среда, 1. јул 2020.

Najbolje i najgore vreme za posetu Dubaiju!

Dubai spada u omiljene svetske turističke destinacije. Poznat je po beskompromisnom luksuzu, arhitektonskim biserima, plažama, brojnim atrakcijama, zabavnim sadržajima i naravno, šopingu. Iako ga turisti opsedaju tokom cele godine, prilikom planiranja posete Dubaiju važno je odabrati pravo vreme putovanja, jer sezonalnost u značajnoj meri može uticati na kvalitet vašeg iskustva. Temperatura, cene i gužve, samo su neki od važnih faktora koji se menjaju u zavisnosti od sezone.






 
Najbolje vreme za posetu

Što se tiče vremenskih prilika, najprijatnije je između novembra i marta, kada se temperatura u proseku kreće oko 25 stepeni. Dovoljno je toplo za uživanje na plaži i hotelskim bazenima, a prijatno je i za šetnju i istraživanje gradskih atrakcija. Noću je sveže, sa temperaturama koje padaju ispod 20 stepeni.

Tokom ovog perioda, vrhunac sezone je od sredine decembra do kraja februara. Iako je tada vreme fantastično, cene skaču, a gužve su velike. Poređenja radi, jedan od najpoznatijih gradskih hotela, Atlantis The Palm, tokom avgusta smeštaj nudi po ceni od 250 dolara za noć (po osobi), dok u decembru isti smeštaj staje i 850 dolara. Park Hyatt u avgustu noćenje nudi po ceni već od 120 dolara, dok oko Nove godine cena skače na 550 dolara. Osim oko novogodišnjih i božićnih praznika, popularno vreme za putovanje u Dubai je januar, jer se tada održava čuveni Dubai Shopping Festival. Tada turisti obično na put kreću sa polupraznim koferima, jer je teško suzdržati se od kupovine u tržnim centrima u kojima vladaju popusti i do 80%. Na sniženju je sve – od odeće do potrošačke elektronike.

Ipak, ako kupovina nije jedini razlog vaše posete, najbolje je da putovanje planirate u periodu od sredine novembra do sredine decembra, kao i u martu. Tada je vreme prijatno, a cene i dalje nisu veoma visoke i nema puno gužve. Iako se u ovom periodu može desiti i da padne kiša, to ne bi trebalo da mnogo utiče na vaše putne planove, jer Dubai u proseku ima 25 kišnih dana godišnje, sa kratkim i prolaznim pljuskovima.
Najgore vreme za posetu

Letnji meseci jun, jul i avgust su u Dubaiju ekstremno topli, a slično je i u maju i septembru. Najviše dnevne temperature u ovom periodu redovno prelaze 40 stepeni, a noću ne padaju ispod 30. Nije neobično da temperatura prelazi 45 stepeni. Osim toplote, ovaj period karakteriše ekstremno visoka vlažnost, koja u kombinaciji sa toplim vremenom veoma teško pada turistima. Posetiocima tokom letnjih meseci posebno je teška aklimatizacija, kada iz ekstremno klimatizovanih hotela, restorana i tržnih centara, u kojima temperature ne prelaze 20 stepeni, izađu na ulicu ili plažu. Ipak, ako dobro podnosite toplo i vlažno vreme, u letnjem periodu cene smeštaja su ubedljivo najpovoljnije, a gužvi nema.
Ramazan

Treba imati na umu i da je u vreme ramazana, koji sledeće godine pada između 12. aprila i 11.maja, posetiocima nemuslimanima dozvoljeno da tokom dana jedu i piju samo u za to određenim oblastima u hotelu i restoranima. Na javnim mestima tokom dana je zabranjeno konzumiranje hrane i pića, pušenje, pa čak i žvakanje žvake. Zbog kršenja ovog pravila možete biti uhapšeni. Ako vam ovo ne odgovara, svoju posetu Dubaiju organizujte u drugo vreme.

(travelmagazine/pixabay)

#PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар