недеља, 20. октобар 2019.

Najneobičniji pejzaži na svetu!

Ljudi koji često putuju mogu da potvrde da je svet jedno zaista zapanjujuće mesto, a razni delovi sveta kriju lepote koje treba videti i istražiti. Ovo su najneobičniji pejzaži na svetu!






Bilo da su u pitanju veliki gradovi Evrope, nepregledne pustinje u Africi ili vijugave prerije širom Severne Amerike, zemaljski pejzaži su raznoliki i prelepi. Iako je svaki pedalj Zemlje poseban i jedinstven, ipak se neka mesta na planeti izdvajaju. Od snežnih čudovišta u Aziji, do bajkovitih predela na Bliskom Istoku, čudnovatih pukotina u Latinskoj Americi i bizarnih stena u Evropi, predstavljamo vam neke od najneobičnijih pejzaža na svetu.



Dimnjaci iz bajke, Turska

Zarobljene u Nacionalnom parku Göreme u Kapadokiji u Turskoj, ove čudnovate, tajnovite stene privlače posetioce iz čitavog sveta. Tokom hiljada godina, ove bazaltne stene su erodirale i formirale čudne vrhove konusnog oblika visoke oko 40 metara. Za vreme Rimskog carstva, progonjeni hrišćani pronašli su grad Göreme i u njemu ove stenovite dimnjake iz bajke i ubrzo shvatili da porozni materijal lako mogu transformisati u svoj jedinstven dom. Nedugo zatim stvorili su čitav grad u rastresitoj zemlji ispod ovih stenovitih grdosija. Danas je čitavo područje proglašeno UNESCO-ovom svetskom baštinom. Ali to ne znači da tamo ne možete otići. Naprotiv, možete odsesti upravo u pećinama u hotelu „Fairy Chimney Inn“.



Zarobljene u Nacionalnom parku Göreme u Kapadokiji u Turskoj, ove čudnovate, tajnovite stene privlače posetioce iz čitavog sveta

Velika plava rupa, Belize

Velika plava rupa koja se nalazi kraj obale Belizea, jedno je od onih mesta koja morate videti da biste poverovali da postoje. Sa prečnikom većim od 300 metara i dubinom od preko 120 metara, to je najveća vrtača na svetu. Nastala je tokom poslednjeg ledenog doba kao krečnjačka pećina, a sa podizanjem nivoa okeana, pećina je poplavljena. Pod težinom i pritiskom vode, pećina se urušila i ostavila za sobom ogromnu rupu koju danas možemo videti. Ovde sve vrvi od životinjskog sveta, te ona predstavlja svojevrstan raj za ronioce. Obližnji rizorti nude ne samo ronilačke ture, već i vožnju helikopterom iznad čitavog dela.



Dolina smrti, Sjedinjene Američke Države

Na oko pet sati vožnje istočno od Los Anđelesa nalazi se najniža tačka u Severnoj AmericiBedvoter basen (Badwater Basin) u Dolini smrti. Iako basen, koji se nalazi oko 85 metara ispod nivoa mora, ovde ne žive nikakve biljke niti životinje, a dom je zaštićenih polja soli. Ovo područje se formiralo tokom više hiljada godina, usled pucanja Zemljine kore koja se spustila na jako nizak nivo. Nakon toga su se formirale naslage soli kao posledica izuzetno sušnog okruženja Doline smrti, gde nivo padavina iznosi svega oko 5 cm godišnje. Sloj soli je izuzetno krt i može se probiti samo jednim korakom tako da je vozilima strogo zabranjeno kretanje po čitavoj regiji. Turistima je dozvoljeno da prošetaju po poljima i naprave po koji selfi za uspomenu.



Dugina planina, Peru

Ako ste se ikada pitali gde se nalazi kraj duge, potražite ga u Peruu. Smeštenu na Andima, turisti mogu pronaći Vinikunku, takođe poznatu i kao Planina Sedam Boja. Iskreno, pogled na ovo čudo prirode izgleda kao san. Naučnici kažu da je planina dobila te zadivljujuće boje usled topljenja leda pre više hiljada godina. Led se mešao sa mineralima koji su se nalazili duboko u stenama, bojeći planinu u jarke boje koje danas poznajemo. Najbolje vreme da prošetate ovom planinom je tokom vedrog, sunčanog dana, kada boje sijaju u svom punom sjaju.



Oko Sahare, Mauritanija

U pustinji Zapadne Sahare u Mauritaniji, turisti se mogu susresti sa jednom od najvećih pejzažnih misterija poznatih čoveku, zvanom Oko Sahare. Zemljište u obliku mete se proteže u prečniku od oko 40 km. Poreklo ovog prirodnog fenomena je i danas poprilična misterija. Smatra se da je ovo prelepo plavo-zeleno oko moglo da se formira posle udara meteora ili vulkanske erupcije. Međutim, još uvek ne postoje validni stručni dokazi koji bi potvrdili ove teorije. Ali, pre nego što krenete u obilazak, treba da znate da je ovo čudo prirode, nažalost, vidljivo samo iz aviona ili svemira.



U pustinji Zapadne Sahare u Mauritaniji, turisti se mogu susresti sa jednom od najvećih pejzažnih misterija poznatih čoveku zvanom Oko Sahare

Snežna čudovišta, Planina Zao, Japan

U oblasti Tohoku na severu Japana, smešteno je skijalište poznato kao Zao Onsen. Zahvaljujući svom položaju, na oko 800 metara nadmorske visine, planina je prekrivena snegom do sredine zime. Ne samo da tada postaje utočište za skijaše, već i pravo mesto za nekoliko „snežnih čudovišta“. Svake godine, masivne planinske jelke pretvaraju se u „Čudovišta“ prekrivena snegom koja kao da se nadvijaju nad skijaškim stazama. Da biste videli ove prelepe prirodne kreacije, uputite se na planinu između januara i marta kada su najučestalije snežne padavine. Gosti mogu da skijaju pored njih ili da ih posmatraju sa posebne osmatračnice na vrhu planine. Poseban doživljaj je da ih posmatrate tokom noći, kada osvetljeni izgledaju još nestvarnije.



Veliki prizmatični izvor, Nacionalni park Jelouston, SAD

Čitav Nacionalni park Jelouston je zadivljujuć, ali poseta ne bi bila potpuna, a da ne vidite Veliki prizmatični izvor (Grand Prismatic Spring). Smešten u zapadnom delu Vajominga, turisti mogu da razgledaju vreo (geotermalni) izvor, koji je najveći takav izvor Americi i treći po veličini u svetu. Šarenoliko čudo prirode je dublje od desetospratne zgrade i šire od fudbalskog terena. Svoje prelepe žute, narandžaste i plave nijanse dobija od različitih vrsta termofilnih bakterija koje žive u njemu i njegovoj okolini. Izvor poprima tamnoplavu nijansu u centru, jer voda reflektuje plavu boju jače nego druge. Kako biste doživeli izvor na najbolji mogući način i videli sve njegove prelepe boje, potrebno je da dođete ujutru, što ranije, jer se kasnije tokom dana stvore velike gužve.



Čitav Nacionalni park Jelouston je zadivljujuć, ali poseta ne bi bila potpuna, a da ne vidite Veliki prizmatični izvor

Veliki bedemi, Severna Irska

Ogromni bedemi (Giant’s Causeway) smešteni uz obalu Severne Irske su pravo mesto za ljubitelje geometrije. Pre oko 60 miliona godina, u doba vulkana, hiljade bazaltnih stubova formirano je u zapanjivim šestougaonim oblicima. Iako nauka pruža objašnjenje za stvaranje ovog prirodnog fenomena, mnogi veruju i u mitove i magiju. Prema legendi, Fin Mek Kul, irski div je izazvao škotskog diva, Benendonera na borbu. Nakon uvreda koje mu je Benendoner uputio, Fin je sagradio stazu kako bi stigao do Škotske. Međutim, Benendoner je, kako bi se zaštitio i otežao mu put, uzdigao stazu, stvorivši ogromne bedeme koje danas poznajemo.



Ogromni bedemi (Giant's Causeway) smešteni uz obalu Severne Irske su pravo mesto za ljubitelje geometrije

Jezero Hilijer, Australija

Ovo je prava destinacija za savršenu fotografiju na Instagramu. Smešteno u zapadnoj Australiji na obali Pacifika, nalazi se jezero nestvarne jarko ružičaste boje. Naučnici nisu u potpunosti sigurni odakle jezeru baš ta boja, ali imaju teoriju da je to od mikroalgi pod nazivom Dunaliella salina. Uočeno je da alge proizvode karotenoid, pigment koji se nalazi i u šargarepi. Iako je jezero savršeno bezbedno za ljude, ne možete zaplivati u njemu jer je nepristupačno. Ali, sam pogled na njega iz čamca ili, još bolje, aviona je nezaboravno iskustvo.


(travelmagazine/pixabay)



#NeobičniPejzaži #Pejzaži #PressSerbia #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар