четвртак, 28. јануар 2021.

Zemlja suprotnosti u kojoj se susreću Istok i Zapad - Izrael!

Izrael je relativno mala, ali veoma raznolika zemlja koja će putnike svih uzrasta i porekla očarati svojim brojnim atrakcijama. Slikoviti pustinjski krajolici, bujne šume, prekrasne plaže, miris mora i neke od najpoznatijih istorijskih lokacija na svetu očekuju vas u toj šarolikoj zemlji.






 

Sveta zemlja, kako Izrael zovu, kolevka je tri najveće svjetske religije; hrišćanstva, islama i judaizma. Iako je istorija zemlje bila poprilično trnovita, turisti se u njoj danas osećaju sasvim sigurno. A sve što morate znati pre puta u obećanu zemlju pročitajte u nastavku.

Kada posetiti Izrael?

Izrael je država smeštena na obalama Sredozemnog mora te u većini zemlje prevladava blaga sredozemna klima, u samom zaleđu manji deo zemlje ima kontinentalnu klimu. Zemlju možete posetiti tokom cele godine, ali letnji meseci znaju biti veoma vrući i vlažni, a zimski malo nepredvidljivi. Najbolji meseci za putovanje su maj i oktobar, jer je tad vreme bez prevelikih temperaturnih oscilacija.

Koliko dugo ostati u Izraelu?


Za istraživanje te divne zemlje isplanirajte godišnji barem deset do četrnaest dana kako biste mogli obići glavna turistička odredišta poput Jeruzalema, Galileje, Mrtvog mora i Tel Aviva.

Kako stići do Izraela?


Većina evropskih aviokompanija nudi letove za Izrael, a cijene karata su prihvatljive.

Kretanje po Izraelu


Idete li u vlastitom aranžmanu u tu zemlju, bilo bi dobro da napravite detaljan plan kako želite istraživati Izrael. Možete se smestiti na jednoj lokaciji te ići na jednodnevne ili noćne izlete ili pak obilaziti mesta i noćiti na više lokacija. Najlakši je način kretanja pridruživanje dnevnim turama ili ako imate viška novca, privatnim te VIP turama. U Izraelu možete iznajmiti i privatnog vozača koji će vas voziti do željenih lokacija.

Još je jedna od opcija da iznajmite vozilo te se tako u vlastitom aranžmanu krećete po zemlji. Što se tiče javnog prevoza, vozovi su dobro umreženi i pokrivaju većinu većih gradova te su svakako dobar odabir za kretanje zemljom. Autobuska mreža takođe je dobro razvijena, ali morate znati da je javni prevoz vrlo ograničen za vreme šabata, između zalaska sunca u petak i subote naveče, iako postoje privatne linije prevoza koje nude prevoz i tada.

Dobro je znati


Bilo bi dobro da uz sebe imate nešto lokalne valute za posjet pijacama, kafićima i štandovima s hranom. Novac u Izraelu je ILS – novi izraelski šekel. Izraelci u restoranima i kafićima očekuju od vas napojnicu.

Što posetiti?


Tel Aviv je moderan grad prepun ulične umetnosti, šarenila i četvrti od kojih će svako umjetničko srce zakucati jače. Grad obiluje pijacama na otvorenom, antikvarijatima prepunim starinskih blaga, kao i barovima i restoranima koji su smešteni uz zlatne peščane plaže. Naći ćete u ovom gradu i na mnogobrojne kulturne i istorijske znamenitosti. Vekovima stare zgrade u prekrasnoj četvrti Jaffa vratiće vas u prošlost. A upravo u toj četvrti smestili su se i neki od najmodernijih hotela, restorani s Michelinovim zvezdicama te sedišta velikih kompanija. Kažu da je noćni život u Tel Avivu posebno iskustvo te bi svakako bilo dobro iskusiti sve čari grada.

Jerusalim

Ovim gradom vlada posebna energija koja će vas sigurno oduševiti. Istraživanje grada započnite na Maslinskoj gori s koje se pruža pogled na stari grad te produžite do Kupole na steni. To je jedna je od najimpresivnijih građevina i simbol grada. Istodobno predstavlja najstarije monumentalno delo islamske umetnosti koje je sačuvalo svoj izvorni oblik uz tek manje modifikacije.

Svakako produžite i do najstarijeg židovskog groblja. Prošećite se i do bazilike Svetog groba koje je veoma važno mesto za hriršćane jer se veruje da je tu mesto Hristova razapinjanja i ukopa. Istražite i židovsko sveto mesto - Zapadni zid, odnosno Zid plača. Zapadni zid na hramskom trgu u Jeruzalemu, dug 48 metara, jedini vanjski ostatak staroga Hrama. Židovima je to mjesto molitve i cilj hodočašća koje je s vremenom poprimilo takođe značenje nacionalnoga simbola.

Veruje se da “Zid plača” ima “Božje uši” pa se molitve pišu na papiru i smeštaju se u pukotine zidova. Godišnje se prikupi više od milion poruka koje su vernici utisnuli između kamenja pa se poruke jednom godišnje uklone, ali se ne bacaju već se pokapavaju.

Prošetajte Putem suza ulicom Via Dolorosa. Via Dolorosa je ulica unutar zidina starog grada Jeruzalema koja predstavlja spomen na Hristove  muke te označava posljednji put kojim je Isus prošao na svom putu od rimske utvrde Antonije gde je osuđen na smrt do polaganja u grob. Via Dolorosa ima 14 stanica koje svedoče o događajima koje je prolazio Isus idući prema mestu raspeća.

Navratite i do gore Sion te obiđite Davidov grob i dvoranu Poslednje večere. Kad ste u Jerusalimu svakako obiđite i pijacu Mahane Yehuda gde možete isprobati razne bliskoistočne specijalitete, uključujući neke od najboljih humusa (namaz od slanutka). U Jerusalimu možete istražiti još mnogo toga, pa vam svakako preporučujemo da uzmete dovoljno vremena za istraživanje ovog grada i uživanje u posebnoj energiji koja vlada njegovim ulicama.

(punkufer.hr/pixabay)

#Izrael #Turizam #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар