понедељак, 8. јануар 2024.

Upoznajte velike moći male voćke! Šta sve možete sa kivijem?

Nutricionisti ga zovu supervoće jer jača imunitet, štiti od prehlade, pomaže protiv glavobolje, a dobar je i u kozmetičke svrhe.










Bilo da jedete svež kivi ili ga konzumirate kao sastojak kolača, džema, soka, kivi će tokom hladnih dana pojačati otpornost organizma i zaštiti vas od prehlada. 

Nutricionisti ga zovu supervoće jer sadrži idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog lekovitog dejstva.

Pola kilograma kivija, bez kore, sadrži u sebi 500 mg vitamina C. Zato je efikasan u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, reguliše krvni pritisak, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.

Redovnom konzumacijom svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni.

Samo jedan kivi nakon obroka biće dovoljan da vam poboljša varenje i smanji osećaj nadutosti i neprijatnosti, naročito posle mesnih obroka, a možda niste znali da dva kivija pred spavanje pomažu da lakše utonete u san.

Zbog bogatog sadržaja vitamina i voćnih kiselina kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom. Kozmetičari ga preporučuju jer dobro reguliše lučenje masnoće i sužava proširene pore, pa tako usporava starenje.

Kivi se preporučuje i u trudnoći zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.

Evo kako sve možete da koristite kivi.


Džem od kivija


Oprati i oljuštiti 1, 5 kg kivija, iseckati ga na kocke i staviti u šerpu, pa dodati kesicu želatina pomešanog sa dve kašike vode. Kuvati na laganoj vatri jedan sat, a potom sipati 500 g šećera i ostaviti da vri još dva minuta. Vruć džem sipati u tegle, ostaviti da se ohladi, a potom zatvoriti celofanom.

Uz slana jela


U slanim jelima kivi se dobro kombinuje s belim mesom, šunkom, ribom, posebno sa lososom... Kivi sadrži enzime koji mogu poslužiti kao izuzetni "omekšivači" mesa. Natrljajte meso unutrašnjim delom kore kivija ili stavite na svaku stranu mesa po kolut kivija i ostavite da stoji oko 20 minuta.

Vitaminski koktel


Oljuštite i iseckajte po jedan kivi, pomorandžu, šargarepu, jabuku, bananu, limun ili limetu, dodajte kašiku ili dve meda i mikserom ili u blenderu sameljite voće. Po želji se može dodatiti i voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se da se pije ujutro.

Maske za kožu


U blenderu izmiksajte po jednu bananu i kivi, nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje dvadesetak minuta. Isperite mlakom vodom.

Viljuškom zgnječite jedan kivi i dodajte supenu kašiku meda i malo jogurta. Nanesite masku na lice i ostavite dvadesetak minuta, a potom isperite toplom vodom.


Kupovanje i čuvanje


Prilikom kupovine stavite plod kivija između prsta i kažiprsta pa ga lagano pritisnite. Ukoliko je kivi blago mekan, znači da je zreo i sladak. Izbegavajte plodove koji su mekani, a kora im je naborana, oštećena ili ima tamne mrlje.

S obzirom na to da kivi može dozrevati stajanjem, možete kupiti i čvrste nezrele plodove, pa ih ostaviti tri dana na sobnoj temperaturi. Zreo kivi možete čuvati u frižideru dve do tri nedelje.

pressserbia/informer



#Kivi, #SAVETI, #VOĆE #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар