петак, 19. мај 2023.

Madridska šljaka najviše prijala Alkarazu

Ljubitelji tenisa opet imaju priliku da uživaju u igrama najboljih tenisera na turnirima Masters serije.






Nakon Indijan Velsa, Majamija i Monte Karla, na redu je došao i Madrid koji se sa nestrpljenjem očekivao.

U Indijan Velsu je trijumfovao Karlos Alkaraz dok se pobednici Majamija bili Danil Medvedev i Andrej Rubljov, pa je i to govorilo u prilog odličnih mečeva.

No, mnogobrojna otkazivanja su delimice poremetila nadanja organizatora koji na kraju ipak mogu da budu zadovoljni prikazanim jer se video dobar i kvalitetan tenis. Naravno, svim igračima je ovaj turnir na šljaci bio važan kao jedan od poslednjih nastupa pred Rolan Garos jer nakon njega će biti odigran samo još Masters u Rimu, te nas već krajem meseca očekuje Otvoreno prvenstvo Francuske koji svi čekaju sa velikim nestrpljenjem, i koji može biti upisan kao jedan od najvažnijih turnira u dosadašnjoj teniskoj istoriji.

Ove godine bez Nadala i Đokovića

Ono o čemu se pričalo u teniskoj javnosti ii pre samog početka takmičenja su igrači koji su morali da otkažu svoje učešće na ovogodišnjem turniru u Madridu.

U prestonici Španije nije bilo najboljeg svetskog igrača, Novaka Đokovića koji ove godine ne može biti zadovoljan prikazanim na turnirima na šljaci. Određeni problemi definitivno postoje, na to se nadovezala i povreda lakta tako da je Đoković ipak odlučio da preskoči ovaj turnir. Verovatno je sve u službi što boljeg spremanja za Rolan Garos jer je to najvažniji cilj u ovom trenutku za Đokovića, pa se sigurno njemu sve podređuje.

Iz štaba našeg tenisera nije bilo puno reči o razlozima otkazivanja, a organizatori su sigurno bili razočarani pogotovo što je nešto ranije svoje povlačenje sa ovogodišnjeg izdanja morao da potvrdi i Rafael Nadal. Njegovo nepojavljivanje je donekle očekivano jer je on pre toga morao da otkaže i turnire u Monte Karlu i Barseloni, a još uvek je neizvestan i za Rim. Ono što zasigurno brine njegove navijače je i da li će popularni španski teniser moći da nastupi na svom omiljenom turniru, Rolan Garosu jer trenutna situacija mu uopšte ne ide u prilog. Povreda koju Nadal vuče još od Australijan Opena je teža nego što se očekivalo, pa do sada nije uspeo da odigra niti jedan meč na šljaci što mu se do sada nikada nije dogodilo. Svi oćekuju da će on ipak uspeti da bude spreman za Pariz čemu se i ljubitelji sportskog klađenja nadaju, ali je pitanje u kakvoj će formi doći u glavni grad Francuske.

Ostala otkazivanja

Od ostalih tenisera, učešće u Madridu su morali da otkažu i Nik Kirjos i Marin Čilić zbog povreda. Ono što je poznato je činjenica da su obojica u januaru operisala koleno, te da su oporavci ispali duži nego što se to prvobitno mislilo, pa su zbog toga morali da ove godine preskoče Madrid. A već je ranije bilo jasno da će i Beretini morati da propusti Madrid kao što je to već učinio sa turnirom u Monte Karlo, i kao što će to učiniti sa turnirom u Rimu. On je imao manju operaciju šake, te nastoji da se što bolje oporavi pred Rolan Garos iako i dalje nije siguran da li će i u kakvoj formi tamo stići.

Karlos Alkaraz kao novi-stari šampion

Sve ovo je na svojevrstan način iskoristio Karlos Alkaraz koji je u Madridu odbranio titulu osvojenu prošle sezone, i tako postao drugi teniser u istoriji ovog turnira kojem je ovo uspelo, a ujedno je postao i najmlađi teniser u istoriji kojem je uspelo da odbrani neku Masters titulu. I generalno gledano, mladi Španac je u najboljoj formi od svih tenisera jer ima odlične rezultate ove sezone sa samo dva poraza na 31 odigranom meču, a uspeo je da uđe u pet od šest finala turnira na kojima je igrao. Samopouzdanje mu i dalje raste, i čini se da zna šta radi, i u kojem pravcu bi trebalo da se razvija kako bi mogao da postane jedan od najozbiljnih naslednika velike trojke. Ove godine je već osvojio dva Masters turnira - pre Madrida, to mu je pošlo za rukom i u Indijan Velsu, a pre i posle toga je osvojio turnire i u Buenos Ajresu i u Barseloni, pa zaista može biti zadovoljan trenutnim bilansom u ovogodišnjoj sezoni.

Više nego zanimljivo finale

Karlos Alkaraz je u ovogodišnjem madridskom finalu savladao Nemca Jana-Lenarda Štrufa koji je kao srećni gubitnik uspeo na neverovatan način da dođe do finala, i tamo da pruži snažan otpor Špancu. Na kraju je bilo 2:1 u setovima za Alkaraza i to 6:4, 3:6, 6:3. Alkaraz je pre toga u ranijim kolima uspešno savladao malo poznatog Finca Rusuvuorija, Dimitrova, Zvereva, Hačanova i Bornu Ćorića. Interesantno je da je do finala izgubio samo jedan set, i to onaj prvi na turnira, od Rusuvuorija, ali je zatim sve došlo na svoje mesto, pa je do duela sa Štrufom sve mečeve dobio sa 2:0 po setovima. Štruf je, sa druge strane, u kvalifikacijama izgubio od Karaceva, ali je ipak uspeo da se dokopa glavnog žreba gde je pobedio Sonega, Šeltona, našeg Dušana Lajovića, Kaćina, Cicipasa, da bi se u polufinalu opet sastao sa Karacevim kojeg je ovog puta uspeo da pobedi sa 2:1 nakon preokreta, i na taj način zakaže duel sa Alkarazom.
Što se samog finala tiče, obojica tenisera su igrala na jednom prlično visokom nivou što bi mogli da potvrde i svi koji su uživali u uživo klađenju na ovom meču. No, ipak je Alkaraz bio bolji iako ne bi bilo nezasluženo ni da je Štruf pobedio. U prvom setu Španac je iskoristio brejk loptu u sedmom gemu što će se ispostaviti kao dovoljno i za dobijanje tog seta. U drugom setu je Štruf odmah napravio brejk, a onda i prednost od 3:0 koju je držao do kraja seta uspešno odolevavši Alkarazovim šansama za oduzimanje servisa. A u trećem setu je Alkaraz u četvrtom gemu oduzeo servis Štrufu, pa je sigurnom igrom dobio i set, i meč, i turnir.

Foto:pixabey

PRessSerbia

#ATPMaster, #Šljaka, #Tenis #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар