Sa prvim hladnijim danima dolaze i razni virusi među kojima prehlada drži primat. Mi vam danas donosimo ultimativni vodič za preživljavanje prehlade kao i mnoštvo prirodnih lekova koji će zasigurno skratiti vreme ležanja.
Kao što znate prehlada je virusno obolenje za koje konkretan lek ne postoji, jedino što možete da uradite jeste da odležite, pijete dosta tečnosti, vitamina, ali uzimate i sve one prirodne pripravke kojima nas bake i mame maltretiraju od malih nogu, jer zaista pomažu. Mi za vas danas imamo mnoštvo prirodnih lekova i saveta kako da preživite prehladu koji će vam sigurno dobro doći ove jeseni i zime.
Opšti saveti za lečenje prehlade
Činjenica je da konkretan lek za prehladu ne postoji, ali postoji mnogo efektnih načina kako de je što pre ispratite.
Topla tekućina
Tokom prehlade trebalo bi izbegavati pića koja sadrže alkohol i kofein jer ona mogu izazvati dehidraciju.Kad prehlada napadne, naš organizam se svim mogućim silama trudi da se izbori sa virusima i izbaci ih iz našeg organizma, a upravo iz tog razloga nam curi nos, kišemo i kašljemo. Ispijanje većih količina tečnosti posebno toplih napitaka može ubrzati taj proces. Topli napici poput čaja od peperminta ili vrele vode sa malo limuna i meda olakšavaju izbacivanje šlajma i pomažu telu da izbaci sve viruse dok pileća supa može smanjiti trajanje prehlade za 12 sati.
Para
Bilo da provodite vreme pod vrućim tušem ili se naparavate nad posudom punom vrućeg čaja, nije važno, važno je da paru koristite kao svoju najbolju saveznicu tokom prehlade jer će vam veoma brzo otčepiti začepljene disajne puteve.
Probajte sa običnim čajevima od mente ili kamilice koji će pokrenuti izbacivanje šlajma i olakšati pritisak u prsima. Ako se i nakon par dana i dalje mučite konsultujte se sa lekarom.
Kapi za nos
Zbog nakupljenog šlajma u disajnim putevima vaši sinusi mogu uveliko ispaštati, a u tom slučaju kapi za nos su pravi spasilac. Birajte one prirodne na bazi slane otopina, a nosnice možete ispirati i čajem od belog sleza.
Odmor
Nemojte se forsirati i ustajati iz kreveta ako se osećate loše, ako vam se spava odspavajte, ali ne preterujte jer ležanje sigurno neće skratiti trajanje prehlade već će samo dati šansu vašem telu da zaceli dok se imunitet bori sa bolešću. Prehlada apsolutno ne bi trebalo da utiče na obavljanje svakodnevnih poslova posebno ukoliko nemate temperaturu.
Vreme
Da bi prehlada potpuno prošla u proseku je, kod odraslih ljudi, potrebno od sedam do devet dana i vi ne možete uraditi ništa da taj proces ubrzate osim da budete strpljivi i olakšate sebi koliko je god to moguće.
Najbolji prirodni lekovi za lečenje prehlade
Ako vas uhvati prehlada, pre nego pokupujete pola apoteke pokušajte se lečiti prirodnim lekovima koji će vam jednako efikasno doneti olakšanje, a pored toga nisu štetni, ne sadrže štetne supstance i ne izazivaju nuspojave.
Supa od belog luka
Supa od belog luka napravljena sa 50-tak čenova, crvenim lukom i majčinom dušicom može da pobedi većinu virusa gripa, prehlade.
Antibiotici i drugi lekovi nas, čini se sve češće, izdaju i ljudi se okreću ponovo prirodi, jer su virusi i bakterije iz dana u dan otporniji i jači.
Zanimljivo kod belog luka je to što mutiranje, promene i novi virusi kod njega ne igraju ulogu, on se uspešno bori sa svim “pridošlicama”. I to je većinom zahvaljujući hemikaliji alicin. Istraživanje Vašington univerziteta je pokazalo da je beli luk i do 100 puta efektniji od dva najpopularnija antibiotika u borbi protiv bolesti, koje izaziva bakterija, koja je najčešće odgovorna za bolesti koje se prenose hranom.
Kada izgnječite čen belog luka oslobađa se alicin, koji dokazano pomaže da snizite holesterol i krvni pritisak, ali i sprečava zakrčenja krvnih sudova. Alicin i drugi sastojci u belom luku ubijaju mnoge štetne organizme poput virusa i bakterija koji izazivau prehlade, grip, uhobolju, … A bez da nanose štetu organizmu.
Zato su ljudi koji ga seckaju i gnječe, mešaju sa maslinovim uljem i mažu po hlebu gotovo uvek bez obolenja.
Naravno, velika istraživanja nikada nisu sprovedena da se tačno utvrdi delovanje i pojača i usmeri snaga belog luka, jer to nije u interesu velikim farmaceutskim kompanijama.
Ako verujete belom luku onda napravite ovu magičnu supu. Pored glavne, sa 50 čenova, odnosimojoš jedan recept.
Supa od belog luka
50-tak čenova belog luka (oko 5 glavica), očišćenih i oguljenih
- 2 kašike putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 veća crvena luka, naseckana
- 1 kašika naseckane sveže majčine dušice
- 6 šolja (od 250 ml) pileće bistre supice (bujona)
- 1 buketić svežeg začinskog bilja – prešun, majčina dušica, lovorov list (možete upotrebiti i sušene začine)
- 3 šolje starog hleba narezanog u kockice
- 1 šolja masnije pavlake
Zagrejte rernu na 180C. Odsecite vrhove (1/3) glavica belog luka. Tako pripremljen beli luk pospite maslinovim uljem i umotajte u aluminijumsku foliju. Pecite u rerni u tepsiji 90 minuta. (Detaljnije pročitajte u tekstu Kako ispeći beli luk u rerni). Ostavite da se ohlade.
Za to vreme zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i puter u šerpi na srednjoj temperaturi. Udinstajte crveni luk (mešajte često). Dinstajte 10-tak minuta.
Istisnite pečeni ohlađeni beli luk iz omota i ubacite ga u udinstani crveni luk. Izmešajte, dodajte naseckanu majčinu dušicu, bujon i ubacite buketić svežeg začinskog bilja (ili koristite manje sušenog). ….
Smanjite temperaturu, dodajte komadiće hleba i ostavite da krčka 5 minuta dok hleb ne omekani.
Izvadite buketić začinskih biljaka, pa dobijenu supicu miksajte u blenderu dok ne dobijete polu-kremstu smesu. Vratite u šerpu, pa uspite običnu pavlaku ili pavlaku za kuvanje, pa posolite i pobiberite po želji.
Najbolji domaći lek za disajne puteve
Kako uz hladnoću idu: grip, prehlade, zapušeni disajni putevi, kašalj i šlajm potrebna nam je sva moguća pomoć.
Mi vam donosimo i recept za domaći lek koji će vam pomoći da lakše prodišete nakon jake prehlade ili gripa, a otkrila nam ga je Rachel na svom blogu Titus2homemaker. Rachel tvrdi da je ovo spasilac za celu porodicu, a mogu ga uzimati deca starija od godine dana jer sadrži med.
Potrebni sastojci:
- Šolja meda
- Šolja limunovog soka
- 5-7 rotkvica
- 1 crveni luk
- 6 čenova belog luka
Povrće oljuštite i operite, izrežite na malo veće komade i stavite u blender, dodajte med i limunov sok, pa sve izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu. Sve procedite kroz gustu tkaninu, ulijte u teglice i čuvajte u frižideru nedelju dana.
Odrasli treba da uzimaju dve kašike ovog soka, jednom dnevno ili više ukoliko ima potrebe, a deca uzimaju kašiku dnevno ili više/po potrebi.
Već u prvih 24 časa počećete izbacivati šlajm i osetiti olakšanje u plućima.
Domaći viks
Sećate li se viksa, one kreme veoma snažnog mirisa u plavoj kutijici koja se koristila za prehlade, olakšavnje disajnih puteva, začepljen nos? Ako ga ne možete naći u apotekama viks bez problema možete napraviti sami, a da bude jednako efikasan.
Kupovni viks obično sadrži supstance koje nisu baš najzdravije i koje mogu izazvati iritaciju kože i zato je ova domaća varijanta puno bolja. Recept smo pronašli na Mommypotamus blogu.
Potrebni sastojci:
- 4 kašike naribanog voska
- 3 kašike kakao ili she putera
- 7 kašika kokosovog ulja
- 60 kapi eteričnog ulja
- Za začepljen nos
- 20 kapi ruzmarina
- 20 kapi limuna
- 20 kapi eukaliptusa
Za masiranje grudnog koša i stopala
- 20 kapi eukaliptusa
- 10 kapi ruzmarina
- 10 kapi lavande
- 10 kapi čajevca
Stavite vosak u šerpicu zajedno sa kakao ili shea puterom i stavite na paru da se lagano topi. Kad su se vosak i puter otopili sklonite sa vatre, dodajte kokosovo ulje i eterična ulja pa sve dobro izmešajte i sipajte u malu teglicu.
Ovako pripremljen viks može stajati i do godinu dana na sobnoj temperaturi.
(lifepressmagazine/pixabay)
#PREHLADA #PreživljavanjePrehlade #SAVETI #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар