke od nikotina, kafe ili vina, a nemate mnogo novca da izdvojite za skupe tretmane beljenja u stomatološim ordinacijama, poslušajte ovaj savet. Svaki put kada perete zube, kada stavite pastu na četkicu, dodajte na pastu malo sode bikarbone. Primetićete rezultat za nekoliko dana.

Kiselina koju sadrži limun, može blagotvorno delovati na nakoliko načina. Na ispucala stopala ili laktove utrljajte malo limunovog soka i kože će vam postati mekša. Limun vam može pomoći i kada imate fleke od kreme za samopotamnjivanje - natopite vatu limunovim sokom i trljajte. Sjajan efekat možete postići i u borbi protiv bubuljica. Natopite štapić za uši limunom, i prislonite na bubuljicu.

Sužavanje pora

Pomešajte tri kašike punomasnog sira sa jednim žumancetom, i penom jednog belanceta, dodajte tome jednu kašiku dekstroze, i sok od jednog limuna. Nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje oko 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Koža će vam biti regenerisana, a pore vidljivo sužene.

Uradite sami piling lica

Da bi važa koža bila sjajna i glatka, potreban joj je redovan piling, a njega možete napraviti i sami. Usitnite polovinu jedne jabuke i pomešajte je sa kašičicom maslinovog ulja i meda. Ostavite da deluje na licu deset do petnaest minuta, i isperite toplom vodom. Nakon toga nanesite na lice hidrantnu kremu koja odgovara tipu vaše kože.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas



#Bake #Lepota #LIMUN #MED #SodaBikarbona #Zdravlje #PRessSerbia #PRessSrbija

Jovana Jeremić dobila zamenu na Tv Hepi: Evo koja voditeljka će je menjati!


Nakon što je Jovana dala otkaz, mnogi nisu verovali, ali sada je sigurno da će je menjati njena koleginica.






Voditeljka Jovana Jeremić dala je otkaz na televiziji Hepi, što je mnoge iznenadilo.

Ukoliko ste se pitali ko će doći na njeno mesto, odgovor je Aleksandra Stanisavljević.

Ona će ubuduće biti stalna voditeljka "Vikend jutra" na Hepi televiziji.

[caption id="attachment_230685" align="alignnone" width="830"]Jovana Jeremić dobila zamenu na Tv Hepi: Evo koja voditeljka će je menjati! Printscreen[/caption]

Podsetimo, Jovana je dan nakon otkaza stala pred kamere i otkrila detalje napuštanja Tv Hepi.

Ona je u intervjuu koji je dala progovorila o svojim razlozima za otkaz, ali i kolegi Milomiru Mariću sa kojim je radila Jutarnji program.

Ja sam imala opstrukcije, jer sam osoba koja nervira okolinu. Mene vole narod i masa. Ja sam žena koja sve u životu može da istrpi, ali ne mogu da istrpim kada me neko povredi emotivno i to su stvari zbog kojih odlazim. Ja odlazim kada se osećam pronevereno i neispoštovano. Videla sam da moram više detetu da se posvetim, da radim više na njenom govoru, jer sam videla da je zapostavljena - rekla je Jovana za Blic i dodala:

Njoj sam uredno davala tablete kada sam pisala hedove za posao. Kada sam se preispitivala oko odluke, pomislila sam, ako sam već uradila to da žrtvujem vreme sa svojim detetom radi posla, valjda sam zaslužila neko poštovanje.

Foto: Printscreen

Izvor: PRessSerbia/Telegraf






#AleksandraStanisavljević #Happy #JovanaJeremić #TV #PRessSerbia #PRessSrbija

"Noćas mi srce pati" GRMELO USRED KELNA: Micić MVP fajnal-fora Evrolige, vodio EFES do titule PA ZAPEVAO! (VIDEO)

Ekipa Efesa je večeras osvojila Evroligu pošto je u finalu pobedila Barselonu sa 86:81.






Srpski košarkaš Vasilije Micić proglašen je večeras za najboljeg igrača fajnal-for turnira Evrolige u Kelnu.

Ekipa Efesa je večeras osvojila Evroligu pošto je u finalu pobedila Barselonu sa 86:81.

Micić je bio najefikasniji igrač finala sa 25 poena, koliko je postigao i u polufinalu u pobedi Efesa nad moskovskim CSKA.

Za najbolje igrače finala izabrani su Micić i njegov saigrač Šejn Larkin, koji je u finalnom meču zabeležio 21 poen.

Srpski reprezentativac je proglašen i za najboljeg igrača regularnog dela Evrolige.

Pogledajte Vasin intervju odmah nakon utakmice:

https://www.youtube.com/watch?v=xuUUQm6bAM4

Foto: Printscreen

Izvor: PRessSerbia/Žurnal

#Efes #Evroliga #Kosarka #Mvp #VasilijeMicić #PRessSerbia #PRessSrbija

недеља, 30. мај 2021.

RECEPT DANA: Zapečeni grašak sa piletinom

Odlična ideja za lagani ručak bez puno muke. Poslužite sa salatom.






Sastojci:

500 g graška
150 g šargarepe
200 g crnog luka
350 g pilećeg filea
150 g pirinča
500 ml pavlake za kuvanje
začini: kari, beli luk u prahu, so, biber…
oko 60-70 ml ulja ili maslaca
700 ml vode
peršunov list za dekoraciju

Priprema:

Na ulju prodinstajte seckani crni luk, dodajte grašak i iseckanu šargarepu. Nalijte vodom i ostavite da krčka 15 minuta. Dodajte opran pirinač, posolite, pobiberite i kuvajte oko 10 minuta.

Dok se grašak kuva pripremite meso. Isecite ga na tanke šnite ili kockice. Kratko propržite na ulju, pobiberite i posolite po ukusu.

Nalijte neutralnu pavlaku, dodajte začine i krčkajte sve zajedno nekoliko minute. Grašak sipajte u pleh, preko stavite meso, pa prelijte sosom. Pecite pokriveno u zagrejanoj rerni na 220°C oko 30-35 minuta.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ DIREKTNO

#Piletina #PredlogZaRučak #RECEPTDANA #ZapečeniPiletinaIGrašak #PRessSerbia #PRessSrbija

DNEVNI HOROSKOP: HOROSKOP ZA 31.maj 2021.

Ovo je vaš dnevni horoskop za  31.maj 2021.godine






Dnevni horoskop:

OVAN

POSAO: Očekuju vas važna dešavanja vezana za polje posla. Možete da se nadate i poboljšanju na polju finansija. Pred vama je period u kom ćete uspeti da ostvarite svoje ambicije.

LJUBAV: Moguće je da čeznete za emotivnim promenama. Iz jedne veze ulazite u drugu, bez mnogo razmišljanja. Ponašate se kao da vam se žuri i da nemate vremena za gubljenje.

ZDRAVLJE: Povedite računa o ishrani. Uz pravilnu dijetu se možete mnogo bolje osećati.

BIK

POSAO: Moguće je da ćete neke odluke doneti impulsivno i da ćete poslušati svoju intuiciju. Iako ste generalno veoma metodična i promišljenja osoba, sada ćete napraviti izuzetak.

LJUBAV: Uspeli ste da izvučete važne emotivne pouke iz dešavanja vezanih za prethodni period, pa sada sa više iskustva možete nastaviti dalje. Nova poznanstva vam slede.

ZDRAVLJE: Potreban vam je odmor. Izdvojite dovoljno vremena i posvetite se sebi.

BLIZANCI

POSAO: Moguće je da danas nećete imati previše poslovnih obaveza i da ćete jednostavno moći da se posvetite sebi. Ne biste trebali da imate bilo kakve brige vezane za ovo polje.

LJUBAV: Ljubavna situacija je veoma zanimljiva jer se viđate sa nekom osobom tajno. Uživate u svakom trenutku sa njom. Pred vama je veoma romantičan period.

ZDRAVLJE: Moguće je da bi vam prijala masaža. Priuštite sebi neki užitak tokom ovog dana i bićete opušteniji.

RAK

POSAO: Moguće je da ćete imati veliki broj poslovnih obaveza i da ćete dobar deo toga moći da podelite sa svojim kolegama od poverenja. Pred vama je povoljan dan.

LJUBAV: Pokušavate da postanete opušteniji u odnosu sa voljenom osobom i da joj otvoreno pokažete svoje emocije. Postepeno razbijate sopstvene kočnice i vaš odnos napreduje.

ZDRAVLJE: Povećajte unos minerala kao što su kalcijum i magnezijum. Vodite računa o sebi.

LAV

POSAO: Poslovne promene su pred vama ako je to ono što ste priželjkivali. Možete da računate na zanimljiva dešavanja. Važno je samo da preuzmete inicijativu u pravom trenutku.

LJUBAV: Nova ljubavna veza vam dolazi u toku današnjeg dana. U pitanju je osoba koju merkate već neko vreme i sa kojom biste mogli da imate veoma zanimljiv odnos.

ZDRAVLJE: Koža vam je osetljiva. Štitite je od sunca i pružite sebi kvalitetnu negu.

DEVICA

POSAO: Možete da očekujete prilično opušten dan tokom kog nećete imati mnogo poslovnih obaveza. Povoljan je period za godišnji odmor i putovanja.

LJUBAV: Dopada vam se jedna osoba koja možda nije sasvim spremna da ima ozbiljnu vezu u ovoj fazi ali to ne znači da se ništa između vas ne može desiti. Važno je da imate strpljenja.

ZDRAVLJE: Problemi sa cirkulacijom koje ste ranije imali se polako smanjuju i bolje se osećate.

VAGA

POSAO: Ukoliko očekujete neko važno rešenje ili odgovore po pitanju nekih svojih molbi i zahteva, pred vama je povoljan dan. Možete da se nadate novim informacijama.

LJUBAV: Moguće je da ste imali manje probleme sa ljubomorom i nepoverenjem prema partneru, ali postepeno uspevate da steknete više poverenja i odnos se popravlja.

ZDRAVLJE: Izbegavajte alkohol. Stvarajte zdravije navike i jačajte snagu svoje volje.

ŠKORPIJA

POSAO: Pred vama je prilika da napravite važne korake i promene na poslovnom planu. Ako budete uspeli da prepoznate pravi trenutak za neke poteze, možete da ostvarite značajne pomake.

LJUBAV: Ako budete iskreno rekli voljenoj osobi šta vam ne odgovara vezano za vaš odnos, ona će se potruditi da neke stvari popravi. Potrudite se da poradite na komunikaciji.

ZDRAVLJE: Preporuka je da povećate unos tečnosti i da pazite da ne degidrirate.

STRELAC

POSAO: Imate dosta obaveza tokom današnjeg dana i dajete sve od sebe kako biste uspeli da uradite sve u zadatom roku. Važno vam je da vas pretpostavljeni shvate ozbiljno.

LJUBAV: Očekuju vas manje nesuglasice sa voljenom osobom, ali ako budete imali dovoljno razumevanja i fleksibilnosti sve ćete uspeti da rešite. Pred vama je mogzćnost pomirenja.

ZDRAVLJE: Prilično ste osetljivi, pa povedite računa tokom današnjeg dana.

JARAC

POSAO: Ukoliko budete napravili manju grešku na polju posla, to vam neće niko uzeti za zlo. Očekuje vas šansa da ispravite neke stvari i da se iskupite na pravi način.

LJUBAV: Neočekivano ulazite u kontakt sa osobom koja bi mogla da bude vaša velika ljubav. Pred vama je veoma povoljan dan koji donosi jako lepa dešavanja na polju emocija.

ZDRAVLJE: Mogući su problemi sa aritmijom, pa obratite pažnju ako primetite neke tegobe.

VODOLIJA

POSAO: Prati vas sreća tokom današnjeg dana, ne biste trebali da imate bilo kakve probleme ili komplikacije. Očekuje vas mogućnost da brže završite neke poslove.

LJUBAV: Pred vama je veoma povoljan period kada je u pitanju polje ljubavi. Možete da računate na zanimljiva dešavanja. Osoba koja vam se dopada će preuzeti inicijativu.

ZDRAVLJE: Odlično stanje na ovom planu vas očekuje. Nemate nikakve probleme na ovom polju.

RIBE

POSAO: Ukoliko se bavite privatnim poslom, moguće je da ćete uspeti da ostvarite veoma značajan uspeh. Pred vama je dan u kom možete imati otvaranje novih prilika.

LJUBAV: Srećni ste pored svog partnera. Ukoliko ste slobodni, onda je moguće poznanstvo na nekom javnom događaju. Pred vama je šansa da se predstavite u jako dobrom svetlu.

ZDRAVLJE: Izbegavajte preteran unos šećera. Važno je da dovoljno pazite na svoju ishranu.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Glossy

#DnevniHoroskop #Horoskop #HoroskopZaDanas #PRessSerbia #PRessSrbija

Vremenska prognoza za 31.maj

Vremenska prognoza za 31.maj:Najniža temperatura od 8 do 12, najviša od 15 do 20 stepeni.






Umereno i potpuno oblačno, sveže, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima koji će ponegde biti praćen grmljavinom, a na visokim planinama sa kratkotrajnim slabim snegom.

Vetar slab i umeren, severni i severozapadni.

Najniža temperatura od 8 do 12, najviša od 15 do 20 stepeni.

Utorak:Umereno i potpuno oblačno, sveže, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura od 9 do 12, najviša od 16 do 20 stepeni.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ RTS

#PROGNOZA #PrognozaZaBeograd #PrognozaZaSrbiju #VremenskaPrognoza #PRessSerbia #PRessSrbija

Kibi Lubenović sačuvao pesmu od zaborava! (VIDEO)

Poznat po svom bogatom i ekscepcionalnom muzičkom stvaralaštvu, jedan od poznatijih vokalnih

umetnika Kibi Lubenović koji nastoji da poveže muziku Balkana sa tradicijom i kulturom drugih

zemalja Evrope, nedavno je premijerno predstavio domaći evergrin u malo drugačijoj obradi

aranžmana i ovim povodom oduševio poštovanu publiku!





Naime, s obzirom na Kibijev dugogodišnji umetnički rad koji je ovenčan brojnim uspesima, priznanjina

i gromoglasnim aplauzima iz mnogih evropskih prestonica, apsolutno smo sigurni da njegova nova

muzička misija nosi doslednost kvalitetnim muzičkim žanrovima i tekstovima stvaranim na motivima

tradicionalne narodne muzike. Tako je na Kibijevom muzičkom repertoaru zaživela, nova, a zapravo

kultna numera „Baš mi se ne da“ istaknutog jugoslovenskog kompozitora B. Košanina, ali u obradi

aranžmana prilagođenog njegovoj impostaciji raskošnog vokala. Pesma koja je obeležila stvaralaštvo

autentičnog Šumadinca Milana Babića, kojem je zavičaj podario dušu i talenat, dakako će potvrditi još

jednom muzički put Kibija Lubenovića i samim tim, povezati ga sa slušaocima koji takođe veruju u

ljubav, lepotu jednostavnosti i stihove poput ovih koji ulivaju nadu u setna osećanja.

„U određenom momentu muzičkog sazrevanja kada sam shvatio koje pesme izvodim iskreno, iz duše,

pesma „Baš mi se ne da” je predstavljala meni ogromnu želju da je snimim i donesem u svojoj

interpretaciji. Na moju radost, naišao sam na pozitivne reakcije saradnika, potom slušalaca, a snimio

sam je u nešto savremenijem zvuku koji se naginje rok fazonu, naravno ne odstupajući od izvorne

forme pesme. Nastojao sam da me u istoj interpretaciji svi instrumenti prate uživo. Uz pomoć

profesionalaca i svesrdne podrške, doživeo sam pozitivan ishod.“ Izjavio je Kibi i dodao: „Trudim se da

prenesem slušaocima istinsku emociju i njome se isključivo obraćam publici širom sveta, brišući

jezičke barijere jer pesmom prevashodno širim miris ljubavi i slobode.“ izjavio je na konferenciji za

medije Kibi Lubenović koji je ostvario saradnju sa najvećim muzičkim i glumačkim zvezdama na

Balkanu.

Ovu pesmu možete poslušati na njegovom Jutjub kanalu ali uskoro u brojnim radio-televizijskim

emisijama sa kablovskom i nacionalnom frekvencijom.



[embed]https://www.youtube.com/watch?v=GHi2cJlVxV0[/embed]



#BašMiSeNeDa #Kibi #KibiLubenović #PRessSerbia #PRessSrbija

Ovo su današnje NASLOVNE STRANE

Ovo su naslovne strane novina za 31. maj




OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE













Foto:printscreen

PRessSerbia




#DanasnjeNovine #DnevneNovine #NajnovijeVesti #NanaslovneStrane #Vesti #VestiDana #PRessSerbia #PRessSrbija

Zavirite u jedinstveni Barle, grad u kom granica prolazi kroz kuće ljudi!

Grad Barle, na granici između Belgije i Holandije, nazivaju gradom s geopolitičkom anomalijom. 






 

Razlog tome je zato što granica prolazi kroz brojne objekte u gradu, od restorana i kafića do muzeja i galerija, čak ume da granica prolazi kroz kuće ljudi.

Naoko gledajući, Barle je uobičajen gradić tipičan za sever Evrope: zidane kuće od crvene cigle, vetrenjače, kaldrma, crkva. Ali ovaj grad je jedinstven u svetu.

Jedino se tu može dogoditi da vam je kuhinja u jednoj a trpezarija u drugoj državi. Ili da sedite u fotelji u Holandiji a da gledate televizor koji se nalazi u Belgiji. Čak se može desiti da muž i žena spavaju u istom krevetu ali svako u svojoj državi.

Razlog tome je što se Barle sastoji iz parčića Belgije i Holandije koji su toliko isprepleteni da granica prolazi kroz razne objekte u gradu i obeležena je belim krstićima koji su svuda po gradu i predstavljaju zaštitni znak Barlea – piše “Dojče vele”.

Bizarna geografija ovog grada potiče iz srednjeg veka, kada su se parcele delile između aristokratskih porodica.

– Godine 1198. vojvoda Hendrik je zemlju u Barleu dao u zakup lordu Bredi, ali je lord Breda mogao da uzme samo ono zemljište koje nije obrađeno, a zemlju koju je vojvoda Hendrik već obrađivao zadržao je za sebe – objašnjava šef gradske turističke organizacije Vilem de Gol.

Kada je 1831. Belgija proglasila nezavisnost od Holandije, među tako podeljenim parcelama bilo je potrebno da se utvrdi granica.

Od obale do Nemačke granica se crtala korak po korak, ali kada su došli do Barlea, jednostavno su ga preskočili i odlučili da naknadno reše problem.

To naknadno rešenje stiglo je tek 1995. godine, i tako su nastala dva grada – Barle Hertoh u Belgiji i Barle Nasau u Holandiji, sa ukupno 30 enklava – 22 belgijske enklave u Holandiji, sedam holandskih enklava u belgijskim enklavama u Holandiji i jedna holandska enklava u Belgiji. Komplikovano, zar ne?

– S obzirom na to da u celom svetu postoji ukupno oko 60 enklava, mi volimo da kažemo da smo svetski šampioni u broju enklava – kaže Vilem de Gol.

