Osim što su bogat izvor zdravih masti i antioksidanata, orasi su poznati i po svojoj sposobnosti da snižavaju krvni pritisak, pomažu u mršavljenju i smanjuju upalu.
Ali istraživači iz Zapadne Virdžinije nedavno su otkrili još jednu sjajnu stvar u vezi sa orasima: redovno konzumiranje ove super-hrane može pomoći ženama u borbi protiv raka dojke.
Jedenje oraha može da izmeni ekspresiju gena tumora dojke
U svojim prethodnim studijama, istraživači su posmatrali efekte oraha na rast i razvoj raka kod miševa. Otkrili su da dodavanje čak male količine oraha u ishranu miševa sa implantatima raka dojke koji se javlja kod ljudi značajno usporava rast raka. Iako istraživači nisu uspeli da utvrde koja su jedinjenja odgovorna za efekat, druga istraživanja ukazuju na elaginsku kiselinu, a-linolensku kiselinu, beta-sitosterol, vitamin E i melatonin kao anti-kancerogene komponente oraha.
Pored usporavanja rasta tumora, istraživači su takođe otkrili da ishrana koja uključuje orahe može značajno da smanji incidenciju tumora kod miševa genetski programiranih da razviju rak mlečne žlezde. Pregled gena povezanih sa rakom u tumorima dojke ovih miševa pokazao je promene u ekspresiji gena, naročito za one koji su uključeni u ćelijsku proliferaciju, diferencijaciju ćelija mlečnih epitela i ćelijsku smrt. A pošto su ovi geni takođe važni za razvoj raka dojke kod ljudi, istraživači pretpostavalju da jedenje oraha može da ima isti efekat kod ljudi.
Da bi testirali ovu hipotezu, tim istraživača sproveo je dvostruko, ne-placebo kliničko ispitivanje u kome su učestvovale pacijentkinje obolele od raka, čije su kvržice na dojkama bile dovoljno velike za istraživanje i patološku biopsiju.
Pacijenti su podeljeni u grupu koja konzumira orah i u kontrolnu grupu. Nakon biopsije, žene iz prve grupe počele su da konzumiraju 50 grama oraha svaki dan do dana sledeće operacije. Patološke studije su potvrdile da su ispitivani uzorci predstavljali kvržice raka dojke.
Dve nedelje nakon biopsije, žene su bile podvrgnute još jednoj operaciji, tokom koje su istraživači prikupili dodatne uzorke. Zatim su uporedili promene u ekspresiji gena između hirurških uzoraka i osnovnih uzoraka za obe grupe.
Otkriveno je da je konzumiranje oraha značajno promenilo ekspresiju 456 identifikovanih gena u tumorima dojke. Dalja analiza potvrdila je aktiviranje puteva koji podstiču apoptozu (programirana ćelijska smrt) i adheziju ćelije i inhibiciju puteva koji podstiču ćelijsku proliferaciju i migraciju u uzorcima uzetim iz grupe koja je konzumirala orah.
Na osnovu tih otkrića, istraživači su zaključili da konzumiranje oraha može da suzbije rast i preživljavanje karcinoma dojke kod ljudi.
Zašto bismo trebali da jedemo orahe?
Orasi su odličan izvor vlakana, omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Porcija od 30 g organskih oraha može da pruži:
20 g zdravih masti
5 g proteina
3,9 g ugljenih hidrata
2 g vlakana
20 mg kalcijuma
Orasi takođe mogu da budu izvor vitamina B6, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i gvožđa.
Iako je visoko-kaloričan i sadrži dosta masti, većina masti u orasima su mononezasićene i polinezasićene masti koje se smatraju zdravim.
Orasi imaju mnogo zdravstvenih koristi:
Smanjenje rizika od srčanih bolesti
Smanjenje oksidativnog stresa i upale
Podsticanje gubitka kilograma
Snižavanje rizika od žučnih bolesti
Održava zdravlje kostiju
Povećavanje količine korisnih bakterija u crevima
Kontrola nivoa šećera u krvi
Snižavanje krvnog pritiska
Podržavanje zdravog starenja
Poboljšanje funkcije mozga
Svojim impresivnim nutritivnim profilom i brojnim zdravstvenim prednostima, ova super-hrana je odličan dodatak zdravoj ishrani. Međutim, orasi su i dalje visoko-kalorični, pa ih je najbolje konzumirati umereno.
(Webtribune.rs/pixabay)
#KrvniPritisak #ORAH #ORASI #PressSerbia #RAKDOJKE #PRessSerbia
Нема коментара:
Постави коментар