четвртак, 29. фебруар 2024.

3,2,1-Srbija! Vrnjačka Banja na nezaustavljivom putu na svetskoj turističkoj sceni!

3,2,1-Srbija! U fokusu projekta "321 Srbija" ove godine naći će se i Vrnjačka Banja, biser srpskog banjskog turizma.




Danas neprepoznatljiva u odnosu na svoju ne tako daleku prošlostm, ova destinacija, oduvek poznata po svojoj lepoti i bogatoj istoriji, sada zauzima jedno od vodećih mesta na top listi banjskih odmarališta u regionu i šire. Sve to zahvaljujući viziji i odlučnosti lokalne samoprave na čijem je čelu Boban Đurović, a među prvima koji su to prepoznali je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dok se Vrnjačka Banja transformiše pod upravom tima na čijem je čelu predsednik opštine Boban Đurović, postaje jasno da je ova destinacija spremna da zasija u punom sjaju. Uz dodatna ulaganja i posvećenost, Vrnjačka Banja će s pravom zauzeti svoje mesto među najcenjenijim banjama na svetu.

Predsednik Vučić nije samo čestitao predsedniku Opštine Bobanu Đuroviću na postignutom uspehu, na nedavno održanom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, već je dao i obećanje o budućem ulaganju dodatnih sredstava za infrastrukturne projekte koji će pretvoriti Vrnjačku Banju u svetsku banjsku destinaciju.

Transformacija Vrnjačke Banje već je u toku. Novi hoteli, restorani, i rekreacioni sadržaji, zajedno sa obnovom tradicionalnih zdanja, daju novi sjaj ovom mestu. Ali to je samo početak. Planovi za dalji razvoj uključuju izgradnju gondole koja će voditi od centra banje do planine Goč, unapređenje saobraćajne povezanosti, proširenje turističke infrastrukture i podizanje kvaliteta usluga.

Predsednik Vučić naglasio je važnost ulaganja u infrastrukturu, kao jedan od ključnih koraka ka razvoju turizma u Vrnjačkoj Banji. On veruje da će ova inicijativa doneti ne samo ekonomske koristi, već i unaprediti kvalitet života lokalnog stanovništva.

Napredak Vrnjačke Banje nije samo lokalni fenomen, već je i deo šireg nacionalnog plana za razvoj turizma u Srbiji. Upravo zato, predsednik Vučić ističe značaj podrške države u ovom procesu. Sva neophodna sredstva biće uložena kako bi se osiguralo da Vrnjačka Banja dobije sve što je potrebno da postane prava svetska banjska destinacija.

Ovo nije samo priča o obnovi jednog grada, već i o obnovi nacionalnog ponosa. Vrnjačka Banja, sa svojom bogatom kulturnom baštinom, prelepom prirodom i lekovitim vodama, zaslužuje da bude među najpoželjnijim turističkim destinacijama u Evropi.

Dok se Vrnjačka Banja transformiše pod upravom tima na čijem je čelu predsednik opštine Boban Đurović, postaje jasno da je ova destinacija spremna da zasija u punom sjaju. Uz dodatna ulaganja i posvećenost, Vrnjačka Banja će s pravom zauzeti svoje mesto među najcenjenijim banjama na svetu.

321

#321Srbija, #321VrnjačkaBanja, #AleksandarVucic, #BobanĐurović, #HotelFontana, #HotelPark, #NikolaDžamic, #SajamTurizma, #Spa, #VrnjackaBanja #PRessSerbia #PRessSrbija

среда, 28. фебруар 2024.

Ovo su današnje naslovne strane

Ovo su naslovne strane današnjih novina






#ALO, #Blic, #Danas, #Dnevnik, #Kurir, #Naslovne #PRessSerbia #PRessSrbija

уторак, 27. фебруар 2024.

Pesma za Evroviziju: Nastupili svi takmičari! "No No No" Bojana i David briljirali na sceni!

Prvo polufinalno veče festivala "Pesma za Evroviziju" održava se večeras, a svoje nastupe izvelo je svih 14 takmičara.




Bojana i David sa pesmom "No No No" podjednako su oduševili gledaoce pored malih ekrana i publiku u Košutnjaku. Njihov energičan  nastup prevazišao je očekivanja svih koji prate ovaj festival pa odličan plasman neće biti veliko iznenađenje.

Veče je, kako se i očekivalo, obeležio i nastup popularne Breskvice kojoj živi nastupi očigledno nisu jača strana, pa su "Gnezdo" pratili brojni falševi.

Falširao je i Filari, dok su ostali, uglavnom anonimni izvođali, imali poprilično mlake i neubedljive nastupe. Lena Kovačević takođe je imala poprilično dosadan scenski nastup koji je ispratio njenu baladu.

Pored Bojane i Davida, gledaocima su za oko zapali i momci iz grupe Keni nije mrtav sa pesmom "Dijamanti".

PRessserbia

Foto Damir Dervišagić

#Beovizija, #BojanaIDavid, #EVROSONG, #NoNoNo, #PESMAZAEVROVIZIJU, #PrvoPolufinale, #Radosavljevicdavid, #Rts #PRessSerbia #PRessSrbija

Todorović i Đukić Dejanović položili kamen temeljac za novi vrtić u Zablaću kod Čačka!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović položili su danas kamen temeljac za igradnju novog vrtića u selu Zablaće kod Čačka.




U izgradnju novog vrtića, površine 1.200 metara kvadratnih, biće uloženo preko 110 miliona dinara, a obezbediće se 120 novih mesta za decu, što će doprineti smanjenju liste čekanja za upis u predškolsku ustanovu.

Prvi čovek Čačka neretko javno ističe koliko su nužna ulaganja koja doprinose poboljšanju životnih uslova najmlađih sugrađana i njihovih roditelja nije skrivao zadovoljstvo zbog početka radova na izgradnji novog vrtića u Zablaću.


 - Nakon tri godine intenzivnog rada lokalne samouprave i resornog ministarstva na pribavljanju svih uslova za izgradnju vrtića, ona je i zvanično počela, na veliko zadovoljstvo svih nas, a naročito mališana i roditelja koji žive u ovim mesnim zajednicama. Zahvaljujemo Ministarstvu prosvete, koje je prepoznalo naš grad, i uvrstilo nas u veoma značajan projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, kao i Svetskoj banci, čijim se sredstvima on finansira, u iznosu od 167 miliona dinara, dok je Grad Čačak za izradu projekta i kupovinu zemljišta učestvovao sa nešto više od šest miliona dinara“, izjavio je gradonačelnik grada Čačka Milun Todorović i zahvalio se ministarki na poseti.

PRESSSERBIA

foto Instagram

#Čačak, #MilunTodorović, #SlavicaĐukićDejanović, #Vrtic, #Zablaće #PRessSerbia #PRessSrbija

Todorović i Žuk

#PRessSerbia #PRessSrbija

Gradonačelnik Todorović apeluje na mlade: "Ostanite u Čačku, imaćete sjajne prilke za uspeh"!

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović najavio je početak gradnje još jedne fabrike nemačkih investitora i izrazio bojazan da bi ovo mogla da bude jedna od poslednjih fabrika koje su Čačku otvaraju jer na tržištu rada više nema dovoljno radne snage.




- Već na proleće očekuje nas početak rada još jedne strane, nemačke firme, a to je zadnja firma koja će doći u naš grad jer nemamo više ljudi. Mi na tržištu nemamo ljude koji bi mogli raditi u tim firmama. Ta će fabrika imati visokotehnološki potencijal, sa do 800 zaposlenih, od čega 80 procenata visokoobrazovanih.

- Dakle, još jedna ogromna prilika za mlade da ostanu u svom gradu i da iz NTP-a, gde će stvarati nove vrednosti, svoja znanja implementiraju u novu fabriku, sa novim tehnologijama - rekao je Todorović za Glas zapadne Srbije.

Sredinom prošle godine najavljeno je da će nemački investitor iz automobilske industrije graditi fabriku u Industrijskoj zoni u Preljini, a otvaranje je tada najavljeno za ovo leto.

PressSerbia/Glas Zapadne Srbije

Foto Ig Milun Todorović

#321Srbija, #Čačak, #MilunTodorović, #Sns #PRessSerbia #PRessSrbija

среда, 21. фебруар 2024.

Hrvatska pevačica Iris Kopsa ima četvoro dece, a izgleda kao bomba!

Pevcačica Iris Kopsa majka je četvoro dece, a i sama izgleda mladoliko pa uglavnom među ljudima vlada neverica kada kaže da se četiri puta porađala.




U autfitu poznatog crnogorskog kreatora i stiliste Lazara Ilića Iris je zapalila Instagram, a komentari se samo nižu. Pevaica koju su do sada poredili sa Severinom, sada je pobreala više pohvala od Seve, naročito kada se uzme z obzir da ima četvoro dece.



Pevačica je nedavno objavile pesmu "Slatka fina", a zatim i spot za istu, a numera se vrlo brzo probila na video pretraživačima.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=H79wtbJGIrk[/embed]

Foto: Ivan Bašić

 

#Instagram, #IrisKopsa, #SlatkaFina #PRessSerbia #PRessSrbija

уторак, 20. фебруар 2024.

Ovo su današnje naslovne strane

Ovo su naslovne strane današnjih novina






#ALO, #Blic, #Kurir, #Naslovne, #Novosti, #SrpskiTelegraf #PRessSerbia #PRessSrbija

понедељак, 19. фебруар 2024.

Ovo su današnje naslovne strane

Ovo su naslovne strane današnjih novina






#ALO, #Blic, #Danas, #Dnevnik, #Kurir, #Naslovne, #SrpskiTelegraf #PRessSerbia #PRessSrbija

недеља, 18. фебруар 2024.

Ovo su današanje naslovne strane!

Ovo su naslovne strane današnjih novina






pressserbia

#ALO, #Danas, #Dnevnik, #Kurir, #Naslovne, #SrpskiTelegraf #PRessSerbia #PRessSrbija

субота, 17. фебруар 2024.

Vrnjačka Banja je bila najtraženija destinacija za praznike! (VIDEO)

VRNJAČKA BANJA najpopularnija je domaća turistička destinacija u Srbiji i regionu, pa tako za praznike slobodnih mesta nije bilo!



Ovaj turistički biser nastavlja da obara rekorde kada su u pitanju i domaći a i strani gosti. Trenutno u Vrnjačkoj Banji boravi preko 25.000 posetilaca i uživaju u njenim lepotama.


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=tFPG_TKR97c[/embed]

Nova turistička atrakcija koja je oduševila posetioce je prvi stakleni vidikovac u Srbiji koji se nalazi na Crkvenom brdu, u samom centru Vrnjačke Banje, na čuvenom Trgu kulture, na 24 metra visine. Sa njega se vidi ceo park,termomineralno kupatilo i mineralni izvori.




[caption id="attachment_335245" align="alignnone" width="1166"]CECA PRIREDILA SPEKTAKL ZA PAMĆENJE U VRNJAČKOJ BANJI: Više od 30 hiljada ljudi uglas pevalo najveće hitove (FOTO) Foto: Turistička organizacija Vrnjačka Banja[/caption]

PRessSerbia

#321Srbija, #Banja, #BobanĐ, #Sretenje, #Turizam, #VrnjalkaBanja #PRessSerbia #PRessSrbija

уторак, 13. фебруар 2024.

Ovo su današnje naslovne strane

Ovo su naslovne strane današnjih novina






#ALO, #Blic, #Danas, #Dnevnik, #INFORMER, #Kurir, #Naslovne, #NovineInformer, #SrpskiTelegraf #PRessSerbia #PRessSrbija

Glikemijski indeks: Mera za uspešnu ishranu

Kao i njene savremene varijante, dijeta sa niskim glikemijskim indeksom usredsređuje se na unos ugljenih hidrata.




Kako bismo pojednostavili, evo osnovnog koncepta: određeni prehrambeni proizvodi - kao što su beli hleb, sitni kolači i beli krompir - izazivaju brz porast nivoa šećera u krvi. Međutim, na dijeti sa niskim glikemijskim indeksom, konzumirate ugljene hidrate koji stabilizuju porast šećera u krvi, a vlakna u tim namirnicama vam pomažu da ostanete siti duže vreme.

Glikemijski indeks je jedan od termina koji se često koristi u vezi sa gubitkom težine, kontrolom glikemije i u sportskoj ishrani.

Pravilna ishrana je važna za postizanje rezultata u treningu, bez obzira na to da li želite da smršate, poboljšate sportske performanse ili unapredite opšte zdravlje. Razumevanje i primena principa glikemijskog indeksa mogu biti od velike koristi u ostvarivanju tih ciljeva.

Šta predstavlja glikemijski indeks?


Glikemijski indeks (GI) je koncept koji je prvi put uveden 1981. godine za merenje brzine i intenziteta kojim hrana utiče na nivo šećera u krvi. U suštini, ovo merenje beleži koliko naglo i u kojoj meri se podiže nivo glukoze u krvi tokom prva dva sata nakon konzumiranja određene hrane.

Glukoza je osnovni izvor energije, smeštena u mišićima i jetri u obliku glikogena i pokreće sve aktivnosti u našem organizmu. Ona se stvara iz različitih vrsta ugljenih hidrata prisutnih u hrani.

Tokom procesa varenja, određena količina šećera oslobađa se u krv i izaziva lučenje insulina radi normalizacije i apsorpcije te količine u ćelije tela. Ova reakcija poznata je kao "glikemijski odgovor".

U osnovi, ako razmišljate o tome kako smršati uz pomoć GI dijete bitno je da znate da hrana s većim sadržajem glukoze i lakšom varivošću ima veći glikemijski indeks. Povećanje telesne mase i pojačan apetit često su rezultat konzumacije namirnica s visokim GI.

Kako se glikemijski indeks određuje?


Da bi se dobile vrednosti glikemijskog indeksa, stručnjaci analiziraju promene u nivou šećera u krvi zdravih osoba nakon konzumiranja obroka koji sadrži ugljene hidrate.

Posmatranjem naknadnih nivoa šećera u krvi i upoređivanjem s bazalnim vrednostima, mogu precizno utvrditi poziciju hrane na skali od 0 do 100. Na ovoj skali, 100 predstavlja čistu glukozu, dok je nula rezervisana za hranu bez šećera.

Dakle, prema glikemijskom indesku, hrana se klasifikuje u tri grupe:

  1. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom - vrednost 55 ili manje (povoljno),

  2. Namirnice s umerenim (srednjim) glikemijskim indeksom - vrednost od 56 do 69,

  3. Namirnice s visokim glikemijskim indeksom - vrednost 70 ili više (nepovoljno).


Praktično se meri kako vaše telo reaguje na čašu soka od pomorandže u poređenju s reakcijom na druge namirnice poput banane, 25 grama hleba ili iste količine slatkiša.

GI dijeta i njene prednosti


Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom se bazira na hrani koja ne izaziva nagle fluktuacije šećera u krvi u poređenju sa namirnicama visokog glikemijskog indeksa, koje brzo podižu nivo energije ali kasnije mogu izazvati umor i brz osećaj gladi. Na primer, namirnice bogate mastima i proteinima se sporije apsorbuju, te imaju niži glikemijski indeks.

Međutim, glikemijski indeks nije jednostavan alat poput kalorija za praćenje ishrane, niti hrana sa niskim glikemijskim indeksom nužno obiluje hranjivim sastojcima. Zato se preporučuje uravnotežena ishrana koja obuhvata svih pet grupa namirnica.

Ova ishrana povoljno utiče na opšte zdravlje, smanjuje rizik od dijabetesa tip 2 i reguliše nivoe holesterola. Nasuprot tome, prekomjerna konzumacija namirnica s visokim glikemijskim indeksom može dovesti do povećanja rizika od dijabetesa tip 2 i insulinske rezistencije, te pridoneti gojenju i srodnim problemima poput stresa na srce i povišenog holesterola.

Hajde da pogledamo koje namirnice spadaju u svaku od ovih grupa:

  • Namirnice s niskim glikemijskim indeksom obuhvataju povrće poput paprike, brokolija i paradajza, voće kao što su jagode i jabuke, mahunarke, punomasne mlečne proizvode poput mleka i jogurta, tamnu čokoladu s visokim sadržajem kakaa te orašaste plodove poput oraha i kikirikija.

  • Namirnice s visokim glikemijskim indeksom obuhvataju prerađenu hranu kao što su kukuruzni čips, pića zaslađena šećerom, brzu hranu poput čizburgera i pomfrita, te pekarske proizvode poput krofni i belog hleba.


Značaj kombinacije namirnica i glikemijskog indeksa za zdravu ishranu


Kombinacija različitih namirnica i glikemijski indeks igraju važnu ulogu u održavanju zdrave ishrane. Raznovrstan i uravnotežen obrok koji uključuje složene ugljene hidrate, proteine različitog porekla, kao i zdrave masti uz bogatstvo prehrambenih vlakana može dovesti do umerenog glikemijskog indeksa.

Naime, kombinovanjem namirnica sa nižim i višim glikemijskim indeksom, moguće je smanjiti ukupni glikemijski indeks te konzumirati namirnice sa višim indeksom u umerenim količinama.

Proteini poput nemasnog mesa, peradi, ribe i jaja imaju minimalan uticaj na glikemijski indeks. Takođe, vrsta skroba prisutna u namirnicama značajno utiče na vrednost glikemijskog indeksa. Na primer, krompir ima visok glikemijski indeks zbog vrste skroba, posebno pečeni krompir.

Ugljeni hidrati, naročito oni jednostavni poput šećera, slatkiša i poslastica, imaju najviši glikemijski indeks i treba ih izbegavati. Takođe, složeni ugljeni hidrati poput žitarica (pirinač, kukuruz, ovas, pšenica) imaju visok glikemijski indeks. Zato su integralne žitarice, bogate vlaknima, bolji izbor od običnih žitarica.

Masti, ako ne utiču značajno na glikemijski indeks, treba konzumirati umereno zbog opšteg zdravlja.

Foto:Freepik

PRessSerbia

#GlikemijskiIndeks, #Ishrana #PRessSerbia #PRessSrbija

SVE ZA ZDRAVLJE DECE: Husein Memić najavio otvaranje dečje stomatološke ambulante u Novom Pazaru!

Ministar turizma i omladine i odbornik SDP Evropski Novi Pazar Husein Memić kazao je tokom obraćanja da problem nepostojanja stomatološke ambulante postoji godinama unazad ali da je ova vlast počela sa rešavanjem tog problema.




Kazao je da su napravljeni konkretni koraci u tom pravcu i da će Novi Pazar uskoro dobiti takvu ambulantu.

-Slažem se da ste vi evidentirali taj problem i mi smo počeli da ga rešavamo. Taj problem ne postoji četiri poslednje godine, već godinama unazad. Predsednik vaše stranke, Ugljanin je stomatolog, pa to nije rešeno tada ali ja sam kao ministar pokrenuo to pitanje. Novi Pazar će biti jedan od centara koji će imati stomatološku ambulantu za decu sa invaliditetom, rekao je Memić i dodao da takvu ambulantu do sada imaju Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš.

On je, tokom svog prvog odborničkog obraćanja, rekao da će Novi Pazar biti prvi grad koji će imati dva stručna tima koji će raditi u korist zdravlja dece sa invaliditetom.

-Bili smo kod prof. dr Zorana Vulićevića i odmakli smo u rešavanju tog problema. Odmah nakon bolnice, koja ce biti ponos Srbije, imaćemo operativni blok i adekvatan prostor i stručne kadrove, kazao je Memić i dodao da Skupština grada Novog Pazara nije nadležna za ovo pitanje.

Nadležnost je na ministarstvu zdravlja pa je ovu inicijativu prihvatila ministarka prof. dr Danica Grujičić.

PRESSSERBIA

Foto: Instagram printscreen

#HuseinMemić, #Memić, #MinistarstvoTurizmaIOmladine, #NoviPazar #PRessSerbia #PRessSrbija

субота, 10. фебруар 2024.

Ovo su današnje naslovne strane

Ovo su naslovne strane današnjih novina






#ALO, #Blic, #Danas, #Dnevnik, #Kurir, #Naslovne #PRessSerbia #PRessSrbija

петак, 9. фебруар 2024.

Ovo su današnje naslovne strane

Ovo su naslovne strane današnjih novina






#ALO, #Danas, #Dnevnik, #Kurir, #Naslovne, #SrpskiTelegraf #PRessSerbia #PRessSrbija