недеља, 24. јануар 2021.

Ren za ublažavanje prehlade i kašlja!

Ren je vrlo lekovita biljka koja ima oštar miris i jak okus. Ljut je i to je glavna karakteristika ove biljke, a uz to tu su i njegova mnogobrojna lekovita svojstva. Koren rena je riznica vitamina C, a sadrži i vitamine B grupe, te minerale kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor.






 

Ren jača imunološki sistem, potiče probavu i cirkulaciju krvi, smanjuje visoki krvni pritisak i pomaže u zaceljivanju rana. U medicini su ga koristili i drevni narodi, posebno za plućna i kožna obolenja te skorbut; bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C. Ren pozitivno deluje na infekcije mokraćnog sistema i bubrega. Deluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, ždrelu, te debelom i tankom crevu.

Ren za kašalj i prehladu

U slučaju prehlade i neugodnog kašlja, možete napraviti prirodni lek-sirup od rena i meda. Priprema sirupa je vrlo jednostavna.

  1. U tegli pomešajte 2 kašike rendanog korena rena i 100 g meda

  2. Ostavite da odstoji nekoliko sati


Sirup možete piti 2-3 puta dnevno i ne smete ga koristiti više od 5 dana. Kod nekih ljudi može nadražiti sluznicu želuca. Ukoliko imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se izbegavanje ove biljke.

Ren ima snažna antibakterijska svojstva. U kombinaciji s medom:

  • pomaže u olakšavanju respiratornih problema

  • ublažava kašalj i promuklost

  • jača imunološki sistem

  • ima blagotvorni učinak na sinusitis


Uz to, stimuliše znojenje, pa je odličan i u lečenju groznice.

Ren za grlobolju

U slučaju grlobolje, ren možete pripremiti na još jedan način. U čašu tople vode umešajte kašiku rendanog rena, kašiku meda i nekoliko karanfilića. Ovakvu mešavinu grgljajte nekoliko puta dnevno.

Ren za inhalaciju

Ukoliko imate problema s disanjem ili sinusima, pokušajte s renom i inhalacijom. U vruću vodu stavite komadić rena, prekrijte glavu peškirom i udišite paru. Pomoću ove inhalacije se čiste sinusi i olakšava disanje.

(kiwi.hr/pixabay)

#Inhalacije #KAŠALJ #PREHLADA #REN #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар