уторак, 31. март 2020.

RECEPT DANA: Musaka sa tikvicama i sirom zapečena u rerni

Jednostavno se priprema i veoma je ukusna!






Ako tražite recept za jednostavan ručak, koji će biti ukusan i sutradan, isprobajte recept za musaku od tikvica.

Naš predlog je da je servirate uz brzi hleb sa sodom bikarbonom!

Sastojci:

600 grama tikvica

300 grama sira

Čaša pavlake

100 mililitara pavlake za kuvanje

Tri jaja

So, biber

Maslinovo ulje

Priprema:

Tikvice dobro operite i isecite na kolutove. Propržite ih na maslinovom ulju i dobro ocedite na ubrusu, ako je potrebno.

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U činiji izmešajte obe pavlake i tri jaja, začinite solju i biberom.

U posudi za pečenje, ređajte naizmenično tikvice, tanak sloj dobijene smese pavlake i jaja i rendani sir. Završite ostatkom sosa, narendajte preostali sir na vrh i zapecite u rerni dvadesetak minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Prijatno!

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Mondo

#MusakaSaTikvicamaISirom #PredlogaZaRučak #RECEPTDANA #PRessSerbia

DNEVNI HOROSKOP: HOROSKOP ZA 1. APRIL 2020.

Ovo je vaš dnevni horoskop za 1. april 2020. godine.






Dnevni horoskop:

OVAN

Primećujete promene u komunikaciji sa saradnicima. Moguće je da na vašem radnom mestu vlada tenzija. Ušli ste u fazu monotonije i potrebne su vam promene kako bi bili zadovoljni u ljubavi. Posavetujte se sa lekarom oko zdravlja.

BIK

Pred vama je dan u kojem ćete imati ponude koje mogu da vam budu zanimljive na polju posla. Ukoliko ste slobodni, očekuje vas faza u kojoj ćete veoma lako doći do

nove prilike za ljubavnu vezu. Problemi sa reumom.

BLIZANCI

Prilično ste zabrinuti za svoju poslovnu situaciju. Deluje vam da na svakom ćošku imate neke kočnice. Uživajte u novim dešavanjima sa voljenom osobom. Pred vama je dan u kojem ćete biti srećni u ljubavi. Zdravlje je solidno.

RAK

Moguće je da se na vašem polju posla situacija odvija sporije nego što ste očekivali i da vam to ni malo ne odgovara. Voljena osoba ne pokazuje dovoljno nežnosti u odnosu sa vama. Mogući problemi sa varenjem.

LAV

Potrudite se da budete strpljivi kada je u pitanju vaše polje posla. Potrebno je vreme da neke stvari rešite.n Promenite svoj pristup u komunikaciji sa osobom koja vam se dopada da bi je osvojili. Moguće su alergije.

DEVICA

Ukoliko se bavite privatnim poslom, očekuje vas povoljna faza za promene koje će se povoljno odraziti po vas. Moguće je da ćete imati neke komplikacije u odnosu sa osobom do koje vam je stalo. Povedite računa o zdravlju.

VAGA

Poradite više na svojoj koncentraciji kako bi na poslovnom polju izbegli stvaranje većih problema. Pred vama je mogućnost da se upoznate sa osobom koja će pokazati da ima iskrena osećanja. Moguća je migrena.

ŠKORPIJA

Nemojte da ulazite u rizike na polju posla i finansija danas. Potrudite se da sada ne ulazite u nove projekte. Osećate se nekako nemoćno da promenite okolnosti u kojima se nalazite u vašoj emotivnoj vezi. Zdravlje je dobro.

STRELAC

Moguće je da ćete danas imati komplikacije kada je u pitanju vaše poslovno polje. Vaša samoća vam ne prija i spremni ste da se okrenete novim poznanstvima. Želite promene na polju ljubavi. Mogući su problemi sa kožom.

JARAC

Ne biste trebali da imate bilo kakve probleme na polju posla danas. pred vama je sasvim pozitivna poslovna situacija. Veoma ste zaljubljeni u osobu sa kojom imate vezu. Vežbajte kod kuće i čuvajte zdravlje.

VODOLIJA

Očekuje vas jako dobra poslovna koju ćete iskoristiti da napredujete u budućnosti. Dvoumite se i niste sigurni kako da se postavite u odnosu sa voljenom osobom koja vam deluje hladno. Na polju zdravlja bez promena.

RIBE

Današnji dan vam nije preterano povoljan za polje posla. Možete da očekujete neke komplikacije. Moguće je da ćete se veoma lako upustiti u flert sa osobom do koje vam je stalo. Povećajte unos vitamina.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbi/Stil

#DnevniHoroskop #Horoskop #HoroskopZaDanas #PRessSerbia

Vremenska prognoza za 1. april

Danas ujutru slab mraz, tokom dana pretežno oblačno i hladno, sa najvišom temperaturom do pet stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.






Na severu suvo, u ostalim krajevima mestimično sa snegom.

Vise padavina ocekuje se na jugu i istoku kao i u planinskim predelima gde će doći do formiranja odnosno povećanja visine snežnog pokrivača. Tokom noći prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Vetar slab i umeren, u planinskim predelima povremeno jak, istočni i severoistočni.

Jutarnja temperatura od -3 do 0, najviša dnevna od 1 do 5 stepeni.

U Beogradu ujutru slab mraz, tokom dana pretežno oblačno i hladno, veći deo dana suvo.

Samo je u jutarnjim satima moguće provejavanje slabog snega. Vetar slab i umeren, istočni i severoistočni. Jutarnja temperatura od -2 do 0, najviša dnevna oko 4 stepena.

U narednih sedam dana biće pretežno sunčano.

Do subote jutra hladna sa slabim prizemnim mrazem a na jugu i istoku sa mrazem i na dva metra visine.

Dnevna temperatura u postepenom porastu. Do kraja sedmice u vecini mesta bice malo ispod, pocetkom naredne sedmice oko prosečnih vrednosti.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Tanjug

#PROGNOZA #PrognozaZaBeograd #PrognozaZaSrbiju #VremenskaPrognoza #PRessSerbia

OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE

Evo o čemu piše srpska štampa u izdanjima za sredu  1.april






OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE

 

 

 

Foto:printscreen

PRessSerbia

#Blic #DanasnjeNovine #DnevneNovine #Dnevnik #Kurir #NajvažnijeVesti #NaslovneStrane #Politika #Prelistavanje #SportskiŽurnal #SrpskiTelegraf #VecernjeNovosti #PRessSerbia

OPREZ!Lažna vest da se sutra uvodi 24-časovni karantin kruži internetom!

Informacija koja upravo kruži društvenim mrežama je lažna ,ukoliko zaista do toga dođe građani će biti upoznati najmanje 48 časova unapred.





Ministar policije Nebojša Stefanović reagovao je povodom informacije koja kruži društvenim mrežama da se sutra uvpdi 24-časovni policijski čas. Poručuje da je to lažna vest.






Nebojša Stefanović je reagovao nakon što se na društvenim mrežama pojavila poruka u kojoj piše da se od srede u ponoć uvodi 24-časovni karantin, kao i softver gde se SMS porukom zatraži odobrenje da se izađe, koje posle može da se pokaže policiji. "Nabavite sutra šta vam treba, čuvaj se president", piše u toj poruci.









#Covid19 #Karantin #LaznaVest #NebojsaStefanovic #PolicijskiČas #PRessSerbia

Turizam u Italiji vratiće se šezdeset godina unazad!

Stručnjaci predviđaju da će zbog epidemije virusa Covid-19 turizam i Italiji biti značajno unazađen. Projekcije su veoma loše i najavljuju povratak turističke industrije na nivo na kome je bila šezdesetih godina prošlog veka.






 

„Čak i ako dođe do brzog rešenja zdravstvene krize u Italiji, efekat pandemije na međunarodno tržište i uzdrmano poverenje putnika doprineće tome da godinu završimo sa 260 miliona poseta manje (60%) u odnosu na prethodnu godinu“, navodi se na sajtu Saveza italijanskih turoperatora, Assoturismo-a.

Ovo udruženje računa da će stvari u zemlji polako početi da se vraćaju u normalu u maju. Ali, nažalost, ne i za turizam. Prema njihovoj proceni, granice i međunarodne veze ostaće blokirane dok pandemija ne mine bar na glanim turističkim tržištima.

Assoturismo procenjuje da turizam u Italiji, direktno i indirektno, čini 13% BDP-a i više od tri miliona poslova.

Posebno su pogođene primorske destinacije. Nacionalni koordinator asocijacije G20 Beaches i gradonačelnik San Mikelea, Paskvalino Kodonjoto, zatražio je od vlade hitnu pomoć. Cilj je da se obezbedi pomoć za 30.000 kompanija u turističkom sektoru. On je podsetio na četiri najvažnija stuba od presudne važnosti za održanje primorskih rizor: sezonske radnike, turističke kompanije, primorske opštine i promotivne kampanje.

Većina kompanija se nada da će se posetioci uskoro vratiti. Ali budući da će granice okolnih zemalja možda još dugo biti zatvorene, turistička organizacija planira promocije prilagođene domaćem tržištu.

(travelmagazine/pixabay)

#Italija #KoronaVirus #PadUTurizmu #PressSerbia #Turizam #PRessSerbia

Sprečite debljanje nakon prestanka pušenja!

Mnogi pušači se plaše da će se udebljati nakon prestanka pušenja i to opravdano. Međutim, to možete sprečiti i istovremno se rešiti ove ružne nezdrave navike.






 

To ne bi trebao biti razlog da odustanete od prestanka pušenja. Debljanje nije prisutno kod svakog pušača, a i kod onih koji se udebljaju reč je o 2 do 4 kilograma više.

Za neke bivše pušače, koji su bili mršavi tih par kilograma više može biti i dobra stvar. Ali, ako želite da sa prestankom pušenja kontrolišete i kilograme par saveta vam u tome može pomoći. Ako imate snagu i volju da ostavite cigarete imaćete i za ove smernice da sprečite i debljanje u tom periodu odvikavanja.
Metabolizam i zašto se bivši pušači debljaju

Nikotin iz cigareta pojačava rad metabolizma i tako povećavate broj kalorija koje sagorite. Kada ostavite cigarete otkucaji srca se povećavaju za 10 do 20 udaraca u minuti, a rad metabolizma se vraća u normalu. To je zdrava promena, ali to znači i nekoliko kalorija više, pa debljanje počinje, ako se prepustite.
Problemi u početku

Ne plaše se bivši pušači samo kilograma, već tačnije anksioznosti, depresije i nervoze koja dolazi kada ostave cigarete. Tu nervozu i ono poznato “šta da radim sa prstima” obično umiruju grickalicama i uopšte pogrešnim izborom hrane.

Početni period, obično tih prvih 15 do 20 dana, su, to zna svaki bivši pušač, najgori. Zaista je potrebna jaka volja. Sve to može biti vrlo stresno.

Kada ubijete tu želju za duvanom, razbićete i naviku i ostalo je u kontroli i ishrani. Ovisnost o nikotinu obično razbijete već u prva 4 dana, ali potrebne su sedmice da izbacite na hiljade onih štetnih hemikalija koje crpe vaše telo.

Strah i anksioznost, nervoza mogu trajati satima, pa i danima i ako ne pronađu novu ovisnost pušači se obično vrate cigaretama.
Hrana

Perite zube nekoliko puta na dan – tako ćete zavarati usta. A i kada su vam usta sveža i čista imaćete i manju želju da zapalite.Ne žudite vi samo za nikotinom, nedostaje vam i da nešto držite u rukama, da zapalite cigaretu, da osetite dim. Zato se mnogi okreću i pogrešnoj hrani. Ako već u hrani tražite alternativu “za igru prstima” birajte zdrave gricaklice i one bez šećera – komadiće voća i povrća, lizalice bez šećera, …

Ne idite na dijetu u isto vreme kada i prestajete sa pušenjem. To obično vodi ka neuspehu.
Suplementi i biljke

Važno je da kontrolišete tu nervozu i anksioznost. To možete učiniti pravilnim odabirom hrane. Razmislite o biljkama za smirenje i koje se bore protiv depresije poput valerijane i lavande.

Možete probati i sa biljkom zvanom mucuna (baršunasti grah) – uzima se kao dodatak ishrani, koriste se mlevena zrna. Prirodno i sigurno blago povećava nivo dopamina, pa se bivši pušači osećaju lakše i srećnije. (Možete je i kod nas naći u prodaji).

Uzimajte u periodu odvikavanja i multivitamine i minerale. Vitamin B je dobar za balans centralnog nervnog sistema, ali treba da bude organskog porekla i poželjno da se uzima sa niacinom. (Posavetujte se sa nutricionistom šta biste mogli konzumirati). Probajte i sa malo tamne kvalitetne čokolade. Dobra je protiv depresije.

Važno je da se zdravo hranite, da jedete što više domaće hrane i povrća, a pojačajte i unos belog luka i koristite ulje origana.

(lifepressmagazine/pixabay)

#PressSerbia #PRESTANAKPUŠENJA #SprečiteDebljanje #PRessSerbia

Da li je crni hleb zaista bolji od belog?

Kad je reč o zdravim namirnicama, pravila se stalno menjaju. Prvo je neprijatelj bila mast, a posle nje šećer. "Jedite više proteina" se pretvorilo u "jedite manje mesa". Ali kao da se oduvek slažemo da je crni hleb bolji od belog. Bilo kako bilo, i to se može ispostaviti kao mit, tvrdi Ali Rozen.








 

U svojoj knjizi pod nazivom Modernist Bread, Nejtan Mirvold iznosi smelu tvrdnju da pšenični hleb nije ništa bolji po zdravlje od belog hleba.

Mirvold, bivši tehnološki direktor kompanije Microsoft, proveo je proteklih 15 godina u razvijanju polja kulinarstva kroz naučni pristup. Njegov tim naučnika i kuvara koji rade u sklopu Modernističke kuhinje je poznat po tome što ume da testira i po 100 verzija jednog recepta ili iseče rernu na pola ako će to pomoći da se nešto dokaže.

Njihova prva knjiga pod naslovom Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking, osvojila je Nagradu Džejms Bird za najbolji kuvar u 2012. godini zahvaljujući sve popularnijem naučno zasnovanom pristupu kuvanju. Zato kad Mirvold nešto tvrdi, tu sigurno ima nečega.

Ova tvrdnja je, međutim, u potpunoj suprotnosti sa uvreženim mišljenjem.

"Kad biste napravili spisak onoga što svi znaju da je tačno o ishrani, jedna od stavki bi bila da je hleb od pšenice sa celim zrnom i hranljiviji i bolji po zdravlje", kaže Mirvold. "A, nažalost, nema dokaza ni za jedno ni za drugo, dok neki dokazi upućuju na suprotno."

Na osnovu proučavanja studija urađenih u prethodnih 50 godina, tim Modernističke kuhinje je ustanovio da sve vrste hleba imaju otprilike isti uticaj na naš organizam. Sve počinje sa razlikom između belog i hleba od pšenice sa celim zrnom.

Svako zrno pšenice se sastoji od spoljašnjeg (omotač) i unutrašnjeg (veliki endosperm i mnogo manja klica) dela.

Belo brašno se dobija razdvajanjem omotača i klice od endosperma mlevenjem u mlinu i prosejavanjem kroz sito, pri čemu se zadržava samo endosperm. Kod hleba od pšenice sa celim zrnom su ova dva dela takođe razdvojena, ali se u završnom proizvodu opet sjedinjuju. Dodatak omotača daje pšeničnom hlebu tamniju boju.

Dugo se mislilo da je omotač onaj zdrav deo hleba jer sadrži više vlakana i vitamina. Međutim, to je teorija koja nikada nije dobila potvrdu u nekoj kontrolisanoj studiji.

"Ako pogledate svaku hranljivu materiju zasebno", objašnjava Mirvold, "ima par stvari u kojima je pšenični hleb malo bolji", uključujući vitamine kao što su mangan, fosfor i selenijum, "ali oni generalno nisu bitni u smislu da ljudi ne pate od njihovog nedostatka."

Ako je Mirvold u pravu, kako je moguće da smo svi mi ostali toliko pogrešili?

Ideja da je pšenični hleb bolji od belog je potekla od jednog lekara, Denisa Parsonsa Burkita, čija je knjiga pod nazivom Don’t Forget Fibre in Your Diet iz 1979. godine postala međunarodni bestseler.

Knjiga se zasniva na ideji da vlakna – koja potiču iz omotača u pšeničnom hlebu – sprečavaju određene vrste raka. Do kraja naredne decenije, zdravstveni radnici su listom preporučivali žitarice sa celim zrnom ne samo zbog prevencije raka, već i zbog opštih blagodeti po zdravlje.

Međutim, najveći deo istraživanja dr Burkita je zasnovano na njegovom misionarskom radu u Africi, a kasnije studije (uključujući revolucionarnu Studiju o zdravlju medicinskih sestara koja je pratila preko 88.000 žena u periodu od 16 godina) dokazale su da to nije tačno.

Što se tiče drugih prednosti po zdravlje, analiza fecesa i testovi krvi pokazuju da naš organizam ne apsorbuje mnoge od vitamina i minerala koji se nalaze u sirovoj žitarici.

"Varenjem se pšenica sa celim zrnom ne razlaže na isti način kao hemijskom analizom", kaže Mirvold. Zato mnogo hranljivih materija iz omotača koje su korisne čovek u stvari ne apsorbuje, kao što su vitamini poput cinka, gvožđa i kalcijuma.

A jedinjenje u omotaču pod nazivom fitati može zapravo da veže neke od potencijalno korisnih minerala i tako blokira apsorpciju. Ovo se naziva anitnutritivni efekat a samo ime govori koliko je štetno. Mnogi biraju žitarice sa celim zrnom zato što se duže vare i ne dovode do skoka šećera u krvi kao rafinisani ugljeni hidrati.

Dijetetičarka Vitni Ingliš objašnjava da vlakna "dovode do toga da se skrob sporije razlaže u crevima u odnosu na prost šećer. Zato se sporije apsorbuje i dospeva u krvotok, čime se sprečava nagli skok šećera u krvi i uspostavlja ravnomerniji protok glukoze kroz organizam".

Ipak, Mirvold ističe da čak i hleb od žitarica sa celim zrnom sadrži samo 11 odsto omotača i zato smatra da je uticaj na glukozu u krvi minimalan.

Bez obzira na sve, važno je znati da nije svaki hleb isti – vekne sa dodatim zaslađivačima kao što su med i kukuruzni sirup će svakako dovesti do skoka šećera u krvi, a mnoge robne marke koje se mogu naći u prodavnicama sadrže konzervanse i druge aditive. Bilo da jedete beli ili pšenični hleb, jedini sastojci hleba treba da budu reči koje prepoznajete.

(ddl.rs/pixabay)



#BeliHleb #CrniHleb #PressSerbia #ZdravijiHleb #PRessSerbia

Narodni poslanik Dragomir J. Karić predlaže

Zadržati rad od kuće i nakon korone, ima mnogo prednosti!






Narodni poslanik Dragomir J. Karić sagledavajući situaciju sa korona virusom ističe da možemo izvući ne samo brojne pouke, već i praktične primere koje bismo mogli uspešno primenjivati i nakon što se završi ova priča sa pošasti koja se nadvila nad celim svetom.

- Oštre mere koje je krizni štab na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem morao da uvede kako bi se za početak usporilo širenje korona virusa, koliko god da su nam teško pale od njih imamo mnogostruko koristi. Ne samo što ćemo se lakše i brže izboriti sa zaraznom bolešću i što će broj žrtava biti sveden na minimum, već nam dokazuju da primenom određenih rešenja i u budućnosti možemo dosta učiniti za celokupno čovečanstvo i za očuvanje ćelije svakog društva, a to je porodica, kao i planete! - naglašava Karić.

On izvodi i kratku analizu.

- Ovih dana smo svedoci da zaista mnogo poslova zahvaljujući naprednim digitalnim tehnologijama može da se obavlja od kuće. Ukoliko bi se sa takvom praksom nastavilo i nakon što prođe opasnost od korona virusa, to bi bila olakšica za veliki broj kompanija i ljudi koji rade u njima jer ne bi više, recimo, morali da iznajmljuju skupe poslovne prostore. Zatim, bilo bi dodatno smanjeno aerozagađenje, posebno u velikim gradovima, pošto bi bilo manje automobila na ulicama jer bi ljudi radili od kuće i ne bi se prevozili do posla. I gradski prevoz bi bio rasterećeniji, mogao bi bez problema da funkcioniše sa manje vozila a da ne bude gužve. Znate i koliko se vremena izgubi putujući, posebno kada je saobraćajni špic, a nemali je broj onih koji koriste i po dva prevoza. Sve bi to dovelo i do manje potrošnje uvoznih energenata koji poprilično opterećuju budžet.

Karić podseća da su nadležni uprkos činjenici da je ovih dana u Beogradu vazduh bio "jako zagađen" konstatovali da je opalo zagađenje česticama koje su tipične pre svega za dizel vozila.

- To jasno ukazuje na smanjenje saobraćajnih gužvi. A lošem kvalitetu vazduha ne samo u Beogradu, nego i delovima Niša, Pančeva, Obrenovca, Novog Sada i Novog Pazara, kako sam su izjavili nadležni u medijima, doprinelo je intenzivno grejanje tokom snežnih dana. A i na deponiji u Vinči je bio manji požar.

Dragomir J. Karić kaže da može da se napiše ceo elaborat mogućih prednosti rada od kuće.

-Takav princip poslovanja bi imao velike benifite i za očuvanje porodice, temelja svakog društva, koja je veoma ugrožena u današnje vreme. Njegovom primenom mnoge porodice bi provodile više vremena zajedno. Pošto se kao društvo zalažemo i za ravnopravnost polova, muškarcima bi se pružila prilika da odmene žene u mnogim kućnim poslovima. Za to bi mogli da koriste i ono vreme koje inače provode u putu do posla i nazad, a ono, kao što rekoh, može baš da potraje.

#Analiza #DragomirKarić #NarodniPoslanik #Prednosti #RadOdKuće #PRessSerbia

Pet saveta kako da ojačate imuni sistem i psihu tokom samoizolacije

Niko ne zna koliko će ovo da potraje. Utoliko su važnije stvari koje i dalje sami možemo da preduzmemo kako bismo ostali zdravi, ojačali imuni sistem i poštedeli psihu.






Zdrava ishrana

Dokazano je da zdrava ishrana smanjuje rizik od od hroničnih bolesti poput problema sa cirkulatornim sistemom, dijabetesa ili gojaznosti. Takođe, uz zdravu ishranu smanjuje se rizik od depresije i anksioznosti.

Energija se najravnomernije oslobađa iz složenih ugljenih hidrata kakvi se nalaze u voću, povrću i integralnim žitaricama. Vitamini su važni, posebno vitamin B koji pospešuje lučenje „hormona sreće“ serotonina i dopamina, a nalazi se recimo u brokoliju, spanaću, ali i bananama, jajima, pilećem mesu, ribi, cvekli.

Stanje našeg crevnog trakta takođe ima velikog uticaja na raspoloženje, zato je važno unostiti namirnice sa probiotičkim dejstvom kakve su jogurt, kefir, kiseli kupus.

Svetska zdravstvena organizacija podseća – ali to važi i bez pandemije – da bi trebalo ostaviti alkohol, cigarete i sve ostale droge.

Dobar san

Dok spavamo, telo vredno radi: ćelije se obnavljaju, otrovi uklanjaju, pamćenje se učvršćuje. Kako su pokazala istraživanja, manjak sna utiče ne samo na fizičko stanje, već i na psihičko te može da umanji emocionalnu inteligenciju. Manjak sna nas čini podložnijim hroničnim bolestima.

Većini ljudi je dovoljno šest do devet sati sna, no važno je da se spava u određenom ritmu. Odlazak u krevet i buđenje uvek u slično vreme pomažu da se očuva osećaj normalnosti.

Ako ovih dana imate probleme da zaspite, probajte da satima pred spavanje ne pratite vesti i, uopšte, da izbegavate monitore svih vrsta za koje je dokazano da loše utiču na san. Probajte sa knjigom umesto toga.

Kretanje

Kretanje ispunjava telo ''hormonima sreće''. To omogućava bolje spavanje, smanjuje stres i strahovanja, jača pamćenje i moć opažanja. Kretanje i sport, pa makar i kod kuće – najmanje trideset minuta dnevno. Treneri fiskulture kažu da nije bitno kako ćete podeliti tih minimalnih pola sata – možda po deset minuta ujutru, u podne i uveče?

Kad god možete, idite na svež vazduh. Neka istraživanja pokazuju da već dva sata nedeljno u prirodi imaju pozitivan uticaj na fizičko i psihičko zdravlje.

Ostati u kontaktu

Prijatelji su sada važniji nego ikad. Društvene veze su dokazano dobre za zdravlje. Pošto izlasci i sedeljke sada nisu mogući, skoro sve se odvija posredstvom interneta. Ali bolje i tako nego nikako.

Isključiti se

Izolacija je možda prilika da se zaboravi na svet i spoljne vesti. Razmislite, šta već dugo želite da uradite, ali nikako ne stižete? Nešto u bašti, da isprobate novi recept, da naučite da heklate, pročitate neku knjigu koja vas već dugo optuženički gleda sa police? Sada je idelano vreme za to.

Izvor: PressSerbia/DW

#IMUNITET #Izolacija #Zdravlje #PRessSerbia

"NEŠTO TI SE VIDI" Teodora pozirala u minijaturnom šortsu, dok su grudi jedva izdržale da ne ispadnu

Pevačica Teodora Džehverović sve više intrigira svoje pratioce.









 










Погледајте ову објаву у апликацији Instagram























 

Објава коју дели ᏆᎬᎾᎠᎾᏒᎪ (@teodoradzehverovic) дана






Ona je ovog puta na svom Instagram profilu objavila provokativnu fotografiju, koja je izazvala lavinu komentara.

Niko nije mogao da ostane imun na njen izgled. S obzirom na to da je Teodora odlučila da pokaže svoje silikonske grudi, nema sumnje da je svima to prvo zapalo za oko.

Preplanuo ten i beli gornji deo oplemenili su njen izgled. Pored sve toga, ona je odlučila da uvije kosu i podigne je u rep.

"Nešto ti se vidi", "Prava si mačka", "Kako dobro izgledaš", samo su neki od komentara muškaraca koji su bili opčinjeni njenim izgledom, ali i žena kojima se sviđa Teodorina atraktivnost.

Izvor: PressSerbia

#Instagram #Pevacica #Poziranje #TeodoraDžehverović #PRessSerbia

Bosanac razvukao harmoniku i poručio: Svima će nam biti lakše i bolje...! (VIDEO)


Dok provodi vreme u samoizolaciji u svom domu na Bežanijskoj kosi, Dragan Stojković Bosanac komunicira sa svojim fanovima preko društvenih mreža. Odlučio je svima da ulepša dan pa je uzeo harmoniku i da nešto odsvira, a snimak je podelio na svom Instagramu.






"Ispričali smo se, dopisivali smo se, a mislim da će biti lakše da ja vama malo zasviram bolje ćete spavati... A i sutra će, daće Bog svima nama biti bolje", rekao je Bosanac.



 










Погледајте ову објаву у апликацији Instagram























 

Објава коју дели Dragan Stojkovic Bosanac (@d.s.bosanac_official) дана






"Kućna varijanta", napisao je uz ovaj snimak, a u komentarima se između ostalih javio i Željko Samardžić koji je napisao "Bravo umjetniče".

Oni koji prate popularnog kompozitora i muzičkog producenta primetili su da tokom pandemije korona virusa kad je toplo izlazi samo na terasu, a nedavno je pravio roštilj za svoje ukućane.



 










Погледајте ову објаву у апликацији Instagram























 

Објава коју дели Dragan Stojkovic Bosanac (@d.s.bosanac_official) дана






S obzirom da je uvek su svom domu, nedavno ga je Viki Miljković obradovala i odnela mu spremljen ručak.

Izvor: PressSerbia



#Bosanac #DraganStojkovic #Harmonika #Izolacija #Pesma #PRessSerbia

"NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO" Vesna Zmijanac napustila Beograd i ne planira da se vrati

Pevačica Vesna Zmijanac, od proglašenja vanrednog stanja nalazi se na Bukulji na svom imanju gde uživa u prirodi.






Ona kaže da ne planira u skorije vreme da se vraća u Beograd i da će joj se za koji dan ponovo pridružiti ćerka Nikolija i unuka Rea, koje su otišle do stana kako bi se videle i provele neko vreme s njenim zetom Reljom Popovićem.

- Ovde ću biti. Šta ću u Beogradu? Ovde je stvarno lepo, privilegija je biti na selu, van grada, van stana - rekla je Vesna, pa dodala da će joj se za koji dan ponovo pridružiti ćerka Nikolija i unuka Rea, koje su otišle do stana kako bi se videle i provele neko vreme s njenim zetom Reljom Popovićem.

- Nikolija i Rea su bile sa mnom sedam dana, pa su otišle da malo budu s Reljom i opet se vraćaju ovde. Ja nemam nameru da se vraćam u Beograd sve dok ovo traje, meni je ovde normalno stanje - istakla je za Kurir.

Pevačica je u januaru istakla da je „vrlo opasno stanje, da smo previše okupirani obavezama“, da bi trebalo da se desi neka opomena ljudima, te je svoju izjavu i prokomentarisala.

- Kao da sam predvidela sve ovo. Dvadeset godina govorim da bi svako trebalo da ima makar kućicu van Beograda, radi sigurnosti. Odavno mi deluje da je svet na ivici kolapsa. To je neki moj osećaj, da nešto ne štima - rekla je i dodala da je ova situacija ne plaši, pa otkrila kako se ponašaju njene komšije na Bukulji.

- Oni rade uobičajeno. Tokom dana vreme provode na svojim njivama, u baštama. Oni rade normalno, kao da se ništa ne dešava, nemaju nijedan problem. Ovde ljudi samo prate situaciju preko televizije i komentarišu „šta se to tamo dešava“. Znam neke od njih koji nisu mesecima išli u Aranđelovac, a to je šest kilometara od nas. Neki Beograd nikad nisu videli u životu i sve im je potaman - istakla je pa dodala da kada se sve ovo više ništa neće biti isto.

- Neće više ništa biti isto. Znate li vi šta znači kad planeta stane na jedan dan, kad se u državi samo jedan dan ne radi ništa? Zamislite Italiju, koja već 20 dana stoji, ništa ne radi, umrla zemlja, ili Španiju. Posle ovoga nemojte očekivati da će ikad više biti kao do pre mesec dana.

Vesna ističe da su u Srbiji na vreme preduzete sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja opasnog virusa.

- Apsolutno jesmo. Imali smo priliku da vidimo kako drugi rade i da to ne valja, pa smo na vreme reagovali. Ne zaboravite i to da smo mi država koja nije bila toliko bogata, bili smo prinuđeni da jedemo sa sela. Bogate zemlje se bogato i hrane, a to ne znači da ti ljudi imaju i dobar imunitet. Naprotiv. Zamislite da smo mi „hamburger deca“ kao Amerikanci, šta bi bilo? Ipak naš narod većinom ima dobar imunitet, jer sve što ste siromašniji, vi ste i zdraviji. Mi ćemo se sigurno izvući da ne poumiremo, a šta posle toga? Nadam se da neće biti nešto ozbiljno - dodala je pevačica koja je istakla da joj je veoma žao što se u Zagrebu dodgodio zemljotres.

- Jako mi je žao zbog toga. Ljudi ne smeju zbog epidemije da izađu iz kuće, a onda ih još i to snađe. Imam dosta prijatelja tamo i baš sam to veoma emotivno podnela.

Zmijančeva je i istakla da je imala sve zakazane nastupe do oktobra, ali da je sve otkazano.

- Strašno, sve će to biti istumbano. Sad je trebalo da idem u Podgoricu, pa u Minhen. Imala sam dva prodata koncerta u Sava centru, trebalo je i treći da radimo. Zasad je to pomereno za 18. i 19. maj, ali kako stvari stoje, ni tada nećemo moći. Tek možda u oktobru - ispričala i otkrila kako njena ćerka Nikolija sve ovo podnosi.

- Mislim da je tek sad počela da shvata ozbiljnost situacije. Šta god sam joj ja ranije govorila, ona mi kaže: „Ti si ekstremna, uvek nešto predviđaš“, a ja joj kažem: „Ja sam samo oprezna i mudra i moram da mislim, kad već ti ne misliš“ (smeh). Sva mi je slatka onako zbunjena, ne zna šta se dešava.

Pevačica ističe i da njena unuka obožava da dolazi u Bukulju.

- Da, non-stop je bila napolju i igrala se. Kučići, mačići, tutnjala je samo tako. Ovde joj je raj, ne skrašava se od jutra do večeri. Zato se i vraćaju ovde, otišli su samo nakratko.

#Korona #Pevacica #Selo #VesnaZmijanac #PRessSerbia

"TUĐI LJUBAVNIK, LAŽI I 9.000 EVRA" Kija Kockar pobesnela, javno OPLELA i ispričala šta joj već danima rade

Poznato je da Kija Kockar bez dlake na jeziku iznosi svoje mišljenje u javnosti, pa tako ne preza da odgovori onima za koje misli da pokušavaju da joj stanu na put.






Ovog puta, Kija je uputila prozivku i oštre reči osobi koja, kako kaže, između ostalog ostavlja komentare sa lažnih profila na njenom profilu na Instagramu.

- Tuđi ljubavnik, tuđi otac, laži, iznude i 9.000 evra da se otkači od mene i naručenih tekstova da je fatalan, i pisanje komentara sa lažnih profila na moj profil. Idi prijavi sebe psihopato - napisala je Kija.

Ona za sada nije želela da otkrije o kome se tačno radi, ali je iz napisanog jasno da je reč o osobi muškog pola.

Izvor: PressSerbia

#Instagram #KijaKockar #Pevacica #PRessSerbia

MERE ZAŠTITE NA SNAZI Vendi iznela vanredno saopštenje produkcije "Parova" o pandemiji koronavirusa!

Vila "Parova" je sigurno mesto za svoje stanare!





Srbija je ušla u 26. dan od početka epidemije koronavirusa, tačnije od prvog zabeleženog slučaja. U našoj zemlji je do sada, prema jučerašnjim podacima, registrovano ukupno 785 zaraženih osoba.


Sa druge strane oni nemaju zbog čega da brinu jer su u zabavno-humorističkom programu "Parovi" takmičari maksimalno zaštićeni.

- Učesnici poznatog zabavno-humorističkog programa su maksimalno bezbedni. U luksuzan kompleks isključivo ulaze pripadnici obezbeđenja sa maskama i rukavicama. Voditelji program vode iz studia, ali su povezani sa učesnicima koji ih gledaju putem plazme. Učesnike produkcija redovno opominje da peru ruke i da se dezinfikuju, a takmičari slušaju, i pridržavaju se svih pravila... Nema sumnje da su učesnici Parova zaštićeni - rekla je Vesna Vukelić Vendi, pa dodala:

- Upućena sam u to da konstantno raste broj prijava za ovaj rijaliti, i da građani spas traže upravo u "Parovima", što je sasvim razumljivo budući da su stanovnici ovog šou programa namireni, i zaštićeni od svega - zaključuje voditeljka.

Izvor: PressSerbia

#Parovi #Rijaliti #VENDI #VIRUS #Zastita #PRessSerbia

Najsramotnija stvar u sobi Anastasije Ražnatović: Cecina kćerka se oglasila iz izolacije!

Iskreno odgovarala na škakljiva pitanja!





Pevačica Anastasija Ražnatović, ćerka Svetlana Cece Ražnatović, vanrednu situaciju u Srbiji zbog epidemije koronavirusa provodi kod kuće, pridržavajući se svih mera.


Anastasija, koja je inače veoma aktivna na društvenim mrežama, podelila je storije sa svojim pratiocima na kojima je odgovarala iskreno na veoma škakljiva pitanja.

Koliko ljudi ti se nalazi na listi bliskih prijatelja, bilo je prvo pitanje.

- Pet ili šest. Mada nikada ništa ne postavljam u "close friends".

Šta ljudi misle da je istina o tebi a nije?

- Da sam hladna, da gledam ljude sa visine, da se pravim da sam nedostižna.

Koja je najsramotnija stvar u tvojoj sobi?

- Nemam najsramotniju stvar. Trudim se da bude čista, pogotovo u ovim danima kada se nema šta raditi pa čistim konstantno iz dosade.

Koja je tvoja najružnija navika?

- Mrzim da ustanem vodu sebi da sipam, pored kašnjenja, ali tu se popravljam.

Koja je od tvojih pratilaca po tebi najlepši?

- Možda je kliše, svaka je lepa na svoj način i crnih i plavih prosto su drugačije i lepe na svoj način.

Izvor: PressSerbia

#AnastasijaRaznatovic #Instagram #Pevacica #Pitanja #Stori #PRessSerbia

DIS donirao robu u vrednosti od 5 miliona dinara privremenoj bolnici na Sajmu

Kompanija DIS danas je donirala robu u vrednosti od 5 miliona dinara privremenoj bolnici na Sajmu pružajući dodatnu podršku naporima Vlade Republike Srbije i našem zdravstvenom sistemu u suzbijanju epidemije korona virusa.






Zahvaljujući ovoj današnjoj donaciji najvećeg domaćeg trgovinskog lanca, koji u Srbiji posluje gotovo 30 godina, privremena bolnica na Sajmu biće u mogućnosti da na još kvalitetniji način zbrinjava svoje pacijente u narednom periodu.

Navedenom donacijom, kompanija DIS želi da u ovim teškim okolnostima, sa kojima se suočava čitava država, pomogne i pruži podršku zdravstvenim institucijama, medicinskom osoblju i pacijentima koji će raditi i boraviti u improvizovanoj bolnici na Beogradskom sajmu.

Iz kompanije navode da su podrška i pomoć svih onih koji su u mogućnosti da je pruže od ključne važnosti u ovim trenucima i da pozivaju i druge društveno odgovorne kompanije na isti gest, u skladu sa mogućnostima. Veliki izazovi sa kojima se sada suočava naše društvo mogu se savladati jedino uz solidarnost, humanost, zajedništvo celokupnog sistema i odgovorno ponašanje svakog pojedinca.

DIS u potpunosti poštuje najviše mere predostrožnosti i bezbednosti koje je propisala Vlada Republike Srbije nakon uvođenja vanrednog stanja i istovremeno svakodnevno apeluje na svoje potrošače da se pridržavaju istih.

Svi zaposleni u kompaniji DIS, od ljudi koji rade u marketima, magacinima, transportu i na terenu, do zaposlenih u kancelarijama, pružaju svoj maksimum u novonastalim okolnostima, poštujući sve mere predostrožnosti i dajući sve od sebe kako bi kompanija funkcionisala neometano i kako bi bila na raspolaganju svom narodu u ovim kriznim momentima.

 

 

Foto:promo

PRessSerbia

#Dis #Donacija #IvanŠuleić #KompanijaDis #PRessSerbia

Rada Đurić odlazi sa RTS-a


Dugogodišnja novinarka i jedno od najprepoznatljivijih TV lica RTS-a Rada Đurić pridružuje se timu novinara televizije Nova S







U početku, Radu ćemo imati priliku da gledamo u popodnevnom programu "Među nama" dok je Nataša Miljković pristala da pomogne kolegama sa informativnog kanala N1.

"Hvala mojim dragim kolegama sa RTS-a a pre svega gledaocima koji veruju u mene svih ovih godina. Trudiću se da na Novoj ostanem stara, zato što verujem, možda kao nikad do sada, da je tako malo važno gde smo ako ne znamo ko smo. Jer, ako ne zaboravimo ko smo, onda smo uvek tamo gde i treba da budemo. Ostanimo pametni, pristojni i kod kuće. Vidimo se uskoro", poručuje Rada koja će se, zbog poštovanja mera propisane samoizolacije po dolasku iz inostranstva, u naredne dve nedelje uključivati preko video linka.

"Uvek je zadovoljstvo objaviti kada se našem timu pridružuju novi, kvalitetni ljudi, novinari koji su godinama gradili svoju karijeru i ime i koji sada vide da je Nova pravo mesto za njih. Rada je izuzetan novinar, ima neverovatnu harizmu, ljudi je vole zbog njene spontanosti i energičnosti. Drago nam je što će svojim znanjem i iskustvom doprineti u proizvodnji još kvalitetnijeg programa kojim ćemo u ovim zahtevnim vremenima odgovoriti na potrebe gledalaca i opravdati poverenje koje nam ukazuju", kaže izvršna direktorka kompanije United Media Aleksandra Subotić.

Rada Đurić je više od dve decenije bila zaštitno lice emisije “Beogradska hronika” na RTS-u.

Izvor: PressSerbia/N1

#BeogradskaHronika #NovaS #RadaĐurić #Rts #Vodi #Voditeljka #PRessSerbia

Spasite zagoreli tiganj uz pomoć kuhinjske soli!

Trikovi za čišćenje raznih stvari uvek su dobro došli, posebno ako su nam svi sajstojci pri ruci. Evo kako da spasite zagoreli tiganj uz pomoć kuhinjske soli.






 

Kuhinjska so
Ovaj je trik vrlo jednostavan, a glavni je sastojak svima pri ruci: obična kuhinjska so. Sve što treba uraditi je prekriti dno tiganja debelim slojem soli, staviti je zatim u rernu i zagrejati dok nije lijepo topla (temperatura ne sme biti jako visoka, posebno ako tiganj ima plastične ručke koje bi se mogle rastopiti). Ostavite tiganj tako na toplom 20-30 minuta pa izvadite, a kad se malo ohladi isperite vodom i osušite. Videćete da će se nakon ovog postupka hrana mnogo teže lepiti za dno tiganja. Drugim rečima, opet ćete peći palačinke bez uzrujavanja.

Pranje tiganja
Kako biste sprečili da se neprijanjajući sloj na dnu tiganja ne ošteti odnosno istroši i prestane funkcionisati, prvi je korak da tiganj ne peremo deterdžentom za posuđe. Deterdžent će s vremenom, malo pomalo, skidati ovaj osetljivi sloj zbog kojeg baš obožavamo taj jedan tiganj za koji smo sigurni da se ništa neće zalepiti i na kraju će postati još jedan komad suđa koji više ne koristimo. Kako je onda oprati da se zaštiti neprijanjajući sloj? Samo vrućom vodom i kuhinjskom četkicom (ne oštrom žicom) nakon čega tiganj samo obrišite papirnim ubrusom. Na taj način ćete ukloniti masnoću, a osetljivi sloj će ostati netaknut!

Zagreo tiganj – opet so!
Dogodi se i najboljima. Stavili ste tiganj na malo prejaku vatru ili vas je nešto odvuklo pažnju i eto vraga! Miris zagorele hrane širi se kućom. Čak i ako se hrana više ne da spasiti nema razloga da ne spasite tiganj. Ovim laganim trikom lako ćete ukloniti sve zagorele komade hrane s dna tiganja. Opet će vam trebati so. Obilno pospite solju dno tiganja pa dodajte malo vode da dno bude pokriveno. Stavite tiganj na ringlu pa voda neka lagano kipi 15 minuta – zagoreli komadi će se odlepiti i lako ćete ukloniti i njih i masnoću.

So je u nuždi i vatrogasac
Osim što može zaštititi neprijanjajući sloj na tiganju i pomoći kad nam se hrana zapeče za dno, so je uvek dobro imati pri ruci dok kuvamo, ne samo kao začin. Na primer, može se dogoditi da se ulje u tiganju doslovno zapali. Kod ovakvog požara voda nije rešenje, ne sme se vodom zaliti goruće ulje. Bolje je rešenje poklopiti tiganj poklopcem, no ako ga nemate ili nije odgovarajuće veličine, spasiće vas so. Sipajte so na vatru sve dok je ne ugasite, a to će se dogoditi vrlo brzo!

(stvarukusa/pixabay)

#ČIŠĆENJE #PressSerbia #SO #SpasiteZagoreliTiganj #Tiganj #PRessSerbia

HARI I MEGAN UPUTILI POSLEDNJU INSTAGRAM PORUKU I OPROSTILI SE OD PRATILACA

Par se sa svojim sinom prvo preselio u Kanadu, a od prošle nedelje su u Kaliforniji, gde Megan, bivša glumica, ima više rezidencija i gde živi njena majka Doria.







U ovom trenutku kada je svet izuzetno osetljiv najvažnije je zdravlje i dobrobit svakog na svetu i nalaženje rešenja za brojne probleme izazvane pandemijom, napisali su oni u poruci objavljenoj danas.

- Više nas nećete videti ovde, ali posao se nastavlja - napisao je par koji želi da nađe načine kako bolje da doprinese u suočavanju sa previranjima koja dolaze.

Naveli su da će vrlo brzo ponovo da stupe u kontakt sa svojim pratiocima sa drugog naloga, ne navodeći detalje.

Oni su izazvali buru kada su u januaru izrazili želju da se povuku kao viši članovi kraljevske porodice.

Prema dogovoru sa kraljicom Elizabetom Drugom oni od 31. marta više ne mogu da koriste titulu kraljevskih visočanstava, ni zvanično da predstavljaju kraljicu. Oni će za to moći da zarađuju sami za život i biće daleko od medija.

[embed]https://www.instagram.com/p/B-XTsETJsU0/?utm_source=ig_embed[/embed]

Hari i Megan 31. marta odriču se naloga "Saseksrojal" na Instagramu.

Par se sa svojim sinom prvo preselio u Kanadu, a od prošle nedelje su u Kaliforniji, gde Megan, bivša glumica, ima više rezidencija i gde živi njena majka Doria.

Foto: Printscreen

Izvor: PRessSerbia/Mediji



#Instagram #KraljevskaTitula #MeganMarkl #Pratioci #PrincHari #SaseksRojal #PRessSerbia

Evo šta znači kada ste "HELIKOPTER" roditelj


Ukoliko kontrolišete svaki korak svog deteta, umesto njega rešavate domaće zadatke, zovete njegove drugove da pitate šta treba da nauči, raspravljate se sa njegovim vršnjacima jer se nisu ponašali prema njemu kako vi očekujete, dobrodošli u krug "helikopter" roditelja.









To znači da preterujete. Da ste umešani i tamo gde bi trebalo i gde ne bi smelo. Da ne puštate dete da diše. Rušite mu samopouzdanje. Činite ga "kilavim", nesposobnim za život.

Iako ovaj termin stiže iz američke psihologije, on je upotrebljiv u svim zemljama. A istraživanja pokazuju da je u sve većoj upotrebi, jer roditelji danas idu iz krajnosti u krajnost - ili se ne posvećuju mnogo deci ili u tome preteruju.

- Naravno da je potrebno i važno da budu uključeni u vaspitanje mališana, ali mora da se napravi zdrav model, koji znači da se dete ne guši i da se nad njim ne stoji 24 časa dnevno, ne puštajući ga da misli svojom glavom i stiče svoja iskustva - upozorava Nikolas Birn, dečji psiholog.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Prva.rs



#Deca #Odrastanje #Roditeljstvo #Vaspitanje #PRessSerbia

Prednosti kućnih KOZMETIČKIH TRETMANA

Iskoristite ovaj period na pametan način.






Napravite masku




U bilo kojoj situaciji napravite masku, jer ona definitivno ne može biti suvišna. Hidriranost, čišćenje, negovanje ili podmlađivanje: sve zavisi od situacije i ciljeva koje želite da postignete. Možete potrošiti čitav spektar maski ako sanjate o nežnom efektu koji podseća na salonski efekat. Srećom, sada mnogi profesionalni proizvođači kozmetike proizvode pristojne preparate za kućnu upotrebu sa kiselinama, prirodnim ekstraktima i vitaminima za kožu!


Piling kože


Piling za kućnu upotrebu koristi se na principu iste maske, pa ćemo ga smatrati naprednom verzijom ovog beauty postupka. AHA i BHA kiseline pomažu u smanjenju pora, vraćanju sjaja i sprečavanju ranih bora i upala. Ako ne želite da eksperimentišete sa takvom kozmetikom, napravite samo masku od kriški limuna, narandže ili limete.

Uradite kozmetički pregled


Lakše je nego što se čini na prvi pogled: samo instalirajte nekoliko aplikacija na svom telefonu. Postoje aplikacije koje će vam reći koja područja lica se mogu smatrati problematičnim i kakvoj nezi nedostaju. Možete voditi i dnevnik nege kože kako biste izračunali da li vaša nova krema deluje ili ne. Sjajno, zar ne?

Rešite se nepotrebne šminke


Nepotreban je onaj beauty proizvod kojem je istekao rok trajanja ili ga nećete koristiti, uprkos činjenici da su njime oduševljene sestra, prijateljica ili koleginica. Na primer, maskara, ako je koristite duže od 3 meseca od trenutka kada otvorite pakovanje, može izazvati konjuktivitis ili tešku alergijsku reakciju. Krema dobijena na poklon, kojoj je istekao rok, može začepiti pore ili izazvati akne. Apsolutno nema potrebe da čuvate takve proizvode - malo je verovatno da ih redovno koristite, ali oni i dalje zauzimaju mesto u kozmetičkoj torbi ili na polici u kupatilu.

Napravite uljnu masku za kosu


Ulja su neverovatno korisna za kosu: popunjavaju oštećena područja kutikule i omogućavaju vam da obnovite kosu nakon korišćenja fena, farbanja ili problema sa negom. Bijonse, na primer, svakodnevno pravi masnu masku za kosu pre spavanja. Takvu masku ne možete nanositi ujutru, jer je za maksimalnu efikasnost potrebno zadržati ulje na kosi od 30 minuta do 2 sata. Karantin pruža jedinstvenu priliku da se to uradi u bilo koje vreme. Pogodne su mešavine ulja ili kakaa, manga ili kokosa. Nanesite ih na kosu, umotajte oblogom i peškirom, a zatim isperite toplom vodom i šamponom.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ COSMOPOLITAN

#Lepota #MaskeZaKožu #Nega #PILING #PRessSerbia

ŠOK! ZOLA TUČE MILJANU? Kulićeva se IZLANULA...


Nesvakidašnja šala...











Ipak, ona je brzo dodala da je u pitanju šala, ali da je to nešto što bi njihovi hejteri najviše voleli.



"Čim se probudim prvo dobijem šamarčinu, pa posle opet, a uveče dobijem najveće batine", šokirala je Miljana snimajući se u mraku, a Zola je pored upijao svaku njenu reč.

"Šalim se, to bi voleli naši hejteri", dodala je brzo ona, pa poljubila Zolu.

Foto: Printscreen

Izvor: PRessSerbia



#BATINE #MiljanaKulić #Sala #Zadruga3 #Zola #PRessSerbia

POLICIJSKI ČAS 24 SATA MOŽDA VEĆ KRAJEM NEDELJE! Rigorozna mera u OVOM SLUČAJU

Izlazak iz stana samo uz radni nalog. Dopremanje namirnica, bez mogućnosti naručivanja nepotrebnih stvari. Druga opcija - dozvoljen odlazak do najbliže prodavnice i nazad






Policijski čas od 24 sata, ukoliko bi bio donet na teritoriji naše zemlje, stupio bi na snagu već do kraja ove nedelje i to bi podrazumevalo da niko ne bi mogao da izlazi napolje, osim onih s radnim nalozima, saznaje Kurir!

Predsednik Aleksandar Vučić u nedelju veče je najavio mogućnost uvođenja policijskog časa od 24 sata ako građani ne prestanu da bez potrebe izlaze iz kuća.

- Još se čeka procena epidemiologa o stanju u zemlji i rastu broja obolelih kako bi moglo da se odluči da li će se uvesti ova rigorozna mera zabrane kretanja tokom celog dana. Ukoliko bude potrebno, to će biti sprovedeno narednih dana, najverovatnije do kraja nedelje. U praksi, to bi značilo da građani ne bi uopšte mogli da napuštaju svoje domove - objašnjava naš izvor blizak kriznom štabu:

- To bi podrazumevalo da napolje smeju samo ljudi s radnim nalogom, dok bi ostali živeli u režimu u kome su sada stariji od 65 godina. Ne bi postojala mogućnost odlaska u prodavnicu, već bi vojska, policija i volonteri donosili lekove i osnovne neophodne namirnice građanima, bez ikakve mogućnosti da naručuju stvari koje im nisu potrebne - dodao je naš izvor.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić navodi da će odluka o eventualnom uvođenju zabrane kretanja od 24 sata zavisiti samo od ponašanja Beograđana.

- Ako se budu poštovale mere Vlade, neće biti potrebe za tim. Prethodni vikend je pokazao da ima ljudi koji ne razumeju u kakvoj smo opasnosti. Bilo je situacija da neki mladi, bahati i pijani po parkovima napadaju komunalne milicionere, koji ih mole da se sklone. Samo od nas zavisi hoće li ova mera biti doneta ili ne - kaže Vesić za Kurir i nastavlja: - Još niko ne zna da li će biti uvedena potpuna zabrana kretanja, što podrazumeva da Grad Beograd logistički organizuje dostavu namirnica po stanovima i kućama, ili će biti dozvoljen odlazak do najbliže prodavnice i nazad. Svakako, sve komunalne službe Grada normalno će raditi.

MERE U ZABRANI KRETANJA OD 24 SATA

  • Van svog doma mogu samo građani sa radnim nalogom

  • Većina stanovništva ima zabranu kretanja 24 sata

  • Osnovne namirnice donose vojska, policija i volonteri


AKTUELNE MERE

  • Policijski čas traje od 17 do pet sati, vikendom od 15 časova

  • Stariji od 65 godina imaju zabranu kretanja 24 sata

  • Nedeljom od tri do osam časova stariji od 65 godina mogu da odu u nabavku

  • Gradski prevoz u Beogradu je organizovan samo za zaposlene s posebnim dozvolama

  • Ukinuta mogućnost šetanja pasa, što je bilo dozvoljeno od 20 do 21 sat

  • Građanima i strancima sa boravištem u Srbiji, koji su u zemlju ušli posle 14. marta, produžena samoizolacija sa 14 na 28 dana


Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Kurir

#KoronaVirus #Namirnice #PolicijskiČas #Srbija #Volonteri #PRessSerbia

LUNA NAPUŠTA ZADRUGU i seli se iz zemlje?!

Tokom izlaganja Anabele Atijas za crnim stolom o odnosu prema ćerki Luni Đogani i njenom momku Marku, umešao se i Gagi Đogani. 








- Ne spominjemo te uopšte - iz čista mira ubacio se Gagi u konverzaciju.

Na ovu njegovu nepotrebnu opasku Luna je žestoko odreagovala:

- Prestani da ubacuješ glupe komentare, ovde je reč o meni i Marku, nismo nas troje u vezi, već nas dvoje - vrisnula je na oca.

- Pa izgleda da on hoće da budete u vezi sve troje - jedva je dočekala da dobaci Anabela.

- Evo i Ermini se žalio kako si ga zapostavila zbog Marka, evo ja se nikada ne bih žalila... - nastavila je da podbada Anabela, a Luna joj je uletela u rečenicu:

- Evo ja ću da se spakujem i da odem u Kinu, ja više ne znam šta da radim, rastrzana sam na sve strane - poludela je Luna.

Foto: Printscreen

Izvor: PRessSerbia



#KINA #LunaĐogani #NapuštaZadrugu #Zadruga3 #PRessSerbia

Umetnik Filip Cvetković o negovanju kulture u doba vanrednog stanja

Vremenski period koji iziskuje prinudnu izolaciju od standardnog funkcionisanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti dovodi u fazu da ste usmereni na ljude koji se nalaze oko vas, medijskom sadržaju koji se nudi, kao i drugim vidovima zabave, razonode tvrdi Filip Cvetković, saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti, inače poznati kulurni radnik. 






“Kada je reč o kulturnom sadržaju u televiziskoj formi tada nastaje određeni deficit koji ukazuje  na krizu kulturnog sadržaja. Dok država ne dođe u stanje kao što je ovo prosto sve deluje kao da je u redu, skoro svakoj sferi društva. Nije baš tako, kulturna dešavanja koja se odvijaju tokom godine u ovom stanju trebalo bi biti ekranizovana na jednom od kanala koji poseduje nacionalnu frekvenciju. Kultura je zatajila u prezentaciji svog programa.” Izjavio je M. Sc. Cvetković I dodao:

“Svaka čast pojedinim ustanovama koje su svoj program prikazivale na sajtu njhove  institucije. Ja sam jedan od njih koji je pratio određene predstave i još jednom potvrdio da se kulturom mali  broj ljudi bavi. Mali broj ljudi teži ka boljitku u toj sferi. 



Poslednja decenija se bavi modelom kulture koja se još uvek dešava na malim  ekranima, to apsolutno model masovne kulture (da pojasnim - novokomponovani model), sam kulturni sadržaj posvećen je rijaliti  šou programu koji ima nameru da publiku koja prati uvuče u živote grupe ljudi koja se nalazi tamo, apsolutno skretanje sa pravih vrednosti, odabira kvalitetnog gledljivog sadržaja.  

Kada se ukine vanredno stanje, svakako ostaje ovaj obrazac kulturnog sadržaja kao epidemija. Kultura treba imati edukativni, obrazovni, zabavni karakter u trenutku kada je država stala sa normalnim funkcinisanjem. Sadržaj koji se emituje treba sadržati  te elemente. Online emitovanje predstava, postavki iz galerija i muzeja kao drugih kulturnih dešavanja treba uvrstiti u redovnu programsku šemu u meri da ne ugrozi rad ustanova kulture.

Foto: Privatna arhiva

Izvor: PRessSerbia

#FilipCvetković #Izolacija #KoronaVirus #Kultura #Umetnik #PRessSerbia

Zaštitite ruke od EKCEMA


Kako da sprečite isušivanje i druge probleme sa kožom. Kreme su gušće i vrlo su praktične za upotrebu. Sredstvo za hidrataciju se nanosi posle svakog pranja ruku









#Ekcem #Koza #Nega #PranjeRuku #Ruke #PRessSerbia

Kamilica leči i DUŠU I TELO

Dobar izbor.






Cvetovi kamilice bogati su flavonoidima i antioksidansima, i kad se osuše, mogu biti korišćeni kao prirodni lek u različitim oblicima.

Čaj od kamilice pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba, i odličan je napitak za one koji izbegavaju kofein. Evo kad sve kamilica može da bude od velike pomoći:
Anksioznost

U današnje vreme, anksioznost je veoma čest problem, a za neke od osoba koje pate od ovog stanja lekovi nisu opcija iz različitih razloga.

Problemi sa spavanjem

Šolja čaja od kamilice pred spavanje će vas opustiti i pomoći vam da lakše utonete u san. Umirujući efekat kamilica ima zahvaljuući visokom sadržaju apigenina, antioskidanta koji se deluje na receptore u mozgu odgovorne za uspavljivanje.

Studija iz 2016. pokazala je da žene koje pate od nesanice i depresivnih stanja koje svake večeri piju šolju čaja od kamilice osećaju značajno umanjenje tegoba izazvanih problemima sa uspavljivanjem već posle dve nedelje.
Stomačne tegobe

Kamilica ima protivupalna svojstva, a ublažava i spazam mišića, što pomaže kod problema sa varenjem. Šolja čaja od kamilice umiriće stomak, ublažiti menstrualne grčeve i probleme sa varenjem.
Kardiovaskularno zdravlje

Antioksidanti kojima je kamilica bogata snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Redovno konzumiranje čaja od kamilice pomaže u održavanju krvnog pritiska u zdravim granicama, jer nam pomaže da se izborimo sa stresom, da bolje spavamo, a pozitivno utiče i na cirkulaciju.

Ipak, ukoliko uzimate lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi, posavetujte se sa lekarom oko toga da li smete da pijete čaj od kamilice, jer u nekim slučajevima u kombinaciji sa ovim lekovima može izazvati krvarenje.
Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas





#Čaj #Dusa #KAMILICA #Tegobe #Zdravlje #PRessSerbia

понедељак, 30. март 2020.

RECEPT DANA: Gratinirani makaroni sa piletinom

Svi volimo pastu, ali da li ste je probali na ovaj način?








Kao iz najfinijih italijanskih restorana...


Ručak za četiri osobe za 30 minuta.

Sastojci:

350 g pilećeg belog mesa

400 g makarona

½ l pavlake za kuvanje

100 g mocarele

100 g putera

½ glavice crnog luka

so

biber

origano

ruzmarin

Priprema:

Na pola količine otopljenog putera kratko prodinstati iseckano meso i crni luk. Meso pomešati sa pavlakom i sirom, pa dodati so, biber, origano i ruzmarin. Skuvati makarone "al dente", procediti ih i pomešati sa smesom od mesa. U vatrostalnoj posudi otopiti ostatak putera i dodati testeninu sa mesom. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C, 20-30 minuta.

Prijatno!

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Mondo

#GratiniraniMakaroniSaPiletinom #PredlogZaRučak #RECEPTDANA #PRessSerbia

DNEVNI HOROSKOP: HOROSKOP ZA 31. MART 2020.

Ovo je vaš dnevni horoskop za 31. mart 2020. godine.






Dnevni horoskop:

OVAN

Prilično ste zabrinuti za vaš posao. Okolnosti u kojima se nalazite su krenule u neočekivanom pravcu. Uživajte u novim dešavanjima sa osobom koju volite. Ovaj dan vam je povoljan za ljubav. Izbegavajte unos alkohola.

BIK

Nije povoljan dan za nov posao. Dosta toga vas sada opterećuje i možete da pogrešite u novim odlukama. Voljena osoba ne pokazuje da je spremna za nešto ozbiljnije, ali vi baš i niste. Mogući problemi sa bubrezima.

BLIZANCI

Primećujete promene u poslovnom okruženju koje vam ne odgovaraju. Naredni period vam donosi izazove. Ušli ste u fazu monotonije sa osobom do koje vam je stalo i ne znate kako da to promenite. Pazite na zdravlje.

RAK

Pred vama je dan u kojem ćete imati ponude za nov posao. Spremni ste da pokušate nešto drugačije na ovom polju. Ukoliko ste slobodni, spremni ste za ljubavne avanture i za nova poznanstva. Problemi sa tahikardijom.

LAV

Ukoliko se bavite privatnim poslom, naredni period bi mogao da vam donese poboljšanje zarade. Moguće je da ćete imati neke komplikacije kada je u pitanju vaše emotivno polje. Povedite računa o grudnom košu.

DEVICA

Potrudite se da budete strpljivi kada je u pitanju vaše poslovno polje. Imaćete ono što želite kroz neko vreme. Promenite svoj pristup u komunikaciji sa osobom koja vam se dopada i uspećete da je osvojite. Posetite lekara.


VAGA

Potrudite se da se za sada držite nekih sigurnijih poslovnih ulaganja. Nije vreme za veće rizike na ovom polju. Osećate se nove probleme u odnosu sa voljenom osobom i to vas opterećuje. Osetljivi zubi i desni.

ŠKORPIJA

Poradite više na svojoj koncentraciji ako želite da na vreme rešite poslovne probleme. Pred vama je mogućnost da sa voljenom osobom ostvarite stabilnu, iskrenu i povoljnu atmosferu. Danas će vam prijati odmor.

STRELAC

Ne biste trebali da očekujete veće probleme na ovom polju. Situacija vam je prilično stabilna. Veoma ste zaljubljeni u novu osobu koja vam izgleda kao oličenje idealnog partnera. Imate mnogo pozitivne energije u sebi.

JARAC

Moguće je da ćete danas imati komplikacije na poslu. Finansije su vam pogotovo nestabilne. Vaša samoća počinje da vam smeta. Niste zadovoljni okolnostima koje imate na ovom polju. Slušajte savete lekara.

VODOLIJA

Skloni ste pravljenju manjih grešaka na poslu. Ipak, ne biste trebali da imate značajnije posledice. Moguće je da ćete se veoma lako upustiti u flert sa osobom koja nema iskrene namere prema vama. Zdravlje vam je osetljivo.

RIBE

Očekuje vas jako dobra prilika za posao. Dolazi vam pokretanje posla koji će vam značajno poboljšati zaradu. Dvoumite se između dve osobe koje vam izazivaju radoznalost. Problemi sa hormonalnim disbalans.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Stil



#DnevniHoroskop #Horoskop #HoroskopZaDanas #PRessSerbia

Vremenska prognoza za 31. mart

U Srbiji će danas biti hladno, ujutru ponegde sa slabim prizemnim mrazem.






Na severozapadu posle oblačnog jutra, tokom prepodneva razvedravanje.

U ostalim predelima Srbije oblacno, pre podne na zapadu i jugozapadu, a posle podne i u ostalim predelima istočne, centralne i južne Srbije mestimično sa padavinama, u nižim predelima sa kiđom i susnežicom, u brdsko-planinskim sa snegom.
Uveče i tokom noći očekuje se intenziviranje padavina i sneg i u nižim predelima uz stvaranje, a na planinama povećanje visine snežnog pokrivača.

Duvace slab i umeren severni i severozapadni vetar, na istoku i u Vojvodini povremeno jak.

Jutarnja temperatura od 0 do 5 stepeni, najvisa dnevna od 2 do 8 stepeni.

U Beogradu ujutru na sirem podrucju grada slab prizemni mraz.

Tokom dana oblačno i hladno, a krajem dana i tokom noći ka sredi očekuju se slab sneg i susnežica.

Duvaće slab i umeren severni i severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura oko 1 stepen, najviša dnevna oko 6 stepeni.

Do subote se ocekuje slab prizemni mraz, a u sredu, cetvrtak i petak ujutru u vecini krajeva i slab mraz na 2 metra visine.

U sredu na severozapadu Srbije pretezno sunčano, a u ostalim krajevima oblačno sa snegom, ponegde i susnežicom, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

Krajem dana i tokom noci prestanak snega, a u četvrtak i delimično razvedravanje. Zatim, od petka toplije sa dužim sunčanim
intervalima i uglavnom suvo.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Tanjug

#PROGNOZA #PrognozaZaBeograd #PrognozaZaSrbiju #VremenskaPrognoza #PRessSerbia

OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE

Evo o čemu piše srpska štampa u izdanjima za utorak 31.mart






OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANEOVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE OVO SU DANAŠNJE NASLOVNE STRANE

 

 

 

Foto:printscreen

PRessSerbia

#Blic #DanasnjeNovine #DnevneNovine #Dnevnik #Kurir #NajvažnijeVesti #NaslovneStrane #Politika #Prelistavanje #SportskiŽurnal #SrpskiTelegraf #VecernjeNovosti #PRessSerbia

Nacionalni park Rila je najlepša prirodna atrakcija u Bugarskoj

Planine i nacionalni park Rila važe za jednu od najlepših prirodnih atrakcija na Balkanu. Ovo mesto u susednoj Bugarskoj je raj za oči.






 

Na samoj planini nalazi se Nacionalni park Rila koji je ujedno i najveći nacionalni park u Bugarskoj, sa površinom od 810,46 kilometara kvadratnih, i nalazi se na jugozapadu zemlje.

Prirodni rezervat Rila je proglašen za nacionalni park 24. februara 1992. godine da bi se zaštitilo nekoliko ekosistema koji su od nacionalne važnosti. Najviši vrh planine Rila i Balkana je Musala (2.925 m nadmorske visine).



U parku se nalazi oko 120 glacijalnih jezera (od kojih većina dolazi iz ledenog doba), uključujući i sedam Rilskih jezera, dok u podnožju ove planine izviru najduža reka na Balkanu, Marica i najduža reka u Bugarskoj, Iskar.

Svaki od ovih sedam jezera dobilo je ime po svom obliku i izrazito su hladna. O jezerima, njihovom obliku i nastanku postoji mnogo legendi i predanja, od divova do lepe devojke Smiljane koja je živela u selu pored jezera.



Na planini Rila se nalazi oko 2000 vrsta biljaka, šume belog bora i jele, do životinja kojih ima različitih vrsta: ptica, beskičmenjaka, gmizavaca, vodozemaca i riba, od kojih su neke vrste endemiti.

Na obroncima planine nalazi se dosta kulturnih i istorijskih znamenitosti i jedan od najpoznatijih je Rilski manastir, piše Nacionalna geografija.

(ddl.rs/rhysroams.com/instagram)

#Bugarska #NacionalniPark #Pressserbia #Rila #PRessSerbia

Kako da zamrznete banane?

Iako se banane uglavnom jedu sveže, u zamrznutom stanju su pogodnije za obradu u blenderu prilikom pripreme raznih vitaminskih napitaka. Evo kako da zamrznete banane.






 

Banane najpre oljuštite, prepolovite, a zatim poređajte na pek papir i stavite na neko vreme u zamrzivač. Vodite računa da se banane ne dodiruju međusobno.

Kada se stegnu, izvadite ih iz zamrzivača, stavite u klasičnu kesu za zamrzivač i vratite da se ponovo zamrznu.

https://www.youtube.com/watch?v=RErVVYH7vEU&feature=emb_logo

(stvarukusa/pixabay)

#KakoZamrznutiBanane #PressSerbia #ZamrzniteBanane #PRessSerbia