Ali stvari nisu bile jednostavnije. Naprotiv, postale su mnogo komplikovanije jer je granica presecala ulice, parkove, parkinge, prodavnice, galerije, kuće…

Kako bi doskočili birokratskim zavrzlamama, u Barleu su ustanovili pravilo ulaznih vrata: tamo gde su ti ulazna vrata, tamo ti je i državljanstvo.

– Svaki put kad idem u toalet, moram da pređem granicu. Sva sreća, nema carine – priča Žulijan Lemans, kroz čiju kuću prolazi državna granica.

To je donelo nove probleme. Gospođi koja je 68 godina provela kao državljanka Belgije, te 1995. birokrate su pokucale na vrata i rekle:

– Ulazna vrata su vam u Holandiji i sada ste državljanka Holandije. Morate da izvadite novi pasoš.

Gospođi to nije baš bilo pravo, pa je morao da se umeša i gradonačelnik kako bi pronašli rešenje. I našli su ga: prozor i vrata na kući su zamenili mesta. Vrata su sada bila u Belgiji i gospođa nije morala da vadi novi pasoš.

Pravilo ulaznih vrata je mnogima i dobrodošlo. Naime, nakon što je Holandija ograničila broj stanova koji je svaki pojedinac mogao da izgradi, vlasnik jedne zgrade iskoristio je metar zemlje koju je imao na belgijskoj teritoriji i tamo smestio ulazna vrata.

Njegova zgrada je tako zvanično u Belgiji, a Belgija nema ograničenja u broju stanova. Iako se stanovi fizički nalaze na teritoriji Holandije, formalno oni lebde iznad nje, a vlasnik se zadovoljno smeška.

Barle sve ima duplo. Dva imena, dva gradonačelnika, dve opštine, dve crkve, dve pošte, ali jedno zajedničko telo i dugogodišnju saradnju u rukovođenju gradom.

Koje ulice će da se asfaltiraju, ko će koji travnjak da održava, ko će da odnosi smeće, kako će da se naplaćuju računi – sve su to pitanja za koja se lideri ova dva grada morali da traže posebna rešenja.

Za to vreme građani koriste situaciju i savršeno dobro znaju s koje strane granice je jeftiniji benzin, a s koje hrana. Gde kupiti duvan, a gde piće. Ili u kojoj državi mogu da kupe vatromet cijele godine, a u kojoj samo uoči praznika.

Ali pandemija im je donela puno problema, a razlike i podele su postale veoma izražene. Jer strategija Belgije je bila da se u potpunosti “zaključa”, dok je Holandija imala mnogo relaksiraniji pristup.

Kafići su tako s jedne strane ulice radili, a sa druge čekali popuštanje mera. Holanđani su slobodno šetali ulicama, a Belgijanci su virili kroz prozor.

Vrhunac apsurda dogodio se u prodavnici “Zeman” kroz koju prolazi državna granica. Oni su tako u jednom trenutku morali crvenom trakom da zatvore deo radnje u Belgiji, dok je onaj u Holandiji ostao otvoren.

To je praktično značilo da su Holanđani mogli da kupe novu majicu, ali ne i novi donji veš, jer je on ostao zaključan u belgijskom delu radnje. U jednom trenutku su frizerski saloni bili zatvoreni u Belgiji, a otvoreni u Holandiji.

Kad se korona smirila, i Barle je odahnuo, a stvari su ponovo počele da se vraćaju u normalu. To najbolje potvrđuju turisti, koji su već počeli da pristižu i oduševljeno se fotografišu s jednom nogom u Belgiji, a s drugom u Holandiji.

https://www.youtube.com/watch?v=pP4OL2i6t-Q

(24sedam.rs/pixabay/youtube)

#Apsurd #Baarle #Grad #PRessSerbia #PRessSrbija

Majčina dušica začin i lek: Efikasna u borbi protiv reume, dijabetesa, bronhitisa, smanjuje krvni pritisak!

Majčina dušica je začin i biljka koja ima izuzetno mnogo koristi za naše zdravlje, s obzirom na to da pomaže kod niza oboljenja.






 

Korisni sastojci majčine dušice

  • Vitamin B deluje izuzetno umirujuće i relaksirajuće na nervni sistem

  • Vitamin C pomaže u jačanju imuniteta, što je od posebnog značaja tokom hladnih meseci u godini

  • Gvožđe koje uzima aktivno učešće u transportu kiseonika od svih ćelija i vlakana u našem telu

  • Kalijum i mangan koji pomaže u normalizovanju krvnog pritiska, ali i zajedno sa tim pomaže u obnavljanju tako važne ravnoteže vode i soli

  • Karotenoidi koji pomažu da se uspore znakovi starenja našeg organizma


Kada je čaj od majčine dušice koristan za zdravlje?

Prva korist čaja od majčine dušice je to što ukoliko ga pijete redovno, tada to vodi do smanjivanja respiratornih oboljenja. Ovo je zbog uglavnom vitamina C koji je sadržan u njoj, koji kao što smo spomenuli, jača imunitet. Driga prednost biljke je to što pomaže u poboljšanju sna, kao i moždanoj aktivnosti.

1. Smanjuje krvni pritisak

Aromatični biljni čaj je izuzetno koristan kod nju koji pate od hipertonije, tj. imaju visok krvni pritisak. Razlog za to je što majčina dušica deluje vazodilatativnu i tako smanjuje krvni pritisak.

2. Kod nervoze

Čaj od majčine dušice pokazuje izuzetno blagotvorno dejstvo na nervni sistem, tako što pomaže u smanjivanju stresa i nemira koji se nakupio tokom dana. Ova njegova svojstva su zbog Vitamina B koji ulazi u sastav majčine dušice.

3. Prostatitis

S godinama muškarci često pate od problema sa mokraćnom bešikom. Čaj od ove biljke pokazuje izuzetno pozitivan uticaj, s obzirom na to da ima baktericidne komponente, koje pomažu u smanjivanju upalnog procesa kod prostatitisa.

4. Reumatizam

Napitak je veom koristan ukoliko često patite od bolova u mišićima ili pak imate probelme sa zglobovima. U ovom slučaju je dobro da redovno pijete čaj od majčine dušice koji će pomoći kod ovih zdravstvenih problema.

5. Gatritis

Pomaže da se obnovi sluzokoža digestivnog trakta, tako što je zbog toga čaj od majčine dušice dosta koristan kod niza zdravstvenih problema želuca i jednjaka.

6. Bronhitis

Biljka je korisna i kod ove bolesti, s obzirom na to da pomaže da šlajmovi postanu tečni. Tako će vam biti dosta lakše da ih uklonite iz vaših pluća i generalno ćete ublažiti vaše zdravstveno stanje.

7. Dijabetes

Danas sve češće ljudi pate od ovog oboljenja. Majčina dušica je korisna i u ovom slučaju, a upravo zato što pomaže u normalizovanju šećera u krvi.

Lekoviti napitak može da se uzima i ukoliko imate meteorizam, a takođe je dosta koristan kod grčeva u želucu ili ako patite od čira na želucu. Odlično sredstvo je protiv mamurluka, a upravo ukoliko ste preterali sa alkoholom i imate glavobolju.

Kontraindikacije prilikom unosa čaja od majčine dušice

Kao i svaka biljka, tako i ova ima svoje zabrane korišćenja u određenim stanjima, a upravo kod:

  •  trudnoće

  • alergijskih reakcija

  • ako imate hronične bolesti gastrointestinalnog trakta, bubrega ili jetre

  • kod različitih patologija kardiovaskularnog sistema

  • bronhijalne astme

  • hipofunkcije štitne žlezde


Imajte u vidu da nije dobro da pijete napitak od majčine dušice više od dve nedelje bez prekida. Važno je da pravite pauze između uzimanja, tako što se pridržavate ovih preporuka, tada ćete osetiti jake koristi čaja od majčine dušice.

(lifepressmagazin/pixabay)

#Čaj #LEK #MajčinaDušica #PRessSerbia #PRessSrbija