уторак, 28. април 2020.

Češka otvorila granice – Česi opet mogu da putuju u inostranstvo!

Češka vlada ukinula je u petak zabranu kretanja i putovanja svojim građanima. Česi od petka (24. aprila) mogu slobodno da se kreću na teritoriji Češke, ali i van granica svoje zemlje.






 

Do popuštanja mera došlo je nakon slabljenja situacije sa korona virusom. Vest je među prvim potvrdio portal Prague Morning.

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh je izjavio kako je epidemiološka situacija u zemlji dobra, kao i da će se ovo ublažavanje mera, sprovesti pod jasno definisanim uslovima.
Test na Covid-19 ili dvonedeljni karantin

„Od danas je moguće putovati u inostranstvo, čak i na odmor. Ali kada se neko vrati, moraće da pokaže potvrdu da je negativan na Covid-19 ili da ode u dvonedeljni karantin“, rekao je Vojteh na konferenciji za novinare.

Test na Covid-19 neće smeti da bude stariji od četiri dana.

„Želimo ljudima da olakšamo povratak u Češku. Ukoliko građani donesu test koji je negativan, neće morati da idu u karantin nakon povratka u Češku „, rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

Česi koji prelaze granicu zbog posla u susednoj državi, moći će ponovo svakog dana da se vraćaju u Češku, ukoliko svakih 14 dana pokažu potvrdu da nisu pozitivni na virus korona.

Takođe, češka vlada je ukinula zabranu kretanja koja je bila na snazi od 16. marta. Česi su tada mogli samo da izlaze radi kupovine, posete lekaru i odlaska na posao. Postojala je i mogućnost šetanja psa i rekreacije. Grupna okupljanja su bila zabranjena i ograničena na maksimum po dve osobe u javnosti.

Od petka, dozvoljeno je da se grupe do 10 ljudi sastanu u javnosti.

„Pandemiju smo uspeli da stabilizujemo, ali vlada će svakako parlamentu predložiti da se vanredna situacija produži do 25. maja,“ rekao je Vojteh.

Očekuje se da se posle 25. maja otvore sve prodavnice, tržni centri, butici, saloni za negu, restorani, kafići, muzeji i galerije.

Češka je 12. marta proglasila vanredno stanje zbog korona virusa, a od tada je testirala više od 215.000 stanovnika. Među testiranim je potvrđeno 7.352 slučajeva Covid-19, dok je od korone umrlo 219 osoba.

(travelmagazine.rs/pixabay)

#Češka #Granice #OtvoreneGranice #PressSerbia #PRessSerbia

Нема коментара:

Постави коментар