понедељак, 21. октобар 2019.

Nova strana Kube!

Od početaka vladavine Fidela Kastra do danas, Kuba i mnogo toga na njoj se promenilo.






 

Pored uživanja u kubanskom plesu, piću i cigarama, ronjenju, pecanju, pešačenju, vožnji bicikla i čuvenih američkih oldtajmera, Kuba danas može da ponudi još više. Ove godine se obeležava 60. godišnjica kubanske revolucije, a posetioci polako otkrivaju i novu stranu karipskog ostrva… luksuz!


Od promene zakona o privatnom poslovanju pre gotovo čitave decenije, ovo karipsko ostrvo sada nudi odmor i smeštaj u prostranim apartmanima kolonijalnih vila, domaćinstvima u unutrašnjosti zemlje, kompleksima na plaži, ali i brojne biciklističke ture, kao i svojevrsno gastronomsko uživanje.



Od početaka vladavine Fidela Kastra do danas na Kubi se puno toga promenilo

Turistički biseri na plažama na severu Kube

Sa preko pet i po hiljada kilometara obale, teško je odlučiti gde otići na odmor. Možete preskočiti jug zemlje, jer se tirkizne vode i palme kao sa razglednica nalaze na severnoj obali. Većina turista hrli u all-inclusive odmarališta koja nude kompletnu i vrhunsku uslugu (Varadero, Kajo Santa Marija, Gvardalavaka i arhipelag Hardines del Rej). Zanimljivo je da se krajem ove godine očekuje otvaranje prvog rizorta koji će ponuditi vile na vodi na Kubi, a u pitanju je hotelski lanac Kempinski (Cayo Guillermo Resort Kempinski).



Sa preko pet i po hiljada kilometara obale, teško je odlučiti se gde otići na odmor

Probajte Čerčilove favorite

Na Kubi se prave najfinije cigare na svetu. Za Fidela Kastra su pravljene posebne kohiba cigare, dok je Vinston Čerčil preferirao Romeo i Julija (Romeo y Julieta). Obiđite fabriku i gledajte kako se cigare ručno rolaju, a veliki poznavaoci ove materije će želeti da vide i samo srce duvanske industrije na jugozapadu ostrva. Možete se prijaviti za ekpertsku turu i obilazak koji uključuje i pravi farmerski ručak na plantaži Hector Luis Prieto. Vodite računa da uvek kupujete cigare u državnim prodavnicama, jer one kupljene od uličnih prodavaca često mogu biti ispunjene sastojcima koji nemaju veze sa duvanom.



Pirati sa Kariba

Ozloglašeni pirati su ostavljali tragove za sobom širom Kube. Fenomenalna utvrđenja koja su odbijala pirate, mogu se videti u Havani, Santijagu i Barakoi. Takođe, možete obići i Kastrovo gerilsko skrovište iz 1959. godine u brdima planinskog venca Siera Maestra ili se uvući u tajne tunele koje je koristila njegova vlada za vreme kubanske raketne krize 1962. godine u okviru istorijske ture koju organizuje hotel Nacional. U gradu Santa Klara se nalazi Če Gevarin spomenik i grobnica.



Uronite u dubine

Veruje se da je istraživač Žak Kusto zaslužan za inspirisanje Fidela Kastra da zaštiti more u blizini Kube, kada je 1985. godine plovio oko ostrva na svom brodu Kalipso. Tajne morskog života Kube su godinama bile nepozante roniocima, ali danas to više nije slučaj. Možete se opredeliti za putovanje brodom do Kraljičinih vrtova u trajanju od nedelju dana i plivati sa ajkulama, kornjačama, velikim ribama iz porodice brancina pa čak i prijateljski nastrojenim krokodilom po imenu Nino. Ukoliko vam se čitava nedelja na ronilačkom brodu čini kao predug period, zastanite u čuvenom Zalivu svinja, zaronite i uživajte posmatrajući veliki koralni greben i olupine iz perioda Hladnog rata.



Veruje se da je istraživač Žak Kusto zaslužan za inspirisanje Fidela Kastra da zaštiti more u blizini Kube kada je 1985. godine plovio oko ostrva na svom brodu Kalipso

Popijte koktel po svojoj meri

Fakundo Bakardi Maso je još davne 1862. godine otkrio tajne starog ruma u drugom po veličini gradu u državi, Santijagu. Postoji puno fantastičnih lokala gde možete uživati u ispijanju ruma ili najrazličitijih koktela u kojima je rum jedan od sastojaka, a obiđite i legendarna mesta gde su nekada provodili vreme Ernest Hemingvej ili Grejem Grin. Svakako, upotpunite ugođaj i jednom cigarom.



Slušajte muziku i plešite

Bilo da je u pitanju neki od lokalnih hitova ili klasik Buena Vista Social Club-a, kubanska muzika je prosto zarazna. Kako biste otišli u najbolje salsa klubove i slušali bendove uživo, posetite Havanu, Santijago, Trinidad ili Barakou. Ako ste više tip za rumbu, Matanzas je pravo mesto za vas. Naravno, možete se opredeliti i za balet, i u tom slučaju nemojte propustiti neke od sjajnih izvedbi u Velikom teatru Havane. Takođe, dok ste na odmoru možete iskoristiti slobodno vreme i uzeti časove plesa.



Bilo da je u pitanju neki od lokalnih hitova ili klasik Buena Vista Social Club-a, kubanska muzika je prosto zarazna

Kolonijalne ture

Kolonijalni osvajači Kube su jako dobro procenili buduću vrednost nekretnina kada su se iskrcali na Kubi 1492. godine. Obiđite prvu prestonicu ostrva, grad Barakoa, uživajte u očuvanom sjaju turistički izuzetno posećenog Trinidada, elegantnom gradiću Sjenfuegos koji su osnovali francuski kolonisti, Kamagveju sa mnoštvom trgova i crkvi, poprilično tihom i mirnom gradiću Sankti Spiritus, muzikalnom Santijagu, i naravno okrepljujućoj Havani sa svojim šarenim kućama, crkvama, tvrđavama i fontanama.



Kolonijalni osvajači Kube su jako dobro procenili buduću vrednost nekretnina kada su se iskrcali na Kubi 1492. godine

Veličanstvena priroda

Sa nestvarnim planinskim vencima prepunim impresivnih kraljevskih palmi, bistrih reka, i obalama sa savršenim uslovima za kajt-surfovanje, na Kubi je jedini problem, zapravo, uspeti posetiti sve što nudi.


(travelmagazine/pixabay)



#Kuba #NovoLiceKube #PressSerbia #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар