субота, 28. новембар 2020.

Uzgojite kelj u kući tokom zime!

Kelj je pre nekoliko godina proglašen za superhranu iz mnoštva veoma zdravih razloga. Ovo zeleno lisnato povrće iz porodice kupusa bez problema možete uzgojiti i u svom domu i to tokom zime, a mi ne znamo ni jedan dobrar razlog da ne probate.






 





Kako uzgojiti kelj u kući

Da biste napravili svoju malu kućnu bašticu kelja potrebne su vam svega četiri stavke, a to su: seme kelja, saksije, zemlja i izvor svetlosti. U te svrhe najbolje će poslužiti LED lampe.

Jednostavno napunite saksije zemljom i u svaku stavite seme, zalijte vodom pa prekrijte još jednim slojem zemlje. U saksije direktno uperite svetlost, a kad se počnu pojavljivati prvi izdanci svetlo treba da bude svega nekoliko centimetara udaljeno od saksije. Saksije bi trebalo da budu izložene svetlosti 14 sati u toku dana, a zemlja treba uvek da bude vlažna.

Iako je kelj veoma otporna biljka i bez problema se može posaditi i napolju u kasnu jesen da u ranu zimu imate prve plodove ako je posadite u kući to će biti zanimacija za celu porodicu, a plodove ćete imati tokom cele zime i kad napolju napada sneg što može biti zaista poseban doživljaj.

Pored toga, kad uzgajate namirnice u domu upotreba pesticida je mnogo manje jer više možete kontrolisati okruženje u kom raste.

Uživjate u branju prvih plodova

Mladi kelj je veoma nežan i nema onako gorak ukus kao stariji plodovi, a te mlade listove retko možemo naći na tržnici ili supermarketu. Mladi listovi takođe sadrže mnogo više vitamina E i A od onih velikih. Koristite ih da napravite smoothie, za salate ili ih dodajte u čorbice i variva, a možete ih iskoristiti i za brzi prilog ako ih kratko dinstate na puteru ili maslinovom ulju.

Nutritivne vrednosti kelja

Glavni i osnovni razlozi zašto bi trebalo da uzgajate i konzumirate što više kelja su svakako njegove nutritivne vrednosti. Ovo povrće je bogato folatima te vitaminima A i C, a tu je i mnoštvo minerala: mangana, bakra, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa i ostalih. Isto tako, sadrži veoma zavidan nivo vlakana i proteina, a sve je to zapakovano u svega 33 kalorije po porciji. Ono po čemu je kelj ipak najpoznatiji jeste njegovo bogatstvo vitaminom K koji igra veoma važnu ulogu kad je u pitanju zgrušavanje krvi i preventivno deluje na bolesti koronarnih arterija i osteoporoze.

(lifepressmagazin/pixabay)

#Kelj #POVRĆE #Uzgoj #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар