среда, 29. новембар 2023.

Otvorena Nacionalna konferencija o mentalnom zdravlju mladih u Novom Pazaru, pokrenut sjajan program!

Ministar turizma i omladine pokrenuo je niz aktivnosti usmerenih ka održanju i poboljšanju mentalnog zdravlja mladih i njihovom položaju u našoj zemlji. U Novom Pazaru je otvorena trodnevna nacionalna omladinska konferencija posvećena poboljšanju usluga za podršku mentalnom zdravlju mlade populacije u Srbiji uz učešće predstavnika svih nadležnih institucija i 500 mladih.




Tom prilikom ministar turizma i omladine Husein Memić potpisao je Izjavu o nameri sprovođenja nacionalnog programa za unapređenje mentalnog zdravlja sa predstavnicima deset jedinica lokalnih samouprava kojima će na raspolaganju biti 26 miliona dinara dodeljenih putem javnog konkursa.



 










View this post on Instagram























 

A post shared by 321 SRBIJA (@321srbija)




 U realizaciju programa će biti uključeni gradovi Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Sombor, Subotica, Zaječar, Zrenjanin i opština Bečej.

Memić je poručio da nijedna politika usmerena ka poboljšanju uslova za život mladih u Srbiji nema smisla ukoliko kao apsolutni prioritet nije postavljeno očuvanje njihovog zdravlja.

On je rekao da se do kraja godine očekuje početak rada omladinskih centara u Somboru i Subotici i da je tokom 2023. godine širom zemlje otvoreno više od 10 kancelarija za mlade, što doprinosi stvaranju podsticajnog ambijenta za rešavanje svih pitanja koja ih se tiču u lokalnim sredinama.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić je istakla da se nove generacije danas suočavaju sa potpuno novim izazovima u očuvanju mentalnog zdravlja i da je na Ministarstvu zdravlja da obezbedi stručnjake koji će da razumeju kakva im je podrška u skladu sa tim i potrebna.

Ona je podsetila da nedavno potpisani Memorandum o saradnji u prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja dece, adolescenata i mladih između više ministarstava upozorava da ovo nije samo zdravstvena tema i da sve struke zajedno treba da nastupaju kao podrška i uporište mladima.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj mobilisanja svih snaga društva - organa upravljanja, stručne zajednice i nevladinog sektora kako bi se podigla svest, predstavile i pokrenule akcije koje promovišu i štite mentalno zdravlje kao osnovno ljudsko pravo.

„Dobrobit dece i mladih je polazište i željeni ishod porodične i društvene brige o detetu, uključujući i obrazovno-vaspitne ustanove. Ova briga povezuje zaposlene u školi i porodice, povezuje školu i ostale institucije u zajednici, ali i institucije na nacionalnom nivou i uslovljava saradnju i zajedničko delovanje u najboljem interesu svakog deteta“, poručila je ministarka Đukić Dejanović.

Na konferenciji u Novom Pazaru ministri Slavica Đukić Dejanović i Husein Memić potpisali su i Protokol o saradnji između Ministarstva turizma i omladine i Ministarstva prosvete radi unapređivanja efikasnosti sistema koordinacije i saradnje između dva resora.

Protokol je potpisan u cilju realizacije zajedničkih preventivnih aktivnosti predviđenih Strategijom za mlade u Republici Srbiji za period od 2023. do 2030. godine, posebno onih koje se odnose na promociju i prevenciju mentalnog zdravlja i stvaranje uslova za razvoj zdravih stilova života i bezbednog okruženja za mlade.

PRESSSERBIA

 

#321Srbija, #DanicaGrujičić, #HuseinMemić, #NacionalnaKonferencijaOMentalnomZdravlju, #NoviPazar, #SlavicaĐukićDejanović #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар