среда, 28. октобар 2020.

Šta uopšte znači blizak kontakt sa zaraženim od korone?

Šta uopšte znači blizak kontakt sa zaraženim od korone? Evo novog tumačenja američkog CDC (Centar za kontrolu bolesti).






 

Dakle, smatra se da ste u posebnom riziku da se zarazite korona virusom ako ste tokom 24 sata bili bar 15 minuta u kontaktu sa zaraženom osobom. Odnosno da ste bar 15 minuta ukupno bili bliže od 2 metra.

To je rizičan kontakt koji ima poprilično veliku šansu da rezultuje zarazom korona virusom. Posebno rizičan je period od 2 dana pre pojave prvih simptoma pa sve do prolaska simptoma.

Naravno, može se desiti da se ne zarazite tada, ili da se zarazite čak i uz mnogo manji kontakt. U teoriji neko zaražen može da kine na ulici, vi prođete u tom trenutku i pokupite virus. To jeste malo verovatno, ali ne i nemoguće. Zato doktori savetuju da se maske nose i napolju.

Takođe, trebalo bi da znate da je najveća šansa da se zarazite u zatvorenom prostoru u kome se nalazi puno ljudi. Recimo u klubovima, bioskopima, restoranima i kafićima. Naravno i ukoliko je neko od ukućana, kolega zaražen. Odnosno bilo ko sa kime provodite vreme u zatvorenom prostoru bez distance.

Naučnici sa univerziteta MIT su napravili jasan vodič šta bi trebalo da izbegavate u vreme epidemije a šta je vredno rizika.

(dominomagazin/pixabay)

#BlizakKontaktSaZaraženim #Korona #Rizik #Zaraza #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар