среда, 1. фебруар 2023.

321 Srbija: "Kolekcija kao ogledalo" otvara "Čačak-Nacionalna prestonica kulture 2023. godine"!

U fokusu, tokom svetske promocije projekta od nacionalnog značaja "3,2,1-Srbija" naći će se "ČAČANSKA RODNA. Čačak - Nacionalna prestonica kulture 2023. godine", pa će se za jedan od najlepših srpskih gradova čuti na svim svetskim meridijanima. 

"3,2,1-Srbija" najveći je regionalni medijski projekat u poslednje tri decenije, podržaan od strane najviših državnih institucija, a ima za cilj postavljanje naše zemlje na listu napoželjnih turističkih destinacija na svetu. Srbija će se u predstojećem periodu na nesvakidašnji način predstaviti na brojnim međunarodnim  turističkim i kulturnim manifestacijama, pa će tako i Čačak dobiti zasluženu promociju na svim svetskim kontinentima.

Čačak - Nacionalna prestonice kulture 2023. godine i zvanično će početi u četvrtak 2. februara i to otvaranjem velike izložbe pod nazivom Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske, a trajaće do 22. marta 2023. godine.




Uz veliko zalaganje gradonačeknika Čačka Miluna Todorovića i njegovih saradnika sa jedne i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sa druge strane, pokrenut je ovaj veličanstveni projekat koji će u narednom preiodu postaviti grad Čačak na mesto koje mu na kulturnoj mapi regiona i pripada.



 










View this post on Instagram























 

A post shared by 321 SRBIJA (@321srbija)






Na svečanom otvaranju, u četvrtak 2. februara u 18.00 sati publici će se obratiti Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije "Nadežda Petrović“, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe, dok će izložbu svečano otvoriti Milun Todorović, gradonačelnik Grada Čačka.

U toku protekle dve godine ova reprezentativna izložba gostovala je u Narodnoj galeriji Slovenije u Ljubljani (2020), kao i u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu (2021/2022), gde ju je posetilo oko 50.000 posetilaca, a potom i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci (2022).

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerija Matice srpske u saradnji sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, kao i timom konzervatora Galerije Matice srpske – Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Kulićem i Urošem Mirićem, i timom Umetničke galerije "Nadežda Petrović“. Koordinatorka izložbe u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović“ je viša kustoskinja Marija Radisavčević.

321 Srbija/Čačanska Rodna

#321Srbija, #Čačak, #ČačanskaRodna, #KOLEKCIJAKAOOGLEDALO, #NadeždaPetrović, #PrestonicaKulture #PRessSerbia #PRessSrbija

Нема коментара:

Постави коментар