среда, 23. октобар 2019.

Bordo – grad za hedoniste!


Poslednjih godina grad Bordo je skrenuo pažnju turista na sebe i pravi je trenutak za planiranje putovanja u jednu od vinskih prestonica sveta.






Nova železnica velike brzine između Bordoa i Pariza, koja će putovanje od 550 kilometra savladati za samo dva sata, otvorena je 2017. godine. U Bordou je 2016. godine otvoren i za publiku jedinstven novi muzej posvećen vinu. Prekoputa muzeja nalazi se interesantna nova hala sa hranom koja posetiocima olakšava isprobavanje različitih stilova francuske kuhinje na jednom mestu. Grad srednje veličine, sa svojih 250.000 stanovnika, je poslastica za one koje veličina Pariza suviše zamara, a dobro je rešenje i ukoliko želite da posetite dva grada na svom putovanju u Francusku.


Pošto već znamo šta treba piti u Bordou, evo nekoliko stvari koje treba i da uradite, vidite i ispobate dok ste tamo…



Brzim vozom od Pariza do Bordoa stiže se za samo dva sata

Kada je pravo vreme za posetu

Prijatno vreme za odlazak u Bordo je period od maja do oktobra. Ako ste veliki ljubitelj vinske kulture, razmislite u koje vreme želite da obiđete vinogradske regije Bordoa. Neki od vinograda su veoma zauzeti i posetiocima nisu dozvoljene posete tokom berbe grožđa koja traje od sredine do kraja septembra.



Šta raditi

Obilazak svetski poznate vinske regije je nešto što se podrazumeva kada ste u Bordou. Najveća atrakcija regiona su neodoljivi vinogradi koji se prostiru na ogromnom području prekrivajući nepregledne brežuljke. Poseban šarm regiji daju reke Garona i Dordonja koje se ulivaju u Atlanski okean u blizini grada. Najpoznatije vinske ture organizuju kompanije Bordo Vajn Treils, kao i Bordovino. Turistička organizacija grada Bordoa, takođe, vam može predložiti individualne ili grupne ture za obilazak vinskih regija.



Posetite muzej vina

Najnovija atrakcija u Bordou je Muzej vina (La Cité du Vin). Dragulj moderne arhitekture zakrivljenih linija od aluminijuma i stakla dominira centrom grada i moze se videti kilometrima niz reku. To je meka za proizvođače grožđa, gde će vas naučiti o vinskim regionima, sortama, aromama, mehurićima i istoriji odnosa različitih civilizacija prema vinu, uz sveserdnu pomoć interaktivnih izložbi i degustacija vina. Bez obzira na nivo vašeg interesovanja ili znanja o vinima, naučićete nešto novo, a i dobro ćete se zabaviti jer uz ulaznicu dobijate i besplatnu čašu vina i predivni panoramski pogled iz bara koji se nalazi na krovu.



Ili posetite jedan od mnogobrojnih gradskih muzeja

Iako je po vinu svetski prepoznat, Bordo je dom i iznenađujućeg broja zanimljivih muzeja. Tako ovde možete posetiti nekoliko odličnih muzeja umetnosti – likovne, savremene i dekorativne umetnosti i dizajna, a Muzej Akvitanije najbolje dočarava istoriju grada i kompletnog regiona. U Nacionalnom carinskom muzeju su izložene uniforme, geografske karte i primeri carinskih službi koje su nadgledale nekada najveću evropsku luku. Pomorski muzej približiće vam morske avanture i imaćete priliku da uživate u jedrenjacima i čamcima svih veličina i tipova na jednom mestu.



Šetnja uz obalu reke Garone

Najbolja orijentacija u Bordou je reka Garona koja prolazi kroz centar grada, pored koje se nalaze brojni najvažniji i najlepši spomenici u gradu. Neka od najznačajnijih mesta uključuju impresivni Trg Kenkons, koji je sa neverovatnih 13 hektara jedan od najvećih gradskih trgova u Evropi. Na trgu je usidrena slavna fontana – spomenik Žerondincima, a sa obe strane je okružen velelepnim parkovima.



Impresivna fontana jedan je od imbola Bordoa

U neposrednoj blizini nalazi se i Trg Berza koji je na listi svetske baštine UNESCO-a i sjajan je primer arhitekture 18. veka. Ovaj skver je čuven i po fotografijama na Instagramu, zbog načina na koji veliki bazen, koga zovu Ogledalo na vodi, stvara zapanjujući ogledalski odraz u kome se ogleda ceo kvart. Napoleonov kameni most je najstariji most preko Garone. Pošto je napravljen po naredbi imperatora, ima 17 dramatičnih lukova kao simbol 17 slova sadržanih u imenu Napoleona Bonaparte.



Ogledalo na vodi, stvara zapanjujući ogledalski odraz u kome se ogleda ceo kvart

Svaka kapija grada priča svoju priču

Zabavno je istražiti razne kapije i ulaze koji se kriju po gradu, od kojih neki podsećaju na rimske careve, a neki na Diznijeve dvorce. Gradska kapija Dižu (Porte Dijeaux) predstavlja ulaz u grad koji su stvorili Rimljani iako je izgrađena u 18. veku, kao i gradske kapije Akvitanija (Porte d’Aquitaine) i Mone (Porte de la Monnaie). Verovatno ćete biti oduševljeni zvonikom Veliko zvono (Grosse Cloche). Veliki zvonik je sa dve kupe na vrhu i zvonom teškim 8 tona. Tokom svoje istorije bio je i gradska većnica, a u jednom periodu je bio čak i zatvor. Sa njegovog vrha se pruža fantastičan panoramski pogled na grad.



Provozajte se brodom

Bordo je luka i leži na reci Garoni koja izvire na severu Španije, i u svom toku dugačkom 600km prolazi kroz Tuluz, a nakon proticanje kroz Bordo uliva se u Atlanski okean. Krstarenje rekom je čudesan način da se upoznate sa gradom i celim područjem.



Jedite lokalne slatkiše

Francuska je rodno mesto toliko voljenih poslastica i peciva. Svetski poznate su tradicionalne palačinake (crêpes), makaroni (macarons) i krem brule (crème brûlée). Stanovnici Bordoa pak tvrde da imaju svoj savršeni mali zalogaj: kanele. Poslastica u obliku malog cilindra koji gotovo podseća na krunu ili šešir kuvara ima meko središte i čvršću karamelizovanu spoljašnost. Po celom gradu videćete kanele poređane u beskonačne redove. Tokom posete Bordou obavezno isprobajte ovaj slatkiš na nekoliko mesta jer se intenzitet vanile i ruma razlikuju od jednog do drugog poslastičara, a cena im je 1 euro.



Kanele su kolač karakterističan za Bordo i mogu se naći na svakom koraku

Gde jesti

Putovanje u Francusku uvek podrazumeva i problem da se izdvoji jedan restoran iz izobilja odličnih mesta u ponudi. Iako je ponuda kvalitetnih restorana impresivna, u Bordou je izbor znatno olakšan postojanjem modernog i atraktivnog prostora „Les Halles de Bacalan“. Na jednom mestu vam je omogućeno da probate po zalogaj različitih jela ili da probate specijalitete različitih stilova. Možete dobiti sveže ostrige i čašu hladnog belog vina, probati čuveni francuski specijalitet – guščiju paštetu (foie gras), pre nego što vam ponude tanjir sa raznim sirevima ili testeninu od tartufa.


(travelmagazine/pixabay)



#Bordo #PosetiteBordo #PressSerbia #Putovanje #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